EDF Renouvelables pustio u rad solarnu elektranu Moulon de Blé

Zahvaljujući novoj solarnoj elektrani gradić Eyguières proizvodit će više električne energije nego što je troši

Nova solarna elektrana izgrađena je na prostoru bivšeg kamenoloma za vađenje koluvija, a monitoring okoliša provodit će se tijekom cijelog njenog životnog vijeka, odnosno sljedećih 30 godina.

Sredinom rujna službeno je otvorena nova solarna elektrana Moulon de Blé u gradu Eyguières u južnom francuskom departmanu Bouches-du-Rhône. S instaliranim kapacitetom od 11,4 MWp te s oko 21 330 solarnih panela, elektrana zauzima površinu od devet hektara i izgrađena je na prostoru bivšeg kamenoloma za eksploataciju koluvija. Sanacija kamenoloma i izgradnja nove solarne elektrane sada omogućuju proizvodnju obnovljive energije ekvivalentne godišnjoj potrošnji električne energije oko 7 400 osoba.

„S novom solarnom elektranom gradić Eyguières sa svojih 6 800 stanovnika proizvodit će više električne energije nego što je troši. Postrojenje tako pridonosi energetskoj tranziciji regije neophodnoj za suočavanje s izazovima borbe protiv klimatskih promjena, kao i postizanju cilja ugljične neutralnosti do 2050. godine. Također, vrlo je važno što smo realizacijom ovog projekta sanirali i područje bivšeg kamenoloma.” – naglasila je Sofiane Boukebbous, direktorica podružnice tvrtke EDF Renouvelables za jugoistočnu Francusku i njene prekomorske teritorije.

Monitoring okoliša tijekom cijelog životnog vijeka solarne elektrane

Projekt je također dobio potporu lokalne samouprave i građana, a radi izgradnje solarne elektrane izmijenjen je i lokalni prostorni plan. Nakon prvog prijedloga projekta iz 2010. godine, građevinska dozvola konačno je dobivena 2016., a mjere zaštite okoliša i očuvanja bioraznolikosti detaljno su razrađene provedbom javnog savjetovanja i u bliskoj suradnji s Regionalnim parkom prirode Alpilles.

Tijekom izgradnje posebna je pozornost posvećena zaštiti lokalne flore i faune, pa su tako stvorena staništa za gmazove i vodozemce, dok će se ove jeseni oko solarne elektrane saditi drveće kako bi se omogućila njena integracija u krajolik. „Monitoring okoliša provodio se tijekom izgradnje solarne elektrane i nastavit će se tijekom cijelog njenog životnog vijeka, planiranog za razdoblje od 30 godina“, uvjeravaju iz tvrtke EDF Renouvelables.

14 solarnih elektrana u regiji

S druge strane, stanovnici departmana Bouches-du-Rhône i susjednih departmana Var, Vaucluse i Gard imali su priliku sudjelovati u realizaciji projekta putem crowdfunding kampanje pokrenute prošlog ljeta na platformi Wiseed kada je od 77 investitora prikupljeno više od 141 000 eura. Projekt, čiji ukupni troškovi ipak nisu objavljeni, također je pobjednik poziva na natječaje Regulatorne komisije za energetiku (CRE) u ožujku 2017. godine, što mu omogućuje korištenje tarife za otkup električne energije osigurane tijekom 20 godina.

Tvrtka EDF Renouvelables, kao dio Grupe Électricité de France (EDF), trenutačno upravlja s 14 solarnih elektrana u regiji Južna Provansa-Alpe-Azurna obala (Sud Provence-Alpes-Côte-d’Azur), a uz obalu gradića Port-Saint-Louis-du-Rhône razvija i projekt plutajuće vjetroelektrane snage 25 MW.

Krajem 2022. godine, tvrtka EDF Renouvelables diljem svijeta imala je instalirani kapacitet obnovljivih izvora energije od 11,4 GW. Uglavnom je prisutna u Europi i Sjevernoj Americi, a projekte također razvija na tržištima Južne Afrike, Brazila, Kine, Indije i Bliskog istoka. Uz izgradnju kopnenih vjetroelektrana i solarnih elektrana tvrtka posljednjih godina značajno jača svoju poziciju u području priobalnih i plutajućih vjetroelektrana te novih tehnologija kao što su skladištenje energije, plutajući solarni sustavi i agrosolarne ili agrosunčane elektrane.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo istraživanje otkriva ogroman potencijal agrosolarstva u Europi

Danski istraživači analizirali su potencijal agrosolarnih sustava i njihov utjecaj na poljoprivredno zemljište uz tri različite konfiguracije agro-fotonaponskih sustava. Također su izračunali potencijal agrosolarstva za sve regije Europske unije te otkrili da su prihvatljiva područja prilično neravnomjerno raspoređena.

Prijavite se na radionicu „Agrosolarstvo u Republici Hrvatskoj“

Radionica je namijenjena svim članovima Udruženja poljoprivrede i Udruženja vinarstva, kao i zainteresiranim članovima ostalih udruženja, a raspravljat će se o mogućnostima i idejama agrosolarstva u Hrvatskoj, zakonodavnim preprekama i mogućnostima te kako ih u budućnosti promijeniti.

Njemačka se sve više okreće obnovljivim izvorima energije

Savezna mrežna agencija (Bundesnetzagentur) objavila je preliminarne podatke o rastu kapaciteta obnovljivih izvora energije u 2023. godini. Instalirani kapacitet obnovljivih izvora porastao je za 17 gigavata na ukupno gotovo 170 GW što je povećanje od 12 posto na godišnjoj razini. Porast se uglavnom odnosi na solarnu energiju i energiju vjetra.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER