Zagrebačka županija dom je 1 010 vrsta leptira

Noć noćnih leptira održana je 22. rujna na prostoru oko lovačkog doma Donja Zdenčina

Noć noćnih leptira bila je jedinstvena prilika za promatranje noćnih leptira, njihovih šarenih boja i uzoraka krila, a organizirana je u gustoj grabovoj šumi u Klinča Selima. Za promatranje noćnih leptira postavljeno je 10 svjetlosnih piramida čije je ultraljubičasto svjetlo privuklo velik broj leptira, ali i drugih vrsta kukaca.

„Noćas su pronađene još neke nove vrste, tako da s ponosom mogu reći da je Zagrebačka županija dom za 1 010 vrsta leptira. Cilj manifestacije bio je približiti čarobni svijet noćnih leptira široj javnosti. Posjetitelji su uz vrsne znanstvenike imali priliku naučiti svašta o njihovoj morfologiji i ekologiji te naučiti kako fotografirati noćne leptire. Velika posjećenost pokazatelj nam je da ovu manifestaciju trebamo nastaviti i sljedećih godina.“ – istaknula je ravnateljica JU Zeleni prsten dr. sc. Tatjana Masten Milek.

Ponajbolji europski lepidopterolog Stanislav Gomboc iz Slovenije održao je zanimljivo predavanje o leptirima. Posjetitelji su tako mogli saznati da je vinski ljiljak dobio ime po boji crvenog vina, a sovice, najveći oprašivači, tako se nazivaju zato što im svijetle oči. Pedeset posto leptira se hrani, a 50 posto živi od masti koje nakupi gusjenica. Prosječan životni vijek leptira je svega pet dana, neki žive duže, a neki imaju tek nekoliko sati da lete, ljube i umiru. Leptiri vide jako dobro, orijentiraju se prema ultra ljubičastom svjetlu koje mi ne vidimo, a vide više boja nego ljudi. Leptiri iz porodice ljiljaka su vrsni letači i selci, a budući da mogu letjeti brzinom od 100 km na sat mogu doći iz Afrike za pet dana. Letjeti mogu samo ako imaju zagrijane mišiće na 30-ak stupnjeva. Najmanji leptir koji živi na našem području je velik dva milimetra, a najveći je veliko noćno paunče promjera krila čak 14 centimetara.

Noćni leptiri izuzetno su raznolika i mnogobrojna skupina. Velik broj vrsta odlikuje se žarkim i zanimljivim bojama, različitim oblicima tijela i krila, kao i samom veličinom. U noćne leptire spadaju najmanji i najveći leptiri na području Europe.

VEZANE VIJESTI

Samobor: Na Stražniku otvorena staza „Upoznajmo šumu”

U Park šumi Stražnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000,00 kn od čega je 80 % financirano sredstvima Europske unije.

Dođite na Noć noćnih leptira

Jeste li ikada sreli noćne leptire? Zanima li vas koliko ih ima, čime se hrane, kako se skrivaju od grabežljivaca ili kako noću pronalaze jedni druge? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja možete saznati na Noći noćnih leptira.

Održana još jedna „Noć noćnih leptira“

„Noć noćnih leptira“ bila je jedinstvena prilika za promatranje noćnih leptira te njihovih šarenih boja i uzoraka krila. Ovaj događaj organiziran je 5. lipnja na jezeru Bobovica kraj Samobora te je ponovno privukao velik broj posjetitelja.

Bicikliraj putevima bijele rode i nadjeni im imena!

Kao što rode spajaju ljude tako biciklijada „Put bijele rode“ spaja dva sela s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji - Donju Zdenčinu i Donju Kupčinu, a ove godine održat će se sedmi put, i to u subotu 8. srpnja 2023.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER