Lonjsko polje među pet izabranih područja za provedbu projekta „Business for Nature“

Područje Parka prirode Lonjsko polje jedno je od pet pilot područja na svijetu izabranih za provedbu projekta koji doprinosi poboljšanom upravljanju zaštićenim područjem

„Business for Nature: alternativni model financiranja i upravljanja zaštićenim područjem kroz promicanje poslovanja lokalnih dionika“ naziv je projekta na kojemu je pet pilot područja u svijetu izabrano za provedbu projekta koji doprinosi poboljšanom upravljanju zaštićenim područjem.

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje i Nature Returns d.o.o. potpisali su Sporazum o suradnji za razvoj i testiranje novog pristupa očuvanju prirode, promičući poduzeća koja doprinose upravljanju zaštićenim područjima. Područje Parka prirode Lonjsko polje odabrano je za jedno od pet pilot područja u svijetu, a ostala pilot područja su: Ulcinjska solana u Crnoj Gori, Pico Island u Portugalu, Sao Tome and Principe u Africi te Šar planina u Sjevernoj Makedoniji.

Cilj projekta je prilagodba metodologije za očuvanje prirode (Conservation Standards), edukacija upravljača zaštićenih područja u primjeni standarda očuvanja te razvoj inovativnih poslova koji pridonose uklanjanju prijetnji zaštićenih područja uključenih u projekt (npr. strane invazivne biljne vrste).  

Projekt pridonosi učinkovitijem upravljanju, financiranju i uzajamnoj koristi između upravljača zaštićenih područja i lokalnog stanovništva te objavljivanje priručnika o ovoj metodologiji i rezultatima njezine primjene, za širenje u sektoru zaštite prirode na međunarodnoj razini.

Ostali partneri na ovom petogodišnjem projektu su: Zaklada EuroNatur, tvrtka Connectology, Zaklada Principe te Regionalna vlada Azora.

VEZANE VIJESTI

Samobor: Na Stražniku otvorena staza „Upoznajmo šumu”

U Park šumi Stražnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000,00 kn od čega je 80 % financirano sredstvima Europske unije.

Ne znate kamo za vikend? U Park prirode Lonjsko polje!

Park prirode Lonjsko polje nudi mnoštvo sadržaja u sklopu svoje posebne ponude „Vikend program“. U Čigoču, europskom selu roda možete čuti zanimljivosti o rodama i njihovom suživotu sa stanovnicima ovog pitoresknog mjesta. S obzirom da rode dolaze krajem ožujka, proljeće je savršena prilika da se upoznate s njima.

PP Lonjsko polje bogatiji za posjetiteljski centar „Crna roda”

Predstavnici Javne ustanove „Park prirode Lonjsko polje” s partnerima u provedbi projekta „Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra „Crna roda” Osekovo”, Sisačko-moslavačkom županijom i Gradom Popovača, održali su konferenciju na kojoj je obilježen završetak izgradnje i opremanja Posjetiteljskog centra „Crna roda”.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER