CGO Biljane Donje kreće s probnim radom i organizira edukaciju za komunalne tvrtke

Nakon službenog otvaranja CGO-a Biljane Donje zatvorit će se sva odlagališta otpada na području Zadarske županije i južnog dijela Ličko-senjske županije

Edukacija za komunalne tvrtke s područja obuhvata CGO-a Biljane Donje predviđena je za grupe do pet osoba i to 8., 9. i 10. studenog 2023. godine. U sklopu edukacije predviđen je i terenski obilazak Centra, a svakom pojedinom sudioniku pomoći će se da se napravi Plan mjera za smanjenje nastanka otpada.

U Centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje, koji je najvećim dijelom sufinanciran sredstvima iz Kohezijskog fonda (OPKK 2104. – 2020.) odvijaju se završni radovi prije samog testiranja postrojenja. Centar će se u probni rad pustiti do kraja ove godine, što znači da će se sljedeće godine otpad s područja cijele Zadarske županije i polovice Ličko-senjske županije dovoziti u Biljane Donje na obradu. S ciljem da ta tranzicija protekne što jednostavnije te da komunalne tvrtke što bezbolnije prijeđu na novi sustav gospodarenja otpadom, tvrtka Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije provodit će edukacije za predstavnike jedinica lokalne samouprave, odnosno direktore komunalnih poduzeća koji djeluju na području obuhvata CGO-a Biljane Donje, priopćili su iz tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije.

Naime, već početkom probnog rada CGO-a Biljane Donje smanjit će se količina otpada koja se trenutačno odvozi na odlagališta otpada na području Zadarske županije i južnog dijela Ličko-senjske županije, koja će se zatvoriti nakon službenog otvaranja Centra.

„S obzirom na to da se početkom rada CGO-a, za sve dionike sustava – davatelje javnih usluga, mijenja postojeći sustav gospodarenja miješanim komunalnim otpadom, odlučili smo održati Program edukacije za komunalne tvrtke na području obuhvata CGO Biljane Donje. U ovim edukacijama naglasak će biti na aktivnostima koje je nužno provesti kako bi se osigurala nesmetana tranzicija komunalnih tvrtki na novi sustav gospodarenja miješanim komunalnim otpadom“, kazao je Dino Perović, direktor tvrtke Eko d.o.o.

Kako bi se omogućila što bolja informiranost, edukacija je predviđena u malim grupama i to u tri pojedinačna termina 8., 9. i 10. studenog 2023. godine. Također, edukacija je ograničena na pet osoba po terminu kako bi se osigurao individualni pristup edukaciji, a predviđen je i terenski obilazak Centra. U sklopu edukacije svakom pojedinom sudioniku pomoći će se da se napravi Plan mjera za smanjenje nastanka otpada.

Edukaciju će provoditi stručnjakinja za gospodarenje otpadom prof. dr. sc. Aleksandra Anić Vučinić, predstojnica Zavoda za inženjerstvo okoliša Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tvrtka Eko d.o.o. stoga poziva predstavnike komunalnih tvrtki s područja obuhvata CGO-a Biljane Donje da se odazovu u što većem broju.

Eko d.o.o. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ipak je lakše ponovno napuniti bocu vode, zar ne?

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris pokrenula je novu kampanju koja ima za cilj potaknuti smanjenje upotrebe štetne jednokratne plastike i konzumaciju besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru.

Premijer Plenković obišao CGO Biljane Donje

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković obišao je danas CGO Biljane Donje, najveći od četiri postojeća hrvatska centra za gospodarenje otpadom i vrijedan gotovo 90 milijuna eura, a koji je danas pušten u probni rad.

Napreduju radovi na izgradnji CGO Biljane Donje

Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje napreduje očekivanom dinamikom, a riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu na području Zadarske županije, koji predstavlja visokokvalitetnu i najsigurniju alternativu postojećim odlagalištima. Radovi i oprema su vrijedni čak 600 milijuna kuna, od čega će se 76 % sufinancirati iz EU Kohezijskog fonda.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER