Premijer Plenković obišao CGO Biljane Donje

Centrom za gospodarenje otpadom Biljane Donje uspostavlja se sustav gospodarenja otpadom za Zadarsku i južni dio Ličko-senjske županije

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković tijekom današnjeg boravka u Zadarskoj županiji obišao je Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje povodom uspostave probnog rada.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković obišao je danas CGO Biljane Donje, najveći od četiri postojeća hrvatska centra za gospodarenje otpadom i vrijedan gotovo 90 milijuna eura, a koji je danas pušten u probni rad. Premijera su u CGO Biljane Donje dočekali potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić te direktor CGO-a Dino Perović

„Ovaj velebni projekt u potpunosti će promijeniti dosadašnji način gospodarenja otpadom u Zadarskoj županiji, ali i u dijelu Ličko-senjske županije, i možemo reći da iz korijena mijenja pitanje odlaganja otpada i dovodi nas u novu fazu, a to je recikliranje, zaštita okoliša te kvalitetan i siguran način gospodarenja otpadom. U tom pogledu, mi smo zemlja koja je 12. po ciljevima održivosti UN-a, a ovakvi projekti svakako predstavljaju operacionalizaciju i konkretizaciju te politike“, kazao je premijer Andrej Plenković.

Premijer je čestitao izvođačima, direktoru i svima uključenima u projekt te istaknuo da je Hrvatska u 2022. godini imala stopu recikliranja 34 posto, a na odlagalištima je završavalo 56 posto komunalnog otpada. Ovaj bi Centar, kao i ostali koji se grade u Hrvatskoj, te brojke trebao znatno „pojačati“ u razdoblju od narednih 10 godina, prenosi zadraski portal 057info.hr.

Nakon obilaska CGO Biljane Donje, premijer Plenković sudjelovao je i na svečanom potpisivanju ugovora o razvoju vodoopskrbe uslužnog područja Vodovoda d.o.o. Zadar. Tom prigodom uručeno je i više ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost kroz aktivnosti u okviru NPOO-a za financiranje provedbe investicijskih projekata sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje, izvijestili su iz Zadarske županije.

VEZANE VIJESTI

Ipak je lakše ponovno napuniti bocu vode, zar ne?

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris pokrenula je novu kampanju koja ima za cilj potaknuti smanjenje upotrebe štetne jednokratne plastike i konzumaciju besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru.

Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost obišli CGO Biljane Donje

Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje su krajem studenog posjetili predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Prvi put u obilasku ovog vrijednog projekta koji će riješiti pitanje otpada za cijelu Zadarsku i južni dio Ličko-senjske županije bio je novi direktor FZOEU-a Luka Balen te njegov zamjenik Mirko Budiša.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER