Grad Opatija počinje s aktivnostima smanjenja širenja palminog drvotoča

Obavijest o prikupljanju otpadne biomase suhih palmi

Grad Opatija će od ove godine tijekom jesenskih i zimskih mjeseci započeti s aktivnostima u cilju smanjenja širenja palminog drvotoča, invazivnog štetnika koji već niz godina uzrokuje sušenje palmi na liburnijskom području.

Vlasnici okućnica u kojima se nalaze suhe palme trebali bi se pobrinuti da o vlastitom trošku ispile suhe palme i, ovisno o količini, odlože otpadnu biomasu na određene lokacije, a troškove utovara, odvoza i propisnog zbrinjavanja otpadne biomase na ovlaštene deponije snosit će Grad Opatija.

Vlasnici privatnih okućnica, predstavnici stanara te pravne osobe trebaju se javiti na e-mail akcija@parkovi-opatija.hr ili telefon 051 401 300 te dostaviti sljedeće podatke: ime i prezime, adresu, broj suhih palmi koje će se uklanjati te prijedlog mikro lokacije privremenog deponiranja zaraženih palmi. Zahtjevi će biti pojedinačno obrađeni te će u suradnji podnositelja zahtjeva i društva Parkovi d.o.o. biti dogovorene sve pojedinosti.

Nakon prikupljenih podataka o količinama i lokacijama zaraženih palmi, napravit će se dinamički plan prikupljanja te odrediti datumi i lokacije preuzimanja, o čemu će građani biti naknadno obaviješteni putem mrežnih stranica Grada Opatije i Parkova d.o.o.

VEZANE VIJESTI

Livade i travnjaci Parka Helmuta Zilka važan su izvor bioraznolikosti i izuzetno vrijedna staništa pčela

Projekti planiranja urbanog razvoja u uskoj su vezi sa zaštitom vrsta jer su gradske zelene površine, parkovi i šume vrijedna staništa za biljke, životinje i ljude. Podizanje udjela zelenih površina i uklanjanje asfalta u urbanom okruženju uz sadnju raznolikog drveća i bilja pomaže u rješavanju problema gubitka bioraznolikosti, a pritom je važna i najmanja zelena površina koja potiče suživot ljudi s biljkama i životinjama.

Zadarske palme su do danas bile u dobrom stanju

Izvođač radova na uređenju 220 metara obalnog pojasa zadarske uvale Jazine, jutros je započeo s uklanjanjem palmi na Branimirovoj obali. Palme koje su na tom dijelu obale posađene prije tridesetak godina urezale su se u kolektivnu memoriju Zadranki i Zadrana, no prema projektu uređenja nove šetnice i parkirališta, vidljivo je kako se umjesto 15 palmi planira posaditi 10 novih – autohtonih stabala kao što su muške murve ili crnike, javlja portal 057 info.

Crvena zastava na dubrovačkoj plaži, more u Iki izvrsne kakvoće

S obzirom na onečišćenje mora fekalnim vodama iz sustava odvodnje, na plaži dubrovačkog Hotela Libertas Rixos ne preporučuje se kupanje do daljnjih obavijesti. Na sjevernom Jadranu, točnije u mjestu Ika kraj Opatije, more je pak izvrsne kakvoće.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER