Kontrolom buke do mirnog suživota u berlinskoj party zoni

Manje buke i čistiji zrak u berlinskom Friedrichshain-Kreuzbergu

U razdoblju od 28. srpnja do 31. listopada 2023. na mostu Admiralbrücke u berlinskom okrugu Friedrichshain-Kreuzberg provodilo se testiranje modela održivog turizma, odnosno prvog mjerača buke – „pametnog stabla“ CityTree, prilagođenog uređaja za pročišćavanje zraka tvrtke Green City Solutions.

„Pametno stablo“ CityTree, prilagođeni uređaj za pročišćavanje zraka tvrtke Green City Solutions iz Berlina, korišteno je u sklopu razvoja modela održivog turizma i projekta Fair.Kiez (Za pošten suživot u kvartu) za mjerenje razine buke u ovom dijelu grada. Naime, berlinski okrug Friedrichshain-Kreuzberg želi stišati građane koji se u noćnim satima vole glasno zabavljati na ulicama, a kako bi ih „upristojio“ donijeta je odluka o postavljanju mjerača buke na mostu Admiralbrücke u Kreuzbergu, omiljenoj lokaciji za ljetne zabave, promatranje zalazaka i uličnih zabavljača te ispijanje pića. Ako su partijaneri bili preglasni, na uređaju se palila crvena lampica, a uključivao se i alarm.

Osim toga, CityTree je sa svojim filtrima ujedno hladio i pročišćavao zrak. Suprotno onome što mu sugerira naziv, CityTree ne izgleda kao stablo, već je samostojeći vertikalni uređaj pravokutnog oblika te je izvorno razvijen kao prvi svjetski biotehnološki filtar za finu prašinu u urbanim središtima. Prekriven je mahovinom koja iz zraka apsorbira štetne čestice i CO2 te osigurava čist zrak. Zahvaljujući prirodnoj snazi filtra u kombinaciji s pametnom IoT tehnologijom te automatiziranim sustavom navodnjavanja i ventilacije, CityTree čisti i hladi zrak u svojoj neposrednoj blizini. Nezavisne studije pokazale su da na mahovini izravno filtrira do 82 % fine prašine, dok se temperatura zraka snižava i do 4 °C.

Također, u tvrtki Green City Solutions tvrde da uređaj filtrira 5.000 m³ zraka na sat, što odgovara volumenu disanja oko 10 000 osoba po satu. Dimenzija svakog CityTree uređaja iznosi 4 x 3 metra, pokreću ih solarni paneli, a prikupljaju i kišnicu. Održavanje im nije pretjerano zahtjevno: putem interneta se prati i prilagođava vlažnost, razina hranjivih tvari i opće zdravlje bilja.

 

Tijekom testiranja uređaja od 28. srpnja do 31. listopada 2023. postignuto je prosječno hlađenje za 3,11 °C, s maksimalnom vrijednošću od nevjerojatnih 10,3 °C dana 9. rujna na temperaturi od 30,8 °C. Također, uređaj je u navedenom razdoblju pročistio zrak za 584 537 osoba, što je dvostruko više od ukupnog broja stanovnika okruga Friedrichshain-Kreuzberg, te je ohladio više od 6.429.904 kubičnih metara zraka. Prosječna onečišćenost PM2,5 česticama bila je stabilna i iznosila je 16,07 μg/m³.

Mjerač buke kombinira urbanu kompatibilnost s inovacijom i namijenjen je podizanju svijesti o važnosti smanjenja onečišćenja buke i zraka. Mjerenjem razine buke prikupljali su se važni podaci o onečišćenju bukom u najživljem dijelu ovog berlinskog okruga, a prikupljeni podaci će se analizirati kako bi se provjerio učinak sustava za kontrolu buke.

„Pilot projekt je pokazao da inovativna rješenja mogu pridonijeti poboljšanju urbane klime. Naša četvrt je najgušće naseljena četvrt Berlina. Uz CityTree stvorili smo rashlađenu oazu usred grada, što je poboljšalo kvalitetu boravka na lokaciji tijekom prošlog vrućeg ljeta. Stvorili smo pozitivan klimatski utjecaj 81 stabla na sedam četvornih metara usred grada”, izjavila je načelnica okruga Clara Herrmann.

Projekt se provodio u suradnji s tvrtkama Green City Solutions i Si³, a financiran je sredstvima iz fonda za posebne turističke projekte berlinskog Senatskog odjela za gospodarstvo, energetiku i gospodarstvo.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Za manje buke i čistiji zrak u berlinskom Friedrichshain-Kreuzbergu

Dok se neki žele zabavljati, drugi bi htjeli mirno spavati! U drugom berlinskom okrugu Friedrichshain-Kreuzberg sukobi između građana stoga nisu rijetkost pa se vikendom uvode noćna dežurstva komunalnih redara, a glasne partijanere crvenim bi svjetlom trebao upozoravati novopostavljeni mjerač buke.

CityTree pročišćava onečišćeni gradski zrak

CityTree je pametno „stablo“ koje pročišćava onečišćeni zrak u gradovima. Korištenjem mahovine iz zraka uklanja štetne čestice, a godišnje može ukloniti i do 240 metričkih tona CO2. Njegovi izumitelji tvrde da ima isti učinak na zdravlje ljudi kao 275 stabala. Opremljen je senzorima onečišćenja i prati kvalitetu zraka u gradovima.

Mjerači buke na Kudammu dosad zabilježili preko tisuću vrlo glasnih vozila

Prema prvim rezultatima istraživanja koje se do 27. srpnja provodi na Kurfürstendammu, jednoj od najpoznatijih berlinskih avenija, od kraja svibnja do 4. srpnja ukupno je zabilježeno 1 144 automobila i motocikla glasnijih od 82 decibela, priopćio je Senatski odjel za mobilnost, promet, zaštitu klime i okoliš.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER