Mjerači buke na Kudammu dosad zabilježili preko tisuću vrlo glasnih vozila

Vozači preglasnih vozila na berlinskom Kurfürstendammu se još uvijek ne kažnjavaju

Prema prvim rezultatima istraživanja koje se do 27. srpnja provodi na Kurfürstendammu, jednoj od najpoznatijih berlinskih avenija, od kraja svibnja do 4. srpnja ukupno je zabilježeno 1 144 automobila i motocikla glasnijih od 82 decibela, priopćio je Senatski odjel za mobilnost, promet, zaštitu klime i okoliš.

U blizini Memorijalne crkve Kaisera Wilhelma (Gedächtniskirche) krajem svibnja postavljeni su mjerači buke „Hydre“ francuske tvrtke Viginoiz. Uređaji se koriste u sklopu osmotjednog istraživanja koje se provodi u suradnji s Tehničkim sveučilištem u Berlinu s ciljem istraživanja mogućnosti automatizirane detekcije glasnih vozila na javnim cestama. Iako je svaki uređaj opremljen s kamerom i nekoliko mikrofona, u Berlinu se trenutačno koriste samo za otkrivanje izvora zvuka, a ne i za snimanje vlasnika vozila pa se prometni prekršaji ne kažnjavaju.

Detektirana vozila kretala su se prosječnom brzinom od 44 km/h uz razinu buke od 86 decibela, što je znatno više od dopuštene razine. Od kraja svibnja do 4. srpnja zabilježena su ukupno 1 144 vozila koja su pored mjernog uređaja prošla s više od 82 decibela, a najveća izmjerena vrijednost bila je 110 decibela. S 53 posto najveći udio među bučnim vozilima činili su motocikli, udio kamiona i autobusa bio je 28 posto, a automobila 19 posto.

Prema procjenama njemačkog Saveznog ureda za zaštitu okoliša (Umweltbundesamt - UBA), oko polovice njemačkog stanovništva izloženo je buci cestovnog prometa s prosječnom razinom od najmanje 55 dB(A) danju i 45 dB(A) noću, dok je oko 15 posto čak izloženo razinama od najmanje 65 dB(A) tijekom dana i 55 dB(A) noću.

U sklopu istraživačkog projekta u suradnji s TU Berlin, koji će trajati do 27. srpnja, berlinska prometna uprava na Kudammu testira koliki je udio preglasnih vozila na gradskim cestama, a mjerači buke koriste se za detekciju automobila i/ili motocikala koji stvaraju znatno više buke od ostalih. Rezultati projekta poslužit će za izradu akcijskog plana upravljanja bukom za Berlin, čije se objavljivanje očekuje u srpnju 2024. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Tegeler Stadtheide: Od uzletišta do pejzažnog parka

Prije samo četiri godine s Tegela su svakodnevno polijetale tisuće putnika. Sada bi na mjestu zatvorene zračne luke trebao niknuti novi pejzažni park namijenjen odmoru i rekreaciji Berlinčana.

Na berlinskom Kurfürstendammu postavljeni mjerači buke

Na jednoj od najpoznatijih berlinskih avenija krajem svibnja postavljeni su prvi mjerači buke i to u blizini Memorijalne crkve Kaisera Wilhelma (Gedächtniskirche). Uređaji se koriste u sklopu osmotjednog znanstveno-istraživačkog projekta u suradnji s Tehničkim sveučilištem u Berlinu kojim se istražuju mogućnosti automatizirane detekcije glasnih vozila na javnim cestama.

Kontrolom buke do mirnog suživota u berlinskoj party zoni

U razdoblju od 28. srpnja do 31. listopada 2023. na mostu Admiralbrücke u berlinskom okrugu Friedrichshain-Kreuzberg provodilo se testiranje modela održivog turizma, odnosno prvog mjerača buke – „pametnog stabla“ CityTree, prilagođenog uređaja za pročišćavanje zraka tvrtke Green City Solutions.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER