Park Centocelle u Rimu dobiva 570 novih stabala različitih vrsta

Nova rimska urbana šuma smanjit će emisiju CO2 za 47,7 tona godišnje

Rimska gradska uprava najavila je početak intenzivnog pošumljavanja Parka Centocelle. Sadit će se 570 stabala različitih vrsta, među kojima su crnika, topola, brijest, hrast medunac i judić, kao i 425 grmolikih biljaka maginje, tršlje, bijelog gloga, uskolisne komorike i lemprike.

Cilj je stvoriti pravu urbanu šumu (bosco urbano) na području pete rimske općine u istočnom dijelu grada. Riječ je o prvoj fazi projekta uređenja Parka Centocelle, definiranog master planom koji je Grad Rim predstavio u srpnju 2023., a temelji se na pošumljavanju, reorganizaciji mreže staza i prilaza i unapređenju korištenja parka uređenjem prostora za slobodno vrijeme te sportske i rekreacijske aktivnosti. Master planom je predviđeno širenje parka na ukupnu površinu od 126 hektara koje će se odvijati u fazama s ciljem stvaranja važnog zelenog koridora u ovom dijelu grada i unapređenja urbanog krajolika.

Tijekom prve faze projekta realizirat će se intenzivna sadnja s ciljem stvaranja urbane šume, što uključuje sadnju ukupno 570 stabala različitih vrsta uključujući crniku, topolu, brijest, hrast medunac i judić, kao i 425 grmolikih biljaka maginje, tršlje, bijelog gloga, uskolisne komorike i lemprike.

Projekt je popraćen studijom koja procjenjuje potencijalni maksimalni kapacitet apsorpcije ugljikovog dioksida novog drveća na 47,7 tona godišnje.

Sadnji prethode aktivnosti čišćenja koje uključuju privremeno zatvaranje prilaza parku u ulici Via Casilina. Po završetku ovih aktivnosti počet će sadnja novog drveća i grmlja koja će se nastaviti tijekom prvog kvartala 2024. godine.

„Ovim zahvatom urbanog pošumljavanja započinje prva faza provedbe master plana obnove Parka Centocelle koji će sa svojih 126 hektara predstavljati zelena pluća gusto naseljenog područja između ulica Via Casilina i Viale Palmiro Togliatti. Regeneracija i širenje parka rezultat je participativnog procesa koji ima za cilj zaštititi njegove karakteristike te poboljšati njegovu bitnu funkciju zelenog koridora i dragocjenog mjesta za očuvanje i poticanje biološke raznolikosti. Ovo novo pošumljavanje dodatak je planiranim intervencijama do 2025. i u nadolazećim godinama.“ – izjavila je Sabrina Alfonsi, savjetnica za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom u Gradu Rimu.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Napreduju radovi na obnovi i pošumljavanju rimskog parka Centocelle

U prvoj fazi obnove i intenzivnog pošumljavanja Parka Centocelle u istočnom dijelu Rima posadit će se 570 stabala različitih vrsta. Druga faza završit će se do 2026. godine, a uključuje završetak reorganizacije mreže staza i prilaza te unapređenje korištenja parka za sportske i rekreacijske aktivnosti.

U novom rimskom Parku Tevere Marconi u studenom će se posaditi 145 stabala

Glavni grad Italije bogatiji je za novi park s vježbalištem i dječjim igralištem, prostorom za pse, zelenim travnjacima i novim drvećem uz obalu rijeke Tiber. Park Tevere Marconi ima površinu od oko 3,5 hektara i nalazi se na desnoj obali rijeke kraj mosta Ponte Guglielmo Marconi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER