U Beču predstavljena prva javna praonica za bicikle

Potpuno automatska praonica bicikala može se besplatno isprobati do 22. prosinca 2023.

Bečko veleučilište FH Technikum Wien je u suradnji s partnerima nedavno predstavilo prvu javnu i potpuno automatsku praonicu za bicikle. Inovativan sustav pranja korak je prema ekološki prihvatljivoj urbanoj mobilnosti.

Bečko Tehničko veleučilište FH Technikum Wien u suradnji je s vodećim svjetskim proizvođačem strojeva za brušenje skija Wintersteiger Sport te startupom JUHUU nedavno predstavilo pilot-projekt za prvu javnu praonicu za bicikle u Austriji. Praonica se nalazi na trgu Höchstädtplatz među zgradama Veleučilišta u 20. bečkom okrugu Brigittenau, javno je dostupna te predstavlja važan doprinos ekološkom i automatskom održavanju bicikala.

  • Prva javna praonica za bicikle dostupna je svima © Wintersteiger Sport

Automatska praonica namijenjena je biciklima s veličinom kotača od 20 cola naviše uključujući i električne bicikle, no zasad nije prilagođena za dječje i teretne bicikle. Za vrijeme testne faze koja traje od 20. studenog do 22. prosinca 2023. praonica se može koristiti svakog dana od 8:30 do 17:30 sati i to potpuno besplatno. Registracija i korištenje odvija se putem aplikacije koju je razvio startup JUHUU. Servis je jednostavan za upotrebu: korisnici putem aplikacije dobivaju pristup, a upute se senzorima sinkroniziraju s radom praonice.

  • Aplikacija je jednostavna za korištenje © FH Technikum Wien

Na pilot-projektu sudjeluju studenti Veleučilišta koji istražuju upotrebljivost i tako skupljaju povratne informacije o korištenju praonice. Prikupljeni podaci pružit će vrijedne informacije za daljnji razvoj projekta. Trenutačno zbog evaluacije nije moguće rezervirati termin za pranje bicikla, a aplikacija je dostupna samo na njemačkom jeziku. Inovativni projekt tvrtke Wintersteiger Sport uspješno se koristi u području automatskog pranja bicikala posljednje dvije godine i to u zemljama poput Francuske, Njemačke, Švicarske, Norveške, SAD-a i naravno Austrije. Na temelju iskustava sljedeće se godine planiraju daljnji testni servisi u Beču.

Sustav pranja bicikala nije samo inovativno rješenje za ekološko održavanje bicikala, nego i korak prema ekološki prihvatljivoj urbanoj mobilnosti.

 

VEZANE VIJESTI

Pariz testira „leteće“ taksije kao budućnost gradskog prijevoza

Zbog problema onečišćenja zraka, prometnih gužvi i zasićenja javnim prijevozom koji sve češće „puca po šavovima“, Parižanke i Parižani se u sve većem broju odlučuju na korištenje bicikala. Startup tvrtka SeaBubbles nudi rješenje koje uključuje prijevoz rijekom Seineom, no još uvijek nije postigla konačan dogovor s pariškom gradskom upravom.

Otkrijte Beč pomoću nove aplikacije za brojanje koraka

Austrijska metropola kao „najzelenija prijestolnica svijeta“ nastavlja nagrađivati „zelenu” mobilnost svojih građanki i građana. Nakon pokretanja aplikacije „Kultur-Token“ kojom se smanjenje emisije CO2 nagrađuje besplatnim ulaznicama za kulturna događanja i izložbe, Bečanke i Bečani korištenjem nove aplikacije „Wien zu Fuß“ (Beč pješice) od 4. svibnja mogu brojati svoje korake i zamijeniti ih za kavu i vođenje gradom u pratnji stručnog vodiča.

Farme Plenty nude „obilje“ hrane za sve

Startup Plenty sa sjedištem u San Franciscu ukazuje na mogućnost proizvodnje hrane i budućnost urbane poljoprivrede visoke tehnologije. Osim po jedinstvenom sustavu vertikalnih farmi, ova tvrtka ističe se i po uspješnoj primjeni psihologije boja brendova brze hrane na svojoj ambalaži.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER