Izložba „Rewilding Velebit – fotografije divljine“

Od 5. prosinca u Oris Kući arhitekture

S ciljem podizanja svijesti o ljepoti i važnosti zaštite naše najveće planine, Rewilding Velebit zaklada organizira izložbu fotografija velebitske divljine koja će se održati u Oris Kući arhitekture u Zagrebu od 5. do 11. prosinca 2023.

Autori fotografija su nagrađivani domaći i strani fotografi i biolozi Daniel Allen, Nino Salkić, Vedran Slijepčević i Goran Šafarek. Otvorenje je u utorak 5. prosinca u 18 sati, a izložba „Rewilding Velebit – fotografije divljine“ bit će otvorena za slobodan i besplatan ulaz svakim radnim danom od 9 do 19 sati (subota od 10 do 13), u Oris Kući arhitekture (Ulica kralja Držislava 3, Zagreb).

Rewilding Velebit zaklada neprofitna je organizacija osnovana u svrhu promicanja povratka divljoj prirodi te podizanja svijesti o potrebi očuvanja divljeg svijeta na Velebitu i u drugim regijama Hrvatske. Aktivnosti Zaklade usmjerene su na obnavljanje i očuvanje prirodnih procesa, čistog zraka, svježe vode, plodnog tla, ali i na smanjenje ranjivosti na negativne posljedice klimatskih promjena, poput suša, požara i poplava. Vezano uz zaštitu životinjskih vrsta, rad Zaklade usmjeren je na aktivnosti stvaranja slobodnog koridora koji je preduvjet za stabilnu i otpornu populaciju najugroženijih vrsta.

Procesi divlje prirode povećavaju kvalitetu prirodnih resursa, koji su itekako značajni za ruralna gospodarstva, stoga je važan dio rada Zaklade razvoj turizma baziranog na prirodnoj baštini te uživanju u doživljaju prirode i tradicijskog načina života. Lokalnim poduzetnicima ovime se otvaraju nove mogućnosti stvaranja prihoda održivim ekonomskim praksama, a lokalnom stanovništvu pruža se prilika da budu dijelom jedne vrijedne i jedinstvene priče.

Zaklada promovira i pomaže suživot ljudi s divljim životinjama na Velebitu kako bi čovjek na ovom području mogao sigurno i mirno živjeti i raditi te kako bi životinje sačuvale svoje prirodno stanište.

Misija Rewilding Velebit zaklade je da planinski masiv Velebita bude široko prepoznat kao jedno od najljepših, najdivljijih, najvećih, najbolje zaštićenih i najpoznatijih područja divljine u mediteranskoj Europi.

VEZANE VIJESTI

Izložba „RE: Regionalno Izumrli“

„RE: Regionalno Izumrli“ je studentski projekt čiji je rezultat edukativna izložba postavljena u Kući arhitekture – Oris (Držislavova 3, Zagreb) od 26. listopada do 6. studenog 2021.

Ove subote promatranje ptica u Parku prirode Vransko jezero

Park prirode Vransko jezero je područje od presudne važnosti za očuvanje biološke raznolikosti i staništa ptica, a kao najveće prirodno, bočato i stalno vodeno područje u Hrvatskoj uvršten je na popis Ramsarskih područja dana 2. veljače 2013. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER