Iz Grada Zagreba nakon novog odrona otpada na Jakuševcu poručuju da „nema ugroze za zdravlje građana“

Nakon požara na Jakuševcu u srpnju 2019. bivša zagrebačka gradska uprava također je priopćila kako „nema razloga za paniku“ te da mjerenja količine štetnih plinova i lebdećih čestica u zraku ne pokazuju odstupanja od graničnih vrijednosti

U ponedjeljak ujutro, nešto prije sedam sati, došlo je do novog odrona otpada na Jakuševcu. Iz Grada Zagreba priopćili su da su na terenu policija i inspekcije koje utvrđuju sve okolnosti te da za zdravlje građana „nema ugroze“.

„Nažalost, troje radnika Zagrebačkog holdinga je ozlijeđeno, od kojih jedan radnik teže. Čekamo daljnje informacije o njegovom stanju, izražavamo žaljenje zbog ozljeda koje su radnici zadobili i stojimo na raspolaganju za pomoć njemu i njegovoj obitelji“, navodi se u današnjem priopćenju Grada Zagreba.

  • Screenshot / Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj - Mjerna postaja Zagreb-3, 4.12.2023.

„Istražuje se odgovornost svih uključenih, Čistoće i privatnih tvrtki koje od 2012. godine upravljaju gradilištem Jakuševec: projektanta, nadzora i izvođača. Na policiji i državnoj inspekciji je da utvrde odgovornost. Sa svoje strane, Grad će učiniti sve što nadležne institucije budu zahtijevale. Sigurnost radnika i građana je ključna. Jednom kada se odgovornost utvrdi, uslijedit će sankcije. U ovom trenutku otpad se ne odvozi na odlagalište Jakuševec“, dodaju.

Grad Zagreb angažirao je sudskog vještaka provođenje „neovisne istrage“ te naložio dodatna mjerenja kvalitete zraka. Kako navode u zagrebačkoj gradskoj upravi, trenutačno mjerne postaje na Jakuševcu pokazuju da nije došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti ni za sumporovodik ni za metan, a Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar napravit će danas i dodatno mobilno mjerenje kvalitete zraka pored odlagališta.

  • Screenshot / Ekološka karta Grada Zagreba - Mjerna postaja Zagreb-3, 4.12.2023.

Unatoč predizbornom obećanju o zatvaranju odlagališta Jakuševec, Grad Zagreb nakon najnovijeg odrona otpada traži hitan sastanak s Vladom RH „kako bi se ubrzala gradnja centra za otpad u Resniku, a odlagalište Jakuševec nakon 20 godina napokon zatvorilo u najskorijem mogućem roku“.

>>> Pročitajte još >>> Udruge predstavile „skupocjeni“ parfem neugodnog mirisa EAU DE ZAGREB – iz srca Jakuševca, koji proizvodi i puni Zagreb - europska prijestolnica smeća

 

VEZANE VIJESTI

„Dosta je kaosa sa smećem u Zagrebu! Izađi na izbore za promjene!“

Zagrebu treba uređen i održiv sustav gospodarenja otpadom te pravedna naplata računa, a ne organizirani kaos u kojem privilegirani pojedinci profitiraju na štetu ljudi i okoliša. Građani i građanke imaju priliku na izborima u svibnju izabrati nužne promjene, poručile su udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Uzor.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER