Ekologija grada: Požar na odlagalištu otpada Prudinec-Jakuševec ugrozio zdravlje građana Zagreba

U udruzi navode da se na odlagalištu Prudinec-Jakuševec ne provodi sortiranje otpada i izdvajanje reciklabilnih sirovina

Udruga Ekologija grada upozorava na ozbiljne posljedice požara koji je izbio na odlagalištu otpada Prudinec-Jakuševec u noći s petka 25. kolovoza na subotu 26. kolovoza 2023.

Prema informacijama kojima raspolaže udruga Ekologija grada, zaštitar je oko 1:20 sati uočio dim i odmah pozvao vatrogasce koji su spriječili daljnje širenje vatre. „Međutim, požar je uzrokovao značajno zagađenje zraka koje su zabilježile mjerne postaje, ali i građani koji prate kvalitetu zraka putem aplikacija na svojim pametnim telefonima, što se odmah proširilo društvenim mrežama i izazvalo nemalo uznemirenje javnosti, na koje Grad nije nikako odgovorio“, navode u Ekologiji grada.

Udruga navodi da je prije godinu dana protupožarna inspekcija upozorila Zagrebački holding na rizik od samozapaljenja otpada koji se skladišti u velikim količinama na jednom mjestu, s obzirom na vrstu i trajanje otpada. „Naime, u takvim uvjetima dolazi do kemijskih procesa koji oslobađaju toplinu i povećavaju temperaturu do točke paljenja, kao i do stvaranja zapaljivih plinova koji mogu izazvati eksploziju“, ističu u udruzi.

  • Požar je uočen u noći s 25. na 26. kolovoza, a daljnje širenje vatre spriječeno je zahvaljujući intervenciji vatrogasaca. / Foto: Ekologija grada

Udruga Ekologija grada također ističe da se na odlagalištu Prudinec-Jakuševec ne provodi nikakvo sortiranje otpada i izdvajanje reciklabilnih sirovina, već se sav otpad protuzakonito drobi i odlaže kao takav.

„Postavlja se pitanje: koliko će se još tolerirati nezakonito i neodgovorno gospodarenje otpadom i ugrožavanje zdravlja i sigurnosti građana od strane zagrebačke gradske vlasti“, zaključuje se u priopćenju koji potpisuje predsjednik udruge Ekologija grada Josip Pavlović.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zbog problema glomaznog otpada, stanovnici Jakuševca na sat vremena blokirali ulaz u odlagalište otpada

Stanovnici Jakuševca traktorima su u subotu ujutro na sat vremena blokirali glavni ulaz u odlagalište otpada Jakuševec. Kako ističe Josip Pavlović, predsjednik udruge Ekologija grada, građani su revoltirani načinom komunikacije gradonačelnika Tomaševića i prosvjeduju protiv daljnjeg proširenja odlagališta otpada prenamjenom zone Servisno operativnog centra Jakuševec u spremište smrvljenog glomaznog otpada.

Nema razloga za paniku, možemo biti mirni

„Posljednja mjerenja količine štetnih plinova i lebdećih čestica u zraku nakon požara u Reciklažnom dvorištu Prudinec na Jakuševcu ne pokazuju odstupanja od graničnih vrijednosti“, navodi se u današnjem priopćenju NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER