Udruga Pomak zazviždala protiv korupcije i predstavila „Priručnik za prijavitelje nepravilnosti“

Dana 9. prosinca obilježava se Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Uoči početka okruglog stola pod nazivom „(O)čistimo Hrvatsku od korupcije“ panelisti i sudionici su u 5 do 12 zazviždali protiv korupcije koja se godinama prepoznaje kao jedan od najvećih problema u našoj državi. Naziva ju se „rak ranom“, „zlom“ i „korovom“ koji, nažalost, nikako da se iskorijeni.

O tome koliko je duboko prisutna u svim segmentima našeg društva govorilo se i na okruglom stolu pod nazivom „(O)čistimo Hrvatsku od korupcije“ koji je organizirala udruga Pomak, a čija je predsjednica Adrijana Cvrtila i sama u javnosti poznata kao „zviždačica“, tj. prijaviteljica nepravilnosti.

Udruga Pomak osnovana je kako bi na jednom mjestu okupila prijavitelje nepravilnosti, koje se naziva „zviždačima“ i one koje se želi ohrabriti da to postanu jer njeni članovi vjeruju da se otkrivanjem i prijavljivanjem korupcije naše društvo i država mogu pomaknuti u pravom smjeru.

„Udruga okuplja ljude koji si međusobno mogu pomoći, koji se razumiju i koji udruženi mogu zajedno postići više nego svatko kao individualac“, izjavila je Adrijana Cvrtila, naglasivši da je ovaj okrugli stol organiziran dan uoči Međunarodnog dana borbe protiv korupcije kako bi, baš u tom prikladnom trenutku, u okviru njega predstavili „Priručnik za prijavitelje nepravilnosti“ - prvi takav izdan u Hrvatskoj. Radi se o važnom alatu za prijavitelje nepravilnosti koji im ukazuje na pravne korake koje je potrebno poduzeti da bi stekli status prijavitelja nepravilnosti.

U narodu poznatiji kao „zviždači“ prijavitelji nepravilnosti uz pomoć ovog Priručnika lakše će se snalaziti u „šumi“ pravila i procedura. Tu privilegiju, kako ističe Cvrtila, sama nije imala, stoga je kroz osnivanje udruge koja je izdala Priručnik, a planira i brojne druge aktivnosti, odlučila pomoći drugim hrabrim ljudima koji se odvaže, razotkrivanjem koruptivnih radnji, učiniti pomak ka boljem društvu.

„Pet do dvanaest je da učinimo pomak. Zato smo danas simbolično i zviždali u 5 do 12. Zviždali smo za „zviždače“, zviždali smo zato da pokažemo tim ljudima da nisu sami i da u društvu postoje oni koji ih podržavaju, neki glasnije, neki tiše, ali ima nas, a vjerujte, tim ljudima je to važno znati“, naglasila je Cvrtila.

  • Ususret Međunarodnom danu borbe protiv korupcije, udruga Pomak je u okviru okruglog stola pod nazivom „(O)čistimo Hrvatsku od korupcije“ predstavila „Priručnik za prijavitelje nepravilnosti“.

Panelisti okruglog stola koji je moderirao novinar Saša Leković, koji i sam godinama prati teme vezane uz korupciju, bili su prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa i član nadzornog odbora UGP-a Boris Podobnik, novinar Ivan Pandžić, poduzetnik i predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas, zamjenica pučke pravobraniteljice Dijana Kesonja, pravnik Ivan Hranj te Adrijana Cvrtila, predsjednica udruge Pomak.

Svi panelisti pozdravili su izlazak ovog priručnika koji je građanima dostupan u obliku e-knjige na mrežnoj stranici udruge Pomak gdje ga mogu preuzeti i detaljno proučiti.

Udruga Pomak izdavanjem ovog priručnika čini još jedan korak na svom putu edukacije te podrške prijaviteljima nepravilnosti u njihovim pravnim bitkama. Priručnik se izdaje u sklopu projekta udruge Pomak pod nazivom „Pomaknimo Hrvatsku – stvorimo poticajno okruženje za zviždače" iz Programa Impact4Values financiranog sredstvima Europske unije. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

VEZANE VIJESTI

U Napulju svečano otvoren Park Minopoli s povrtnjacima i voćnjacima

Brežuljkasto zeleno područje napuljske četvrti Vomero, koje se s oko tisuću autohtonih stabala prostire na površini od 14 000 m², uređeno je kao edukacijski park s urbanim povrtnjacima i voćnjacima te nakon više od dvadeset godina predano na korištenje građanima i udrugama.

Biljana Borzan: Bacanje hrane je nedopustivo

Čak četvrtina građana si ne može priuštiti kvalitetan obrok svaki drugi dan! Ako ministar Tolušić traži bitke vrijedne vođenja, ova mu je ispod nosa budući da je njegovo ministarstvo odgovorno za povećanje doniranja i smanjenje bacanja hrane. Prošlo je dvije godine od ukidanja PDV-a na donacije i donošenja pravilnika, no značajnog pomaka nema,“ upozorila je Borzan.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER