Prištinski Bulevar Georga Busha očekuje zeleni makeover

Kvalitetno uređen javni prostor i više zelenila za građan(k)e Prištine

Glavna prištinska ulica, nekadašnja Ulica Majke Tereze koja od 2008. godine nosi ime američkog predsjednika Georgea W. Busha, uskoro bi se trebala transformirati u suvremeni urbani prostor s puno zelenila koji odražava potrebe građana i promovira zdrav način života.

Gradonačelnik Prištine, Përparim Rama, predstavio je u subotu 13. siječnja projekt transformacije Bulevara Georgea Busha (Bulevardi Xhorxh Bush), izvijestila je novinska agencija KosovaPress.

„Ovim projektom podići ćemo kvalitetu javnog prostora, osigurati više zelenih površina i stvoriti ugodniji grad za sve njegove stanovnike i pješake. Uz održive materijale i puno zelenila, Bulevar Georgea Busha omogućit će građanima Prištine kvalitetniji i zdraviji život te će ih potaknuti da aktivnije sudjeluju u životu grada.“ – kazao je gradonačelnik Prištine Përparim Rama, koji je inače i sam arhitekt i stručnjak za urbanizam.

„Bulevar će biti pun života, a ideja je da njegov prostor bude sigurniji i pristupačniji svim dobnim skupinama, posebice umjetnicima. Zid koji trenutačno ograđuje katedralu Majke Tereze trebao bi biti uklonjen kako bismo dobili otvoreni javni prostor dostupan svima, a pri uređenju cijelog prostora nastojat ćemo ukloniti što više asfaltiranih površina i koristiti isključivo održive materijale“, dodao je Rama.

Nadalje, Rama je predstavio plan o izgradnji dvije podzemne garaže, od kojih bi se jedna trebala nalaziti pored velike džamije, a osim trenutačne izgradnje pet škola planira se izgraditi njih još pet. Istaknuo je kako se u Prištini svi radovi izvode s ciljem poboljšanja života građana i smanjenja prometa te kako razumije građane koji su frustrirani zbog trenutačnih prometnih ograničenja. Dodao je kako će za potpunu transformaciju glavnog grada biti potrebno oko osam godina.

O projektu transformacije Bulevara Georgea Busha govorio je i direktor Urbanizma u Prištini, Arbër Sadiki, koji je rekao da se uređenje ovog dijela grada planiralo još 1970-ih godina kada je izgrađen sveučilišni kampus. Na kraju prezentacije istaknuto je kako će se projekt uskoro detaljnije prezentirati građanima kako bi razumjeli njegovu svrhu i upoznali se s tijekom izvođenja radova.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečanima ovaj trg nije dovoljno zelen pa će ga u potpunosti redizajnirati

Zelena ofenziva austrijskog glavnog grada nastavlja se punom parom! Na red je došao trg Christian-Broda-Platz u šestom bečkom okrugu Mariahilf na kojem će se posaditi 25 novih stabala, a uklanjanjem asfalta s površine veće od 1 300 m² dobit će se prostor za još više hlada, svježine i zelenila.

Asfalt: Beč ga uklanja, a Zagreb farba!

Trenutačnih 20 513 hektara ili oko 49 % urbanog područja austrijskog glavnog grada čine zelene i vodene površine. Uz 58 milijuna eura dosad uloženih u ozelenjavanje grada i uklanjanje asfaltiranih površina te dodatnih četrdesetak milijuna eura, koliko se u tu svrhu još namjerava utrošiti, taj udjel će do 2025. godine biti još veći.

Novi bečki Tangentenpark otvara se dvodnevnim svečanostima 28. i 29. lipnja

Dana 18. rujna 2023. počeli su radovi na prenamjeni bivšeg izlaza s autoceste A23 (Südosttangente) i njegovoj transformaciji u golemu rekreacijsku zonu. Završetak radova i otvaranje novog parka očekivalo se krajem ovog ljeta, ali Tangentenpark je spreman upravo u vrijeme završetka nastavne godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER