Proljetne temperature na jugu Francuske, ljetne u Španjolskoj

Rekordan 25. siječnja 2024.: Više od 25 °C u Francuskoj, 30,7 °C u Španjolskoj

Temperature su prešle 25 °C u nekoliko južnih francuskih departmana, a Španjolska je s 30,7 °C oborila europski siječanjski rekord

U četvrtak 25. siječnja u nekoliko južnih francuskih departmana premašena je temperatura zraka od 25 °C. Najtoplije je bilo u Vivèsu u departmanu Pyrénées-Orientales, smještenom uz granicu sa Španjolskom, u kojem je izmjereno 25,6 °C. U Durban-Corbièresu u susjednom departmanu Aude izmjereno je 25,1 °C, dok je 25,4 °C izmjereno u Saint-Jean-de-Minervoisu u Héraultu, izvijestio je francuski Météo Express.

Međutim, mjesečni temperaturni rekordi zabilježeni su u još sedam francuskih mjesta i gradova u regiji. Rekord od 23 °C izmjeren je i u Tarbesu, čime je oboren dosadašnji siječanjski rekord od 22,6 °C zabilježen 28. siječnja 1966. Najveće iznenađenje predstavlja ipak „spektakularnih“ 20,7 °C u Formiguèresu u istom departmanu Pyrénées-Orientales, i to na 1495 metara nadmorske visine!

S proljetnim temperaturama koje dosežu granicu od 15 °C na 1500 metara nadmorske visine, u planinskim odmaralištima u Pirenejima potpuno je izostao pravi zimski ugođaj. Na gotovo 1800 metara planinskog prijevoja Col du Pourtalet, na francusko-španjolskoj granici, snijega gotovo i nema. Na južnim padinama izloženim suncu, trava je ponekad vidljiva i do 2500 metara nadmorske visine, što je nezapamćena pojava u najhladnijem mjesecu u godini.

U petak 26. siječnja zabilježeno je još nekoliko privremenih mjesečnih rekorda, objavio je Météo Express. Među njima se ističe 24,6 °C u Canet-en-Roussillonu u departmanu Pyrénées-Orientales, 21,7° C u Nîmesu, glavnom gradu departmana Gard u regiji Okcitanija ili čak 20,4 °C u Sèteu u departmanu Hérault.

S 30,7 °C u Španjolskoj oboren europski siječanjski rekord

Uz iznimno blago i toplo vrijeme na jugu Francuske, neuobičajena toplina za ovo doba godine još je izraženija s druge strane Pireneja. U istočnoj i središnjoj Španjolskoj ovog je četvrtka u Gavardi u pokrajini Valenciji izmjerena povijesna temperatura od 30,7 °C. Ova temperaturna vrijednost viša je za čak 15 °C u odnosu na uobičajene vrijednosti i predstavlja novi europski temperaturni rekord za mjesec siječanj.

Prema prognostičarima, temperature će i sljedećih dana ostati proljetne, unatoč blagom padu u sjevernim krajevima.

Blage temperature barem do kraja siječnja

U petak 26. siječnja u poslijepodnevnim satima, na jugu Francuske ponovno su izmjerene temperature koje bi mogle predstavljati mjesečni rekord za siječanj. Tako je u 16 sati na postaji Nîmes-Courbessac izmjereno 21,7 °C, na kojoj je 24. siječnja 2024. i 10. siječnja 2015. zabilježena rekordna siječanjska temperatura od 21,5 °C.

Anticiklonalni uvjeti nad Francuskom povezani su s blagim vremenom bez značajnijih promjena karakterističnih za zadnji tjedan siječnja, osobito nad južnom polovicom zemlje. Prognozirane temperature stoga ostaju iznad sezonskih vrijednosti sve kraja siječnja, a vjerojatno i prvih dana veljače, navodi francuska nacionalna meteorološka služba Météo-France.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ekstremne vrućine lakše se podnose zahvaljujući brojnim fontanama s besplatnom pitkom vodom

Nakon kišnog početka Olimpijskih igara, u Pariz je stigao toplinski val za čiju je regiju danas i sutra proglašen narančasti meteoalarm, a visoke temperature zraka od 33 do 37 °C uzrokuju i onečišćenje ozonom s lošom kvalitetom zraka. Dok temperature rastu, Organizacijski odbor Igara u Parizu 2024. predstavlja mjere za lakše podnošenje vrućina te gledatelje natjecanja podsjeća na poželjno usvajanje pozitivnih navika.

Francuska je zabilježila treću najtopliju zimu u povijesti mjerenja

Prosječna temperatura izmjerena tijekom razdoblja meteorološke zime (prosinac-veljača) trebala bi biti 2 °C viša od dugogodišnjeg prosjeka, što je čini trećom najtoplijom iza 2020. (+2,3 °C) i 2016. godine (+2,1 °C). Meteorološka jesen (rujan-studeni 2023.) bila je već najtoplija u povijesti mjerenja u Francuskoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER