Francuska je zabilježila treću najtopliju zimu u povijesti mjerenja

Francuska nacionalna meteorološka služba Météo-France objavila je klimatsku ocjenu zime 2023./2024.

Prosječna temperatura izmjerena tijekom razdoblja meteorološke zime (prosinac-veljača) trebala bi biti 2 °C viša od dugogodišnjeg prosjeka, što je čini trećom najtoplijom iza 2020. (+2,3 °C) i 2016. godine (+2,1 °C). Meteorološka jesen (rujan-studeni 2023.) bila je već najtoplija u povijesti mjerenja u Francuskoj.

Nakon neuobičajeno tople veljače, meteorološka zima pamtit će se kao jedna od najtoplijih u povijesti mjerenja u Francuskoj. Prema podacima francuske nacionalne meteorološke službe Météo-France, prosječna temperatura za razdoblje od 1. prosinca 2023. do 29. veljače 2024. u cijeloj Francuskoj trebala bi biti oko 2 °C viša od normalne (referentni prosjek 1991.-2020.). To je čini dosad trećom najtoplijom od početka mjerenja 1900. godine, iza zime 2020. (+2,3 °C) i 2016. godine (+2,1 °C). Svakako treba napomenuti kako je i meteorološka jesen (rujan-studeni) bila već najtoplija u povijesti mjerenja.

Poslije prilično blagog početka zime, u Francuskoj je zabilježeno relativno kratko hladno razdoblje od 8. do 20. siječnja 2024. Posebno hladno bilo je u sjevernom dijelu zemlje, a 19. siječnja u gradu Arrasu (Pas-de-Calais) izmjereno je -14,7 °C, što je bio apsolutni rekord za najnižu dnevnu temperaturu od 1986. godine.

  • Prosječne dnevne temperature u cijeloj Francuskoj u razdoblju prosinac 2023. - veljača 2024. © Météo-France

S izuzetkom travnja 2023., od veljače 2022. svi mjeseci bili su iznadprosječno topli

Od 23. siječnja temperature su počele rasti, na jugu zemlje izmjerene su prave proljetne temperature, a već krajem siječnja izmjereni su novi mjesečni temperaturni rekordi s vrijednostima iznad 25 °C. Tako je veljača 2024. s anomalijom od +3,6 °C tijekom cijelog mjeseca druga najtoplija u cijeloj zemlji, i to iza veljače 1990. (+4 °C).

Prosječna količina oborina bila je tijekom zime u svim regijama viša za oko 10 posto, s izuzetkom Korzike i područja Languedoc-Roussillona koje se proteže od granice sa Španjolskom do regije Provansa-Alpe-Azurna obala (fra. Provence-Alpes-Côte d'Azur). Zima 2023./2024. obilježena je i nedostatkom sunca u velikom dijelu zemlje, posebice od središnjeg zapadnog dijela zemlje do Pariškog bazena i Ardena. S druge strane, mediteranski dio zemlje imao je obilje sunca u skladu s godišnjim dobom.

Nakon dvije vruće i sušne godine u departmanu Pyrénées-Orientales, u južnoj regiji regije Occitanie, ponovno su izmjerene neuobičajeno visoke zimske temperature, i to bez značajnih oborina.

© Météo-France

Utjecaj klimatskih promjena

Ove zime nizala su se razdoblja s proljetnim temperaturama i kratkotrajnim hladnoćama, s vrlo malo snijega i mraza u ravnicama. Rastuće temperature, kao posljedica klimatskih promjena, dovode do izraženog skraćivanja zimskog razdoblja pa su francuske zime manje hladne nego prije, a trajni mraz i snijeg u ravnicama sve rjeđi, ističe Météo-France.

Stanje snježnog pokrivača u francuskim planinama također je izravna posljedica klimatskih promjena. U niskim i srednjim planinama (Vogezi, Jursko gorje, središnji masiv, Korzika i Pireneji) tijekom velikog dijela zime snijega je bilo malo ili ga uopće nije bilo. U Alpama su zabilježeni sljedovi dana s oborinama na granici kiše i snijega koji su doveli do manjka snijega na nižim i viška na višim nadmorskim visinama.

U istočnom dijelu Francuske temperature su premašile uobičajene vrijednosti za 2 do 2,5 °C. Alsace je tako imao najtopliju zimu od 1947. godine, dok je u Strasbourgu prosječna temperatura od 5,9 °C oborila rekordne vrijednosti izmjerene tijekom zime 2015./2016.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Parizu otvorena nova dionica tramvajske linije T3b

Radovi na izgradnji nove dionice tramvajske linije T3b, između stanica Marguerite Long (ranije Porte d'Asnières) i Porte Dauphine, trajali su pet godina. Zelena i 3,2 kilometra duga dionica sa sedam novih tramvajskih stajališta puštena je u promet u petak 5. travnja 2024. godine.

Austrija: Najtoplija veljača u 257-godišnjoj povijesti mjerenja

Nikad prije nisu zabilježene takve temperaturne anomalije kao u veljači 2024. koja bi prema izmjerenim temperaturnim vrijednostima mogla zauzeti 16. mjesto na popisu najtoplijih ožujaka, ističe se u priopćenju austrijskog saveznog instituta za geologiju, geofiziku, klimatologiju i meteorologiju GeoSphere Austria.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER