Objavljen peti izvještaj o održivom razvoju Europe

Znanstvenici i civilno društvo pozivaju na deset odlučnih mjera politike kako bi se izbjeglo dosezanje kritičnih točaka za okoliš i društvo nakon kojih nema povratka

Nastavimo li aktualnim tempom, EU do 2030. neće ostvariti jednu trećinu ciljeva održivog razvoja. To je glavna poruka petog izvještaja o održivom razvoju Europe (ESDR), objavljenog 25. siječnja na događanju koje su zajednički organizirali stručna skupina NAT Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) i Mreža za rješenja za održivi razvoj (SDSN).

U izvještaju se posebno ističu stagnacija i nazadovanje u pogledu okolišnih i socijalnih ciljeva u mnogim europskim zemljama, uz sve veće probleme povezane s univerzalnim pristupom uslugama i njihovom kvalitetom, kao i siromaštvom i materijalnom oskudicom, do kojih su, barem djelomično, dovele višestruke krize kojima smo izloženi od 2020.

Izvještaj o održivom razvoju Europe osmišljen je u suradnji s civilnim društvom i njime se od 2019. prati uspješnost svih država članica EU-a i partnerskih zemalja u pogledu ciljeva održivog razvoja, koje su 2015. usvojile sve države članice UN-a. Ciljevi održivog razvoja uključuju svijet bez siromaštva, iskorjenjivanje gladi, zdravlje i dobrobit, kvalitetno obrazovanje, rodnu ravnopravnost, djelovanje u području klime, čistu vodu i sanitarne uvjete.

U ovogodišnjem izvještaju navode se doprinosi koji su nužni da bi, uoči europskih izbora u lipnju 2024. i sastanka na vrhu o budućnosti koji je glavni tajnik UN-a sazvao za rujan 2024., EU ojačao svoj vodeći položaj u području ciljeva održivog razvoja u Europi i na međunarodnoj razini.

Na događanju je istaknuto koliko je hitno da se prije 2030. poduzmu odlučne mjere da bi se izbjeglo dosezanje kritičnih točaka za okoliš i društvo nakon kojih nema povratka.

Direktorica ureda UN-a/UNDP-a u Bruxellesu i predstavnica sustava UN-a pri EU-u Camilla Brückner naglasila je da je iznimno važno da cijeli svijet ostane usmjeren na provedbu Programa 2030. i njegovih 17 ciljeva održivog razvoja, kao i Pariškog klimatskog sporazuma. „Europa i dalje može biti predvodnica u provedbi ciljeva održivog razvoja i podupirati njezino ubrzanje”, izjavila je Brückner.

Belgijska savezna ministrica klime, okoliša, održivog razvoja i zelenog plana Zakia Khattabi izjavila je: „Ne možemo si priuštiti usporavanje djelovanja u području održivog razvoja. Moramo osigurati da održivi razvoj konstantno bude u centru političke pozornosti, a ne da do toga dolazi u ciklusima.”

Naglasila je i da ciljevima održivog razvoja više ne možemo pristupati odvojeno i izrazila potporu preobrazbi međunarodnog financijskog modela. Ministrica Khattabi ujedno je zahvalila EGSO-u na mišljenju o promicanju okvira politika EU-a za pravednu tranziciju.

Članica kabineta povjerenika Gentilonija Petra Petan naglasila je: „Ova Europska komisija, a posebno povjerenik Gentiloni, ostvarili su velik napredak u području ciljeva održivog razvoja: od integracije ciljeva održivog razvoja u naše gospodarsko upravljanje do objave prvog dobrovoljnog preispitivanja EU-a. Ostajemo predani provedbi Programa 2030. putem naših politika i financijskih instrumenata.”

Potpredsjednik Mreže UN-a za rješenja za održivi razvoj Guillaume Lafortune predstavio je izvještaj i deset prioritetnih mjera, koji su upućeni političkim strankama, sljedećem sazivu Europskog parlamenta, sljedećoj Europskoj komisiji, Europskom vijeću i državama članicama.

„Političke stranke koje sudjeluju u kampanji za europske izbore i budući čelnici i čelnice Europske unije imaju povijesnu odgovornost”, izjavio je Guillaume Lafortune. „Ciljevi održivog razvoja ne ostvaruju se ni u Europi ni u svijetu, a oni su i dalje preduvjet za budućnost koju Europa i svijet žele. U ovom se desetljeću moraju poduzeti odlučne mjere. U svijetu koji je multipolaran i rascjepkan koalicije Europljana i Europljanki vjeruju da čelnici i čelnice moraju surađivati da bi postavili temelje za novi europski plan za budućnost – zeleni, socijalni i međunarodni plan – i na taj način utrti put globalnom održivom razvoju u sljedećim desetljećima”, dodao je Lafortune.

Predsjednik EGSO-ove stručne skupine NAT Peter Schmidt naglasio je: „Ako želimo unaprijediti i ostvariti ciljeve Programa 2030., imamo samo šest godina. U EGSO-u ćemo nastaviti poticati institucije EU-a da ciljeve održivog razvoja postave kao jasan putokaz za budućnost i da civilno društvo smisleno uključe u njihovu provedbu. Spremni smo dati svoj doprinos.“

Poziv na djelovanje u pogledu ciljeva održivog razvoja (uključujući deset prioritetnih mjera za predstojeće europske izbore i sljedeće vodstvo Europske unije), koji je upućen zajedno s navedenim izvještajem i koji su potpisali predsjednici stručne skupine NAT i Promatračke skupine za održivi razvoj, zajedno s Mrežom za rješenja za održivi razvoj i 200 supotpisnika, trebao bi europske čelnike i čelnice usmjeravati prema europskom planu za budućnost, koji bi bio u skladu sa zelenim i socijalnim planom na koji EGSO već godinama poziva.

VEZANE VIJESTI

Travnate površine Arheološkog parka Pompeji odnedavno održava stado ovaca

Arheološki park Pompeji svoju budućnost vidi u razvoju ekološke poljoprivrede, a u tome je svoju važnu ulogu dobilo i stado od 150 ovaca. Zadaća ovih prirodnih „kosilica“ je održavanje zelenih površina u golemom dijelu Parka u kojem se još ne provode arheološka iskopavanja.

COP28 i premošćivanje klimatskog jaza putem pravedne tranzicije

Peter Schmidt, predsjednik Stručne skupine EGSO-a za poljoprivredu, ruralni razvoj i okoliš: „Povećajmo ambicije, budimo predvodnici: vizija EGSO-a za zasjedanje COP28 UNFCCC-a – premošćivanje klimatskog jaza putem pravedne tranzicije.“

Održivi razvoj i uključivanje mladih u brigu za lokalnu zajednicu

ODRAZ i Udruga Maštara pozivaju predstavnike organizacija civilnog društva koje se bave djecom i mladima, predstavnike lokalne i mjesne samouprave, nastavnike i ostale zainteresirane dionike s područja grada Zagreba, da se uključe u besplatnu edukativnu radionicu o održivom razvoju i uključivanju mladih u brigu za lokalnu zajednicu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER