Povodom Svjetskog dana vlažnih staništa izabrane najbolje fotografije Crne mlake

Javna ustanove Zeleni prsten Svjetski dan vlažnih staništa obilježava i nizom radionica za djecu u osnovnim školama Zagrebačke županije

Republika Hrvatska potpisnica je Ramsarske konvencije od 1991. godine, a na Ramsarskom popisu nalazi se pet područja uključujući i Posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka u Jastrebarskom.

Tim povodom Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije organizirala je foto natječaj „Močvara puna života“ gdje se tražila najbolja fotografija Crne Mlake. Pobjednička fotografija po izboru pratitelja Facebook stranice Javne ustanove je „Čamac“ Igora Ferderbera. Po izboru organizatora prvo mjesto osvojila je fotografija „Ptičja perspektiva“, također Igora Ferderbera, drugo mjesto je pripalo fotografiji „Ljeskanje“ Marka Meštrića, a treće fotografiji „Šarančine“  Petra Sabola.

  • Prvo mjesto „Čamac“ © Igor Ferderber

Dana 2. veljače obilježava se Svjetski dan vlažnih staništa. Time se podiže svijest ljudi o važnosti močvarnih područja i drugih vlažnih staništa. Na taj je dan 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica. Konvencija obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju i predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju vlažnih staništa.

Vlažna staništa čine ekosustave koji se ubrajaju među najproduktivnija i biološki najbogatija područja na Zemlji, ali su i među najugroženijima. Uz njih je vezano više od 40 posto vrsta biljaka i životinja, međutim to su i najugroženiji ekološki sustavi u svijetu. U posljednjih 50 godina izgubljeno je 50 posto svih vlažnih staništa u svijetu.

  • Drugo mjesto „Ljeskanje“ © Marko Meštrić

Osim što predstavljaju staništa brojim biljnim i životinjskim vrstama, štite nas i od klimatskih promjena. Također, područja poput šume Žutice i Odransko polje prirodne su retencije za visoke vodene valove te su primjer rješenja temeljenih na prirodi za zaštitu od poplava. Javna ustanova Zeleni prsten priprema projekt za prijavu na EU fondove kojem je cilj poboljšanje hidrološkog stanja pojedinih zaštićenih područja kao odgovor na klimatske promjene i isušivanje vlažnih staništa.

  • Treće mjesto „Šarančine“ © Petar Sabol

Javna ustanove Zeleni prsten Svjetski dan vlažnih staništa obilježava i nizom radionica za djecu u osnovnim školama Zagrebačke županije. Do sada su predavanja održana za učenike osnovnih škola Vladimir Deščak, Sveta Nedelja, Bogumil Toni i Samobor, a u ponedjeljak će biti održano i za učenike osnovne škole Rugvica.

 

VEZANE VIJESTI

Samobor: Na Stražniku otvorena staza „Upoznajmo šumu”

U Park šumi Stražnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000,00 kn od čega je 80 % financirano sredstvima Europske unije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER