Europsko stablo 2024. godine: Podržite „Zelenu damu Nacionalnog parka Krka“

Natjecanjem Europsko stablo godine (European Tree of the Year) nastoje se pronaći stabla ukorijenjena u život i rad ljudi koja svojom pričom svjedoče o prošlosti i povezanosti s ljudima

Između 15 kandidata ovogodišnjeg natjecanja za izbor Europskog stabla 2024. godine je i oko 400 godina staro stablo bijelog duda (Morus alba L.) sa Skradinskog buka u NP Krka, pobjednik nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2023. godine.

Natjecanje Europsko stablo 2024. godine (European Tree of the Year) traje do 22. veljače 2024., a Hrvatsku ove godine predstavlja murva sa Skradinskog buka s pričom „Zelena dama Nacionalnog parka Krka“ kao pobjednica nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2023. godine. Riječ je o oko 400 godina starom stablu bijelog duda (Morus alba L.) sa Skradinskog buka, smještenom u NP Krka na desnoj obali rijeke ispod ostataka mlinice Budim, simbolom „svilene prošlosti i slatke sadašnjosti“.

Upravo se u Skradinu u prvoj polovici 19. stoljeća nalazilo najveće uzgajalište svilene bube u Dalmaciji, a 1830-ih godina Skradin je uz Rab bio najveći dalmatinski proizvođač čahura dudova prelca te je njihova proizvodnja rasla do 1860-ih. Nažalost, s pojavom bolesti duda (murve) proizvodnja dudova prelca naglo je pala te je početkom 20. st. Skradin bio jedino mjesto u Dalmaciji u kojemu se odvijala proizvodnja čahuri i svile. Ta je proizvodnja zbog niskih cijena zamrla pred Prvi svjetski rat.

Uz murvu sa Skradinskog buka u izboru za pobjednika natjecanja Europsko stablo 2024. godine sudjeluju i sljedeća stabla: Hrast koji pamti obitelj Pálffy (Slovačka), Camellia (Portugal), Hrast Kaņepju (Latvija), Stablo patrijarha Litve (Litva), Drvo kruške usred polja (Češka), Cedar koledža Sainte-Marie (Belgija), Srce vrta (Poljska), The Maria Lime (Nizozemska), Milenijski hrast (Ukrajina), Španjolski hrast La Vega (Španjolska), Tisuću godina staro stablo masline Luras (Italija), Viiraltov hrast (Estonija), Plačuća bukva iz Bayeuxa (Francuska) i Wrexham’s Acton Park pitomi kesten (Velika Britanija).

Glasanje za Europsko stablo 2024. godine odvija se putem stranice  European Tree of the Year od 1. veljače i završava 22. veljače 2024. godine u 16:00 sati. Glasati se može za dva kandidata i to s jedne e-mail adrese, a glas će vrijediti tek nakon potvrde linka koji se dobije na e-mail adresu. Glasanje će tijekom cijelog trajanja biti tajno, a pobjednik natjecanja bit će proglašen 21. ožujka 2024. godine na svečanoj ceremoniji proglašenja koja će se održati uživo u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Međunarodno natjecanje Europsko stablo godine (European Tree of the Year) prvi put je održano 2011. godine kako bi se istaknulo značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju našu brigu i njegu. Natjecanje je inspirirano popularnim festivalom Stabla godine koji se već godinama organizira u Češkoj.

Europsko stablo godine se za razliku od drugih natjecanja ne usmjerava na ljepotu, veličinu ili dob stabla, već na priču o samim stablima i njihovoj prošlosti te povezanost s ljudima. Traže se stabla koja su postala dio šire zajednice i stabla koja su ukorijenjena u život i rad ljudi. Cilj natjecanja je promocija biološke raznolikosti i prirodnih bogatstava diljem Europske unije, no natjecanjem se nastoji promicati pojedinačna stabla i njihove priče kao prirodne spomenike na isti način na koji UNESCO promiče svjetsku baštinu.

Organizator natjecanja je konzorcij EPA (Environmental Partnership Association), koji čini šest zaklada iz Bugarske, Češke, Mađarske, Poljske, Rumunjske i Slovačke, uz potporu Europske organizacije vlasnika zemljišta (ELO - European Landowners Organisation) i suradnju s Europskom unijom.

Broj sudionika ovog natjecanja raste iz godine u godinu, a 2017. se priključila i Hrvatska kada je prihvaćena kandidatura Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalnog koordinatora natjecanja koja ujedno organizira i nacionalno natjecanje za Hrvatsko stablo godine u suradnji sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama i Hrvatskim agrometeorološkim društvom. U okviru nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo godine bira se stablo s najviše glasova koje će predstavljati Hrvatsku u natjecanju za Europsko stablo godine.

Među ranijim hrvatskim predstavnicima na natjecanjima za Europsko stablo godine bili su spomenik parkovne arhitekture – Platana na trgu u Trstenom (Platanus orientalis L.), spomenik prirode – Gupčeva lipa (Tilia plathyphyllos Scop.), „Zaljubljeni ginko“ iz Daruvara (Ginkgo biloba L.) i „Najstarija Medulinka“ (Celtis australis L.), pobjednica nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2020. godine te „Mamutovac – Stoljetni div u srcu Slavonije“ i Hrast lužnjak iz Drežničkog polja.

Glasajte za „Zelenu damu Nacionalnog parka Krka“, podržite hrvatskog kandidata u natjecanju Europsko stablo 2024. godine i tako doprinesite promociji hrvatske prirodne baštine.

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Beč“: Europski grad drveća 2024. je Varaždin!

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu Europskog grada drveća 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje Gradu Varaždinu i njegovim građanima, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi koja brine o održavanju gradskog zelenila.

Sudjelujte u izboru za Hrvatsko stablo 2020. godine

S prvim danom listopada počelo je natjecanje za izbor Hrvatskog stabla 2020. godine. Pobjednik će se proglasiti 6. studenog 2020. i predstavljat će Hrvatsku na izboru za Europsko stablo 2021. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER