Objavom natječaja počelo ovogodišnje izdanje projekta „Od izvora do mora“

Prijavljeni gradovi u razdoblju od 15. travnja do 14. lipnja 2024. trebaju organizirati jednodnevnu akciju čišćenja u suradnji s mjesnim nevladinim udrugama i volonterima

Objavom natječaja na koji se mogu prijaviti svi gradovi u Hrvatskoj počelo je novo izdanje projekta „Od izvora do mora“, usmjerenog na pružanje potpore urbanom pošumljavanju – sadnji drveća u gradovima s ciljem smanjenja emisija CO2 i snižavanja temperature zraka. Također, cilj projekta je promicanje zaštite vodnog bogatstva Hrvatske i poticanje na pravilno odlaganje otpada.

Projekt „Od izvora do mora“ provodit će se u nekoliko faza, a prva je počela objavom natječaja koji traje mjesec dana, odnosno do 15. ožujka.

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju svi gradovi koji žele pošumiti određene prostore na svom području. Obveza prijavljenih gradova bit će da u razdoblju od 15. travnja do 14. lipnja organiziraju jednodnevnu akciju čišćenja u suradnji s mjesnim nevladinim udrugama i volonterima. Boduju se broj okupljenih volontera i količina prikupljenog otpada, a tri najuspješnija grada podijelit će nagradni fond u visini od 45.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća. U dogovoru s pobjednicima, akcije sadnje održat će se od listopada do prosinca te će im biti dodijeljene i posebne plakete.

  • „Od izvora do mora“ - akcija u Varaždinu 2023. godine

„Prateći trendove na području održivosti, prošle smo godine unaprijedili projekt i proširili ga na sadnju drveća u urbanim sredinama. Iznimno smo zadovoljni ostvarenim rezultatima te time što je javnost prepoznala važnost projekta. Na prošlogodišnji se natječaj prijavilo 28 gradova koji su s gotovo pet tisuća volontera u akcijama čišćenja iz prirode uklonili 152 tone ambalažnog otpada i pravilno ih odložili. Još jednom čestitamo Varaždinu, Lipiku i Vinkovcima, koji su bili najuspješniji. Pozivamo gradove da se prijave na natječaj i time izravno doprinesu dugoročnoj kvaliteti života na svojemu području”, izjavio je Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost u Coca-Coli HBC Adria.

Projekt „Od izvora do mora“ Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine u suradnji s institucijama Vlade RH i udrugama civilnog društva. Prije tri godine kao partner se pridružio i Jutarnji list, 2022. godine Konzum, a od prošle godine i Udruga gradova. Podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Od izvora do mora dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada, kojim se Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati količinu boca i limenka koja odgovara onoj koju stavlja na tržište, a da će udio recikliranih materijala u potrošačkoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva potrošačka ambalaža moći će se u potpunosti oporabiti, što je u Hrvatskoj već ostvareno. U proteklim godinama samo uporabom lakših boca smanjena je ukupna uporaba plastike za četvrtinu. Novi iskorak prema ostvarenju vizije Svijet bez otpada Coca-Cola je napravila krajem svibnja 2023. godine kad je potrošačima na hrvatskome tržištu predstavila neodvojive zatvarače za plastične boce.

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Varaždin, Vinkovci i Lipik pobjednici ovogodišnjeg izdanja projekta „Od izvora do mora“

Nakon gotovo šest mjeseci pripreme te provedenih 28 akcija prikupljanja ambalažnog otpada poznati su gradovi pobjednici ovogodišnjeg izdanja projekta „Od izvora do mora“. U kategoriji malih gradova s manje od 10 000 stanovnika prvo je mjesto pripalo Lipiku, među srednjim gradovima najviše su bodova prikupili Vinkovci, dok je u kategoriji gradova s više od 35 000 stanovnika pobjeda pripala Varaždinu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER