Spačvanska šuma obnovljena s 26 tisuća sadnica hrasta lužnjaka

Treća sezona najvećeg samostalnog projekta pošumljavanja u Hrvatskoj završena obnovom šume opustošene u prošlogodišnjem olujnom nevremenu

Od 2021. godine do danas, u okviru Dukatovog projekta pošumljavanja „VOLIM ŠUME!“, obnovljeno je 12 hektara šuma i posađeno 47 tisuća sadnica na području Gorskog kotara, Draganića i spačvanskog bazena.

Dukat je priveo kraju treću sezonu projekta pošumljavanja „VOLIM ŠUME!“, ujedno najvećeg samostalnog projekta pošumljavanja u zemlji.

Aktualna sezona projekta održala se na području spačvanskog bazena, najveće šume hrasta lužnjaka u Europi, koja je u prošlogodišnjem olujnom nevremenu dramatično uništena. Spačvanska šuma tako je obnovljena s čak 26 tisuća sadnica hrasta lužnjaka, što je najveći broj sadnica posađen u jednoj sezoni ovog projekta.

Projekt pošumljavanja Dukat provodi u suradnji s Hrvatskim šumama, a u njemu već treću godinu zaredom sudjeluju i Dukatovi zaposlenici-volonteri. Od ove godine u akciju sadnje Dukat je uključio i stanovnike Otoka i okolice koji su se rado odazvali pošumljavanju svog kraja. U sadnji je sudjelovalo ukupno 140 volontera iz Dukata i okolice Vinkovaca.

  • Akcija pošumljavanja spačvanskog bazena

U tri sezone projekta „VOLIM ŠUME!“ posađeno je ukupno 47 tisuća sadnica stabala na 12 hektara površina, čime projekt potvrđuje status najvećeg samostalnog projekta pošumljavanja u zemlji.

Sastavni dio projekta je kreativni likovni natječaj koji Dukat raspisuje za učenike nižih razreda osnovnih škola i predškolce. Broj crteža koji stignu na natječaj na temu šuma definira opseg pošumljavanja u aktualnoj sezoni i to na način da se za svaki pristigli crtež Dukat obvezuje posaditi po jednu sadnicu stabla. No, u trećoj sezoni projekta Dukat je povisio zeleni ulog i za svaki pristigli crtež obećao zasaditi čak dvije sadnice hrasta lužnjaka kako bi još značajnije  doprinio obnovi spačvanske šume.

U aktualnoj sezoni projekta sudjelovalo je čak 51 posto svih osnovnih škola i 40 posto svih vrtića u Hrvatskoj pa tako projekt uz ekološku ima i snažnu edukativnu dimenziju.

  • U sadnji je sudjelovalo ukupno 140 volontera iz Dukata i okolice Vinkovaca

„Projekt 'VOLIM ŠUME!' naš je doprinos zajedničkoj budućnosti i zdravlju planeta Zemlje, kako kroz ekološku, tako i kroz edukativnu dimenziju projekta. Vrlo konkretan opseg i razvoj ovog projekta iz godine u godinu potvrđuje ne samo našu predanost očuvanju okoliša, već ističe našu posvećenost djeci i mladima koje uključujemo u projekt jačajući svijest i znanja o važnosti očuvanja šuma i pošumljavanja", izjavio je u povodu završetka treće sezone projekta Zoran Ković, direktor Dukata.

Projekt  pošumljavanja „VOLIM ŠUME!“ započeo je 2021. godine sadnjom 10 tisuća sadnica na području Gorskog kotara, nastavljen je sadnjom 11 tisuća sadnica na području Draganića prošle godine, a kod odabira lokacije za treću sezonu nije bilo dvojbe te je s 26 tisuća sadnica hrasta lužnjaka obnovljena opustošena spačvanska šuma.

VEZANE VIJESTI

Dukat započeo sadnju 10.000 sadnica stabala s Hrvatskim šumama

Dukat je, u suradnji s Hrvatskim šumama, započeo sadnju 10.000 sadnica stabala najavljenu krajem prošle godine. U akciji pošumljavanja 50-ak Dukatovih zaposlenika posadilo je 1.000 sadnica hrasta lužnjaka u mladoj šumi u Turopoljskom Lugu nedaleko Velike Gorice, na površini od 4.000 m2.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER