100 tisuća opušaka na Trgu bana Jelačića: Čisteći medvjedići i RokOtok poslali važnu poruku!

Udruge Čisteći medvjedići i RokOtok tijekom kampanje „BACI ČIK U KOŠ“ skupili više od 100 tisuća opušaka

Udruge Čisteći medvjedići i RokOtok sredinom rujna započele su s provedbom kampanje „BACI ČIK U KOŠ“, a u desetak „čikolova“ održanih u nekoliko hrvatskih gradova skupili su više od 100 tisuća opušaka. Danas su ih simbolično izložili pred građane poručivši im da je čikovima mjesto isključivo u košu!

Osim neposrednog educiranja i osvještavanja prolaznika o ovom problemu, udruge Čisteći medvjedići i RokOtok na zagrebačkom Trgu bana Jelačića podijelili su više od 200 džepnih pepeljarica za pušače.

„Budući da već gotovo četiri godine čistimo okoliš iz tjedna u tjedan, uočili smo da opušaka ima na svakom koraku. Međutim, dok se nismo ozbiljnije usredotočili na njih, nismo bili svjesni razmjera tog problema. Uostalom, brojka od 100 tisuća je već sama po sebi šokantna i naravno, zabrinjavajuća i simptomatična. Pokazuje da ljude ili nije briga ili naprosto ne znaju da su filteri klasičnih cigareta teško biorazgradivi jer u sebi sadrže mikroplastiku, ali i razne toksine. Oni kroz tlo i vodu završe u raznim organizmima, pa tako i ljudskim. Drugim riječima, svakim bačenim opuškom trujemo se još jednom“, izjavio je u ime Čistećih medvjedića Perica Štefan, voditelj kampanje „BACI ČIK U KOŠ“.

  • Perica Štefan, voditelj kampanje „BACI ČIK U KOŠ“ i Domagoj Jakopović Ribafish. Foto: Čisteći medvjedići

Prvi čikolov održan je na zagrebačkom Tomislavcu u devetom mjesecu i tad je prikupljeno više od 14 tisuća opušaka. Nakon toga u lovu na čikove pridružili su se Nova Kapela, Varaždin i Križevci. Imali su Medvjedići i međunarodne čikolove – u Ljubljani oko Tromostovja skupili su gotovo 10 tisuća opušaka, a simbolično su čistili i na Gibraltaru i u Zürichu jer i tamo nažalost postoji identičan problem. Opušci su najčešći otpad u okolišu i u prosjeku ih je čak 80 posto odbačeno na krivo mjesto, a to rezultira s čak 4,5 bilijuna opušaka godišnje koji su završili izvan kanti za smeće.

Da je tomu tako može iz prve ruke posvjedočiti i Domagoj Jakopović Ribafish koji je prije pet godina pokrenuo projekt RokOtok, da bi između ostalog ukazao i na ovaj problem: „Kako u lipnju ove godine projektom RokOtok nastavljamo s plivanjem, uz koje ćemo i educirati djecu i odrasle oko Istre, posebno ćemo se osvrnuti na problem čikova na plažama te pokušati riječju i djelom dokazati da je svijet puno čišći i ljepši bez njih. Djeca to već nekako intuitivno i znaju, ali nadamo se da će i oni stariji promijeniti svoje štetne navike.”

 

  • Fotografije: Čisteći medvjedići

„Koliko god se mi trudili oko ove kampanje i imali sjajnu recepciju među ljudima, da bismo postigli dugoročan cilj u priču se moraju uključiti  i zakonodavci, odnosno državna vlast i lokalna samouprava kako bi se ti zakoni doista provodili u praksi te se dosljedno počele naplaćivati kazne. U posljednje vrijeme se sve više piše o tome u medijima navodeći brojne primjere iz svijeta gdje kazne postaju sve veće, pa iako nam takve metode nisu naročito drage, bojimo se da drugog načina u ubrzavanju cijelog ovog procesa nažalost nema.” – dodao je Štefan.

 

  • Prvi čikolov održan je na zagrebačkom Tomislavcu u rujnu 2023., a tada je prikupljeno više od 14 tisuća opušaka. Fotografije: Čisteći medvjedići

Čisteći medvjedići i RokOtok pozivaju sve građane da im se pridruže na njihovim akcijama čišćenja. Održavaju se gotovo svakog vikenda, a o njima se može više pročitati na njihovoj Facebook stranici i Instagramu.

 

VEZANE VIJESTI

Čisteći medvjedići u Novoj Kapeli skupili više od šest tisuća čikova

Prije tri tjedna Čisteći medvjedići i RokOtok započeli su s kampanjom „Baci čik u koš“ kojom žele ukazati na štetnost bacanja opušaka u okoliš. Nakon prvog „čikolova“ u Zagrebu, koji je izazvao veliku pozornost javnosti i na kojem je skupljeno više od 14 tisuća opušaka, „medvjedići“ su u utorak čistili središte Nove Kapele.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER