Studio Labics pobijedio na međunarodnom natječaju za redizajn područja carskih foruma u Rimu

Rim se mijenja | Nova arheološka šetnica (La Nuova Passeggiata Archeologica) povezat će pet carskih foruma, a prvi posjetitelji očekuju se nakon otvaranja nove stanice rimske podzemne željeznice Piazza Venezia

Trajanova tržnica - Muzej carskih foruma bio je idealan prostor za predstavljanje pobjedničkog idejnog rješenja za reorganizaciju središnjeg rimskog arheološkog područja i stvaranje nove arheološke šetnice na području carskih foruma. Na natječaju raspisanom početkom listopada prošle godine pobijedio je rad rimske arhitektonske tvrtke Studio Labics koju vode Maria Claudia Clemente i Francesco Isidori.

U utorak je u nazočnosti talijanskog ministra kulture Gennara Sangiuliana, gradonačelnika Rima Roberta Gualtierija i čelnika Gradske uprave za zaštitu kulturne baštine (La Sovrintendenza Capitolina) Claudija Parisija Presiccea proglašen pobjednik međunarodnog natječaja za redizajn područja carskih foruma i uređenje nove arheološke šetnice (La Nuova Passeggiata Archeologica) – velikog pješačkog prstena koji će omogućiti ugodnu šetnju ovim jedinstvenim arheološkim područjem.

 

Na natječaj raspisan početkom listopada 2023. pristigla su 23 idejna rješenja za stvaranje arheološke šetnice po uzoru na onu s kraja 19. stoljeća, nastalu prema zamislima tadašnjeg ministra Guida Baccellija, a prvoplasiranim je proglašen rad rimskog Studija Labics arhitekata Marije Claudije Clemente i Francesca Isidorija.

Nova arheološka šetnica povezivat će cijelo središnje arheološko područje grada – od Foruma do Koloseja, od četvrti Celio (R. XIX) do Palatina i Karakalinih termi te Circusa Maximusa i Kapitola. Dugoočekivani projekt uključuje otvaranje novih prostora namijenjenih pješacima, nove pješačke i biciklističke staze i površine, vidikovce, novi urbani namještaj i zelene površine uz reprezentativnu ulicu Via dei Fori imperiali. Riječ je ujedno i o početku realizacije velikog projekta Monumentalnog arheološkog centra u Rimu (Centro Archeologico Monumentale di Roma – CArMe), odnosno cijelog niza transformacija javnog prostora koji obuhvaća jedno od najvažnijih arheoloških područja na svijetu, ali i njegovog kvalitetnijeg povezivanja sa suvremenim gradom i okolnim gradskim četvrtima.

  • Nova arheološka šetnica (La Nuova Passeggiata Archeologica) © Studio Labics | Roma Capitale

„Izuzetno sam sretan jer sam uvijek bio zagovornik modernizacije i ispravnog tumačenja članka 9. Ustava koji nalaže zaštitu i očuvanje baštine, ali i njezinu valorizaciju. Sviđa mi se ideja koju je razvio gradonačelnik Gualtieri jer u današnjem vremenu, u kojem smo čak i u šetnji fokusirani na korištenje pametnih telefona, trebamo ponovno otkriti značenje susreta među ljudima.“ – izjavio je talijanski ministar kulture Gennaro Sangiuliano. „Riječ je o jednoj od najvažnijih povijesnih lokacija na svijetu, a koliko je zanimljiva turistima vidjeli smo i tijekom ovogodišnjih uskrsnih blagdana. Također, Arheološki park Kolosej 2023. godine posjetilo je čak 12,212 milijuna posjetitelja što je velik porast u odnosu na 9,312 milijuna posjetitelja u 2022. godini.“

  • Proglašenje pobjednika međunarodnog natječaja za redizajn područja carskih foruma © Roma Capitale

„Cilj projekta je modernizirati ovo jedinstveno arheološko područje i učiniti ga ugodnijim za Rimljane i brojne turiste, podići kvalitetu boravka poštujući njegovu visoku povijesnu vrijednost te unaprijediti izgled ulice Via dei Fori Imperiali s koje će se moći uživati u pogledu na Forum. Sretan sam što je pobijedilo idejno rješenje rimskog arhitektonskog studija koje valorizira različite delikatne slojeve cijelog arheološkog područja i poboljšava ih.“ – kazao je gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri.

Procijenjena vrijednost radova je 18,8 milijuna eura bez PDV-a

Stručni žiri - arhitekti/ce Elisabetta Pallottino, Cristiano Rosponi, Alessandra Rampazzo i Adriano La Regina, kojim je predsjedao portugalski arhitekt João Luís Carrilho da Graça, uz pobjednika natječaja odabrao je još četiri najbolja idejna rješenja koja su trebala biti usklađena s okvirom planiranih aktivnosti i strateškim ciljevima Grada Rima. Posebna pozornost posvećena je poštovanju prostora obuhvaćenog natječajem i okolnog gradskog tkiva te funkcionalnoj organizaciji predloženih pješačkih prostora, njihovoj kreativnosti, originalnosti i inovativnim sadržajima, kao i izboru prirodnih materijala i tehnoloških rješenja koja će omogućiti jednostavno održavanje.

Pobjednik natječaja dobit će nagradu u visini od 135 tisuća eura, dok će preostalih četiri najbolje ocijenjenih autora idejnih rješenja dobiti nagradu u ukupnom iznosu od 100 tisuća eura. Slijedi izrada izvedbenog projekta i raspisivanje natječaja za izbor izvođača radova, a pretpostavlja se kako bi radovi na izgradnji nove arheološke šetnice mogli početi do rujna 2024. godine.

  • Nova arheološka šetnica protezat će se uz ulice Via dei Fori Imperiali, Via di S. Gregorio, Via dei Cerchi i Via di S. Teodora te uspon na Campidoglio (Via di Monte Tarpeo, Via di San Pietro in Carcere), kao i uz pristup ulici Via Cavour, te će povezati pet carskih foruma (Cezarov, Augustov, Hram mira - Vespazijanov forum, Nervin i Trajanov) s Trajanovom tržnicom © Roma Capitale

Ukupna vrijednost projekta CArMe, koji predstavlja dosad najveće ulaganje u središnje rimsko arheološko područje, iznosi 282 milijuna eura i to za radove koji će se realizirati u trogodišnjem razdoblju od 2025.-2027. godine.

Osim što će se ovim projektom omogućiti reinterpretacija antičkog grada, očekuje se kako će se njime potaknuti velika javna ulaganja na području cijelog grada, posebice u unapređenje javnog prijevoza i kvalitetnije povezivanje gradskih četvrti.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Rim pokrenuo veliki međunarodni natječaj za redizajn područja carskih foruma

Grad Rim raspisao je veliki međunarodni natječaj za reorganizaciju središnjeg arheološkog područja i stvaranje nove arheološke šetnice na području carskih foruma i najvažnijih povijesnih lokacija Vječnog Grada. Šetnica će se uz mrežu biciklističkih i pješačkih staza protezati kroz Arheološki park Kolosej i omogućiti bolje razumijevanje antičkog grada.

U Rimu otvoren Arheološki park Celio s novim Muzejom Forma Urbis

Arheološki park Celio (Parco Archeologico del Celio) bit će otvoren svakog dana, s ulazom iz ulice Clivo di Scauro, drevne rimske ceste Clivus Scauri, u neposrednoj blizini ulice Via di San Gregorio koja povezuje Circus Maximus (Circo Massimo) i Kolosej. Celij (Collis Caelius) jedan je od sedam rimskih brežuljaka na kojem se od danas može posjetiti i novi Muzej Forma Urbis.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER