U Rimu se ovog vikenda provodi velika akcija prikupljanja glomaznog i EE otpada

Rim do 2028. godine želi postići stopu odvojeno prikupljenih vrijednih vrsta otpada od 60 posto

U organizaciji rimske komunalne tvrtke AMA S.p.A. u subotu i nedjelju, 13. i 14. travnja, provodi se akcija prikupljanja glomaznog i EE otpada „AMA il tuo Quartiere“ („Voli svoj kvart“).

Akcija prikupljanja glomaznog i EE otpada ovog se vikenda, 13. i 14. travnja, iznimno provodi na području devet rimskih općina u vremenu od 8:00 do 12:30 sati. Tijekom vikenda bit će otvorena sva rimska reciklažna dvorišta, a na više lokacija diljem grada građani će moći predati klasični glomazni otpad, uključujući namještaj, stolice, krevete i madrace, te stara računala, televizore, printere, mobitele, tablete, klima uređaje, hladnjake, perilice rublja i dr.

Na pojedinim lokacijama moći će se odlagati ulja iz kućanstva, baterije i spremnici s ostacima boja i otapala, a volonteri Udruge „Ciclonauti“ prikupljat će stare bicikle i dijelove bicikala, koje će potom popraviti i namijeniti za ponovnu upotrebu.

Uz nabavu novih vozila za odvoz otpada, Grad Rim i AMA Roma u sljedećih godinu dana sve stare spremnike za otpad planiraju zamijeniti novima za odvojeno prikupljanje otpada, povećati broj reciklažnih dvorišta te u dvogodišnjem razdoblju od 2024.-2025. postići stopu odvojeno prikupljenih vrijednih vrsta otpada od 52 posto. Do 2028. godine cilj je postići stopu od 60 posto.

S ciljem postizanja navedenog cilja, na području petnaest rimskih općina redovito se provode akcije prikupljanja glomaznog i EE otpada. Akcije se provode prema unaprijed utvrđenom rasporedu i to na području određenog broja rimskih općina. Tako je tijekom treće ovogodišnje akcije „AMA il tuo Quartiere“, održane dana 10. ožujka 2024., prikupljeno čak 165 tona glomaznog i EE otpada u 15 mobilnih reciklažnih dvorišta. I ovom prilikom u akciji su sudjelovali volonteri raznih udruga i socijalnih zadruga, koji su na pojedinim lokacijama promovirali svoje projekte usmjerene na ponovnu upotrebu. Osim članova udruga „Ciclonauti“ i „Nuova Acropoli“, stare bicikle, tablete, pametne telefone i knjige prikupljali su i volonteri udruge „W.A.Y.S. Onlus“ (eng. Wheels At Your Service), koja potiče zapošljavanje osoba s intelektualnim poteškoćama.

Sljedeća akcija „AMA il tuo Quartiere“ provodit će se u nedjelju 21. travnja 2024.

  • Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Rimu predstavljeni novi pametni spremnici za otpad

Novi pametni spremnici za otpad, njih ukupno 68, postavljeni su na području tri rimske općine s velikim protokom pješaka. Posebna pozornost posvetila se njihovom postavljanju u dijelovima grada u kojima su smješteni najpopularniji noćni barovi i klubovi te restorani kao što su Trastevere, Testaccio i San Giovanni te trgovi Piazza di Spagna i Piazza di San Silvestro.

Novi rimski spremnici za otpad su otporniji, veći i pametniji

Osim što su ljepši i suvremeniji, novi spremnici za otpad imaju veći kapacitet, zvonastog su oblika i omogućuju brže pražnjenje. Trenutačno su postavljena 32 nova spremnika zapremnine od 1.800 do 3.700 litara, a uskoro se očekuje postavljanje dodatnih 50. Ako se njihovo testiranje tijekom sljedećih šest mjeseci pokaže uspješnim, najavljena je mogućnost nabave i do 9.000 spremnika ovog tipa.

Ulice Vječnog Grada pune smeća, strahuje se od širenja zaraze

Nakon požara na odlagalištima, Rim se guši u tonama smeća na gradskim ulicama. Ovo nije prva, a vjerojatno ni posljednja kriza otpada u Vječnom Gradu, no ovog je ljeta dosegla tako visoku razinu da je rimski zbor liječnika izdao upozorenje, a tužitelj pokrenuo istragu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER