Europski parlament donio pravila o dužnoj pažnji prema ljudskim pravima i okolišu

Poduzeća moraju izraditi prijelazni plan u skladu s Pariškim sporazumom te će snositi odgovornost za štetu i plaćati kazne za nepoštovanje pravila

Parlament je na svojoj plenarnoj sjednici u srijedu dao konačno zeleno svjetlo za nova pravila koja obvezuju poduzeća da ublaže svoj negativni utjecaj na ljudska prava i okoliš. Pravilima su obuhvaćena europska i strana poduzeća te matične kompanije čiji promet premašuje 450 milijuna eura.

Europski parlament je s 374 glasova za, 235 protiv i 19 suzdržanih donio novu „Direktivu o dužnoj pažnji, dogovorenu s Vijećem, koja obvezuje poduzeća i njihove partnere u lancu nabave, proizvodnje i distribucije da spriječe, otklone ili ublaže svoj negativni utjecaj na ljudska prava i okoliš. Primjeri takvog utjecaja su ropstvo, dječji rad, izrabljivanje, gubitak bioraznolikosti, onečišćenje i uništenje prirodne baštine.

Pristup utemeljen na riziku i prijelazni plan

Pravila će se primjenjivati na europska poduzeća i matična poduzeća s više od 1000 zaposlenih čiji globalni promet premašuje 450 milijuna eura te na europske franšize s globalnim prometom od najmanje 80 milijuna eura (pod uvjetom da licencijska naknada iznosi najmanje 22,5 milijuna eura). Obuhvaćena su i strana poduzeća, matična poduzeća i franšize čiji promet u EU-u premašuje propisane pragove. Ta poduzeća morat će u svoje politike uvrstiti dužnu pažnju, provesti povezana ulaganja, tražiti ugovorna jamstva od svojih partnera, poboljšati svoj poslovni plan i pružiti potporu malim i srednjim poslovnim partnerima da ispune nove obveze. Također će morati donijeti prijelazni plan kako bi njihov poslovni model bio kompatibilan s ograničavanjem globalnog zagrijavanja na 1,5 °C u skladu s Pariškim sporazumom.

Kazne i naknada žrtvama

Države članice morat će poduzećima osigurati detaljne informacije o obvezama u pogledu dužne pažnje na posebnim internetskim platformama koje će sadržavati Komisijine smjernice za njihovu primjenu. Također će ustrojiti ili imenovati nadzorno tijelo koje će istraživati kršenja pravila i propisivati kazne. Neke od mogućih kazni su javno prozivanje ili novčana kazna u iznosu do 5 % neto globalnog prometa poduzeća.

Komisija će osnovati Europsku mrežu nadzornih tijela koja će olakšati suradnju i razmjenu najboljih praksi, a poduzeća će odgovarati za štetu nastalu kršenjem obveza dužne pažnje te će morati u potpunosti obeštetiti svoje žrtve.

„Današnje glasanje je prekretnica u odgovornom poslovanju i važan korak ka sprečavanju neodgovornih poduzeća da izrabljuju ljude i planet. Direktiva je kompromis proizašao iz višegodišnjih napetih pregovora. Ponosim se postignućem koje smo ostvarili s progresivnim saveznicima. U sljedećem sazivu Parlamenta borit ćemo se ne samo za brzu provedbu ove Direktive, nego i za povećanje održivosti europskog gospodarstva.” – kazala je Lara Wolters (S&D, Nizozemska) nakon glasanja na plenarnoj sjednici.

Direktiva će stupiti na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu, a države članice EU-a moraju je prenijeti u nacionalno zakonodavstvo u roku od dvije godine.

Nova će se pravila (osim obveza izvještavanja) postupno primjenjivati:

  • od 2027. na poduzeća s više od 5000 zaposlenih čiji promet premašuje 1,5 milijardi eura
  • od 2028. na poduzeća s više od 3000 zaposlenih čiji promet premašuje 900 milijuna eura
  • od 2029. na sva poduzeća obuhvaćena područjem primjene Direktive (s više od 1000 zaposlenih čiji promet premašuje 450 milijuna eura).

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zastupnici žele da poduzeća smanje svoj negativan utjecaj na ljude i planet

Europski parlament je na svojoj plenarnoj sjednici u četvrtak usvojio stajalište za razgovore s državama članicama EU-a o pravilima za uključivanje ljudskih prava i utjecaja na okoliš u upravljanje tvrtkama. Pregovaračko stajalište Parlamenta usvojeno je s 366 glasova za, 225 protiv i 38 suzdržanih.

BUDI DIO PLANA: Svatko od nas ima svoju ulogu u očuvanju bioraznolikosti

Temom ovogodišnjeg Međunarodnog dana biološke raznolikosti poziva se na akciju zaustavljanja i preokreta gubitka bioraznolikosti kroz pružanje potpore provedbi Globalnog okvira za bioraznolikost iz Kunminga i Montreala. Međunarodni dan biološke raznolikosti savršena je prilika da se održi zamah u cilju zaštite i obnove prirode, napredovanja s prirodom, pravedne podjele dobrobiti te ulaganja i suradnje za prirodu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER