Invazivne crvenouhe kornjače udomljene u Zoološkom vrtu Grada Zagreba

Ravnatelj Damir Skoko i svi djelatnici Zoološkog vrta Grada Zagreba s ljubavlju i pažnjom brinut će se o kornjačama, kao što brinu i o ostalim životinjama

Prve ovogodišnje kornjače uhvaćene na području Zagrebačke županije udomljene su u Zoološkom vrtu Grada Zagreba. Ukupno 15 mužjaka i 18 ženki crvenouhih kornjača nastavit će svoj život u kontroliranim uvjetima. Najmanja i najlakša kornjača teška je samo 15 grama, a najteža čak 2,56 kilograma. Najmanja kornjača je dužine oklopa od samo 9,7 cm, a najveća čak 24,6 cm.

Jezera na području Zagrebačke županije posljednjih godina nastanile su invazivne strane vrste kornjača koje ugrožavaju našu domaću barsku kornjaču. Invazivne, crvenouhe kornjače su veće, agresivnije i brzo se nameću preotimajući stanište, hranu, mjesta za sunčanje i gniježđenje našim zavičajnim barskim kornjačama. Također smanjuju stopu preživljavanja barske kornjače i negativno utječu na cijelu vodenu zajednicu, ali i prenose uzročnike bolesti poput bakterije Salmonella.

„Kako bismo zaštitili autohtonu vrstu, kroz projekt 'Spas za barske – stop za invazivne kornjače' veću drugu godinu zaredom izlovljavamo invazivne vrste kornjača, kojima nije mjesto u našim jezerima, i to pomoću sunčališta i vrša. Hvatanje kornjača pomoću sunčališta je neinvazivna metoda i ne ozljeđuje kornjače. U sredini se nalazi mreža koja sprječava bijeg, a kornjače mogu slobodno plivati. Vrše se postavljaju uz obalu i u njih se stavljaju mamci, a dio vrše uvijek se nalazi iznad vode kako bi kornjače koje uđu u vršu mogle disati.“ – istaknula je ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije dr. sc. Tatjana Masten Milek.

Vrijednost projekta „Spas za barske – stop za invazivne kornjače“ je 265.445,38 EUR, a financira ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

  • Tatjana Masten Milek i Damir Skoko / JU Zeleni prsten

„Briga za autohtone vrste otvara nam izazove vezane uz zbrinjavanje jedinki invazivnih vrsta životinja. Institucije međusobnom suradnjom i zajedničkim radom mogu pronaći kvalitetna rješenja u korist dobrobiti svih životinja. Upravo to potvrđujemo primjerom premještanja crvenouhih kornjača iz Zagrebačke županije u Prvo maksimirsko jezero. To je jezero u sklopu projekta 'Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)' uređeno na način da crvenouhe kornjače u njemu mogu živjeti, ali ga ne mogu napustiti kako bi se proširile na okolnu prirodu.“ – kazao je Damir Skok, v. d. ravnatelja Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.

 

VEZANE VIJESTI

Samobor: Na Stražniku otvorena staza „Upoznajmo šumu”

U Park šumi Stražnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000,00 kn od čega je 80 % financirano sredstvima Europske unije.

Ujedinjeni u borbi za spas barske kornjače

Cilj projekta „Spas za barske – stop za invazivne kornjače“ je zaštititi barsku kornjaču kroz poboljšanje poznavanja rasprostranjenosti zavičajne barske kornjače, ali i uklanjanje invazivnih stranih vrsta kornjača koje ih ugrožavaju. Projekt financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ukupna vrijednost projekta je 265.445,38 EUR (oko dva milijuna kn), a trajat će do lipnja 2026. godine.

Dan riječne kornjače u Zoološkom vrtu Maksimir

Ove nedjelje, 21. svibnja 2023., dođite u Zoološki vrt Grada Zagreba na Dan riječne kornjače koji će se održati uoči Svjetskog dana kornjača! 

Crvenouha kornjača: Prijatelj u domu. Neprijatelj u prirodi!

U trgovinama za kućne ljubimce donedavno se kupovala crvenouha kornjača. Za nekoliko godina ona naraste do 30 cm i tada postaje prevelika briga za vlasnika. Ljudi je potom često neodgovorno ostavljaju u prirodi gdje negativno utječe na zavičajne vrste, prije svega na barsku kornjaču.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER