Za mjesec dana gradonačelnica Pariza trebala bi zaplivati u rijeci Seini!

Poboljšanje kvalitete vode rijeke Seine bila je jedna od obveza koju je Grad Pariz preuzeo prijavivši se za domaćinstvo Olimpijskih igara 2024., a jedan od važnih ciljeva je i otvaranje kupališta na ponovno čistoj rijeci

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo u srpnju 2023. najavila je otvaranje triju kupališta na rijeci Seini u 2025. godini. Jedna od lokacija bit će centar vodenih sportova Bras Marie, smješten nasuprot otoka Île-Saint-Louis, koji za Parižane besplatno organizira vožnje kajakom ili kanuom. Upravo na toj lokaciji očekuje se prvo službeno kupanje pariških čelnika u rijeci Seini i to u nedjelju 23. lipnja.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo zaplivat će u rijeci Seini u nedjelju 23. lipnja, doznaje pariški dnevnik Le Parisien. Prvo službeno kupanje organizirat će se u centru vodenih sportova Bras Marie, pored Bercyja i Grenellea jedne od tri predviđene lokacije kupališta na rijeci Seini od 2025. godine. Gradonačelnica će u rijeci zaplivati u društvu prefekta pariške policije Laurenta Nuñeza i prefekta policije regije Île-de-France Marca Guillaumea. Međutim, prema informacijama kojima raspolaže Le Parisien, mogao bi im se pridružiti i francuski predsjednik ​​Emmanuel Macron. Elizejska palača odbila je potvrditi tu informaciju navodeći da zbog velikog broja obveza predsjednikov raspored nije moguće precizirati mjesec dana unaprijed.

Anne Hidalgo je u siječnju objavila svoju želju da u srpnju zapliva u Seini kako bi Parižanke i Parižane uvjerila da gradska uprava čini sve kako bi se postigla zadovoljavajuća kvaliteta vode za kupanje. Dva mjeseca kasnije pojasnila je da to planira učiniti na Međunarodni olimpijski dan, 23. lipnja, koji je posvećen proslavi rođenja olimpijske ideje o obnovi Igara 23. lipnja 1894. godine na pariškoj Sorbonni. U slučaju loših vremenskih uvjeta ili većeg onečišćenja Seine, ovaj bi se događaj mogao odgoditi za tjedan dana, pojašnjavaju iz najbližeg kruga suradnika Anne Hidalgo.

U svakom slučaju, gradonačelnici će za plivanje u rijeci ipak biti potrebno dopuštenje prefekta policije regije Île-de-France jer je kupanje u Seini službeno još uvijek zabranjeno. Zabrana je uvedena 1923. godine zbog loše kvalitete vode i opasnosti uzrokovane riječnom plovidbom, ali Parižani su u Seini plivali sve do početka 1960-ih.

 

  • Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo na otvorenju bazena Austerlitz zapremnine 50 000 m3 u kojem će se pohranjivati otpadne i oborinske vode, a koji je izgrađen s ciljem postizanja zadovoljavajućeg sanitarnog stanja vode rijeke Seine. © Jean-Baptiste Gurliat | Ville de Paris

Krajem veljače, tijekom svečanosti otvaranja olimpijskog sela, predsjednik Emmanuel Macron također je obećao da će zaplivati u Seini, „u rijeci koja će uskoro promijeniti svoj izgled i namjenu“. Šef pariške policije, Laurent Nuñez, obvezao se pratiti Anne Hidalgo i to zajedno s regionalnim prefektom, Marcom Guillaumeom.

Dana 28. studenog 1988., Jacques Chirac, tadašnji gradonačelnik Pariza i budući dugogodišnji francuski predsjednik, obećao je „da će se okupati se u Seini pred svjedocima“ kako bi dokazao da je rijeka Seine postala ponovno čista. Međutim, obećanje najavljeno za 1994. godinu ipak nije mogao ispuniti. Trebalo je čekati punih 36 godina i Olimpijske i Paraolimpijske igre 2024. kada će rijekom ponovno zaplivati prvi kupači. Naime, triatlon, paratriatlon i maraton u plivanju održat će se u srcu francuske metropole uz most Alexandre III, povezujući sedmi i osmi pariški arondisman.

  • Nekadašnja prometnica Georges-Pompidou uz desnu obalu rijeke Seine 2018. godine zatvorena je za automobilski promet te je ubrzo postala omiljeno mjesto okupljanja i druženja, prostor čistog zraka i slobodnog kretanja, opuštanja i rekreacije. © Ekovjesnik

Olimpijske igre ubrzale parišku ekološku tranziciju

Od početka 1980-ih godina u Parizu su se značajno intenzivirale aktivnosti pročišćavanja riječne vode, što je omogućilo postupno podizanje stupnja čistoće rijeke, ali i povratak riba. Program praćenja kvalitete riječne vode provodi se već dugi niz godina, a kvaliteta vode znatno se poboljšala. Od 2016. godine državna i lokalna vlast regije Île-de-France u pročišćavanje rijeke Seine i njezine glavne pritoke Marne uložile su oko 1,4 milijarde eura.

„Svi su govorili da je to nemoguće, ali mi smo to ipak postigli“, rekla je Anne Hidalgo kada je u srpnju 2023. najavila otvaranje triju kupališta u Bercyju i Grenelleu u blizini Eiffelovog tornja te na lokaciji između otoka Île-Saint-Louis i četvrti Marais. U svakom slučaju, cilj je postizanje zadovoljavajućeg sanitarnog stanja riječne vode do početka XXXIII. Ljetnih olimpijskih igara u Parizu i održavanja pojedinih olimpijskih i paraolimpijskih plivačkih natjecanja.

Dana 8. travnja, nevladina organizacija Surfrider Fondation izrazila je svoju „zabrinutost zbog kvalitete riječne vode“ i „rizika kojima se izlažu sportaši plivajući u onečišćenoj rijeci“. Od 14 uzoraka koje je ova nevladina organizacija prikupila u Seini u Parizu između rujna i ožujka 2024., 13 je otkrilo prisutnost određenih bakterija, uključujući Escherichiu coli i enterokoke, i to u razinama „iznad ili čak jako iznad“ standarda EU-a i Međunarodne federacije za plivanje i triatlon (World Triathlon). Vlasti su, međutim, osudile pristranu metodu uzorkovanja, ističući da postrojenja namijenjena pročišćavanje Seine još nisu počela s radom, uključujući golemi retencijski bazen Austerlitz koji je u funkciji od početka svibnja.

  • Bassin de la Villette © Joséphine Brueder | Ville de Paris

Ovog ljeta kupanje u sedam bazena, dogodine i na tri kupališta u srcu grada

Grad Pariz građanima i turistima na obali rijeke Seine od 2002. godine tijekom ljetnih mjeseci nudi niz sadržaja za rekreaciju, opuštanje i zabavu, uređuje pješčane plaže i organizira događanja pod zajedničkim nazivom „Paris Plages“ (Pariške plaže).

Zahvaljujući postupnom podizanju kvalitete vode, Parižanke i Parižani se od 2017. godine mogu kupati u javnim bazenima Bassin de la Villette. Kupanje je dopušteno tijekom određenog ljetnog razdoblja i to u plutajućim bazenima širine 16 m i dužine 100 m, podijeljenima na bazene za djecu i odrasle. Također, kupanje se ograničava na 500 osoba dnevno kako bi se osigurala optimalna kvaliteta vode. Kvaliteta vode ispituje se četiri puta dnevno, a na bazenima postoji i spasilačka služba. Ovog ljeta građanima Pariza na raspolaganju će biti sedam bazena, a kupanje će biti omogućeno od 8. srpnja do 3. rujna 2024.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Parizu otvoren bazen Austerlitz - podzemna „katedrala“ za pročišćavanje rijeke Seine

U bazenu Austerlitz zapremnine 50 000 m3 pohranjivat će se otpadne i oborinske vode tijekom velikih oborina. Bazen je izgrađen s ciljem postizanja zadovoljavajućeg sanitarnog stanja vode rijeke Seine i omogućavanja održavanja pojedinih plivačkih natjecanja tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024., ali i povratka pariških kupača u čistu rijeku od ljeta 2025. godine.

Ljetne olimpijske igre ubrzavaju parišku ekološku tranziciju

Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo francuski glavni grad uspješno pretvara u jednu od najzelenijih metropola svijeta, a svojom predanošću u prilagodbi klimatskim promjenama u suradnji sa sportašima i partnerima želi organizirati i dosad najodrživije Olimpijske igre, u potpunosti usklađene s ciljevima Pariškog sporazuma. Jedan od važnih ciljeva je i otvaranje kupališta na rijeci Seini.

U opjevanu parišku rijeku vraćaju se ribe

Pred pariškom gradskom upravom velik je izazov: rijeka Seine bi u roku od četiri godine trebala postati potpuno čista, a kvaliteta njene vode trebala bi ponovno omogućiti kupanje građana, ali i održavanje pojedinih plivačkih natjecanja na Ljetnim olimpijskim igrama 2024. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER