Mjesec dana prije otvaranja Igara u Parizu rijeka Seine je još uvijek onečišćena

Prema priopćenju Grada Pariza, kvaliteta riječne vode je i dalje loša zbog „nepovoljnog hidrološkog konteksta"

Mjesec dana prije početka XXXIII. Ljetnih olimpijskih igara u Parizu, rijeka Seine je još uvijek onečišćena i ne zadovoljava propisane standarde kvalitete vode za kupanje. Priopćila je to pariška gradska uprava koja je prošlog petka objavila i podatke o kvaliteti riječne vode za tjedan od 16. do 23. lipnja.

„Kvaliteta vode je i dalje loša zbog nepovoljnog hidrološkog konteksta, velikog protoka vode, malo sunčanih sati, ispodprosječnih temperatura za ovo doba godine i onečišćenja iz gornjeg toka rijeke“, priopćili su iz Grada Pariza.

Podsjetimo, gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo u srpnju 2023. najavila je otvaranje triju kupališta na rijeci Seini u 2025. godini. Jedna od lokacija bit će centar vodenih sportova Bras Marie, smješten nasuprot otoka Île-Saint-Louis, koji za Parižane besplatno organizira vožnje kajakom ili kanuom. Upravo na toj lokaciji trebalo se dogoditi prvo službeno kupanje pariških čelnika u rijeci Seini i to 23. lipnja kada se obilježava Međunarodni olimpijski dan.

Za dopuštenje plivanja u rijeci potrebno je dopuštenje prefekta policije regije Île-de-France jer je kupanje u Seini službeno još uvijek zabranjeno. Zabrana je uvedena 1923. godine zbog loše kvalitete vode i opasnosti uzrokovane riječnom plovidbom, ali Parižani su u Seini plivali sve do početka 1960-ih.

Izgledno poboljšanje ovog tjedna?

„Očekujemo da će se situacija poboljšati tijekom ovog tjedna s obzirom na vremenske uvjete“, komentirao je prefekt policije regije Île-de-France Marc Guillaume. Također, upozorio je da rijeka početkom srpnja neće biti pogodna za plivanje zbog protoka vode, prenijela je francuska nacionalna televizija TF1.

Koncentracija dviju fekalnih bakterija na kojima se temelje propisi za dopuštenje kupanja pokazala je nagli porast vrijednosti u usporedbi s prva dva tjedna lipnja, s vrlo visokim vrijednostima između 18. i 20. lipnja.

Protok rijeke, koji je posljednjih mjesec dana znatno porastao, bio je i do šest puta veći od uobičajenog za ovo doba godine. U nedjelju 23. lipnja iznosio je 666 kubičnih metara, dok u tom razdoblju inače iznosi 100 do 150 kubičnih metara. Upravo zbog prevelikog protoka odgođena je proba svečanog otvaranja zakazana za ponedjeljak.

Ovi rezultati kvalitete riječne vode, uzrokovani vremenskim prilikama, pojačali su sumnje u uspjeh olimpijskih natjecanja u rijeci - triatlon i plivanje na otvorenim vodama, ali i održavanja ceremonije otvaranja Olimpijskih igara koja također ovisi o pravilnom toku rijeke. U slučaju intenzivnih oborina, nepročišćena voda – mješavina kišnice i otpadnih voda, može dospjeti u rijeku, što se nastoji riješiti novoizgrađenim retencijskim bazenom Austerlitz zapremnine 50 000 m3, koji je otvoren početkom svibnja ove godine.  

Plan B sastoji se od odgode probe svečanog otvaranja, ali bez promjene lokacije.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Parizu otvoren bazen Austerlitz - podzemna „katedrala“ za pročišćavanje rijeke Seine

U bazenu Austerlitz zapremnine 50 000 m3 pohranjivat će se otpadne i oborinske vode tijekom velikih oborina. Bazen je izgrađen s ciljem postizanja zadovoljavajućeg sanitarnog stanja vode rijeke Seine i omogućavanja održavanja pojedinih plivačkih natjecanja tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024., ali i povratka pariških kupača u čistu rijeku od ljeta 2025. godine.

Za mjesec dana gradonačelnica Pariza trebala bi zaplivati u rijeci Seini!

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo u srpnju 2023. najavila je otvaranje triju kupališta na rijeci Seini u 2025. godini. Jedna od lokacija bit će centar vodenih sportova Bras Marie, smješten nasuprot otoka Île-Saint-Louis, koji za Parižane besplatno organizira vožnje kajakom ili kanuom. Upravo na toj lokaciji očekuje se prvo službeno kupanje pariških čelnika u rijeci Seini i to u nedjelju 23. lipnja.

Ljetne olimpijske igre ubrzavaju parišku ekološku tranziciju

Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo francuski glavni grad uspješno pretvara u jednu od najzelenijih metropola svijeta, a svojom predanošću u prilagodbi klimatskim promjenama u suradnji sa sportašima i partnerima želi organizirati i dosad najodrživije Olimpijske igre, u potpunosti usklađene s ciljevima Pariškog sporazuma. Jedan od važnih ciljeva je i otvaranje kupališta na rijeci Seini.

U opjevanu parišku rijeku vraćaju se ribe

Pred pariškom gradskom upravom velik je izazov: rijeka Seine bi u roku od četiri godine trebala postati potpuno čista, a kvaliteta njene vode trebala bi ponovno omogućiti kupanje građana, ali i održavanje pojedinih plivačkih natjecanja na Ljetnim olimpijskim igrama 2024. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER