Predstavljanje knjige „Neda Andrić i njezin grad“

Neda Andrić, jedina riječka gradonačelnica i velika žena koja je obilježila drugu polovicu dvadesetog stoljeća u Rijeci

U srijedu 12. lipnja 2024. u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održat će se predstavljanje knjige „Neda Andrić i njezin grad: Uspon Rijeke šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća“.

Knjigu o prvoj i zasad jedinoj gradonačelnici Rijeke, priredio je i nakon opširnih arhivskih istraživanja napisao novinar i publicist Neven Šantić.

Na predstavljanju knjige sudjelovat će gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Senka Maćešić, redaktor i urednik Vuk Perišić, autor Neven Šantić te izdavač Franjo Butorac.

Prof. dr. sc. Neda Andrić (Ogulin, 25. rujna 1927. – Rijeka, 13. siječnja 2010.) diplomirala je 1951. i doktorirala 1977. godine na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1969. do 1974. godine bila je predsjednica Skupštine općine Rijeka, odnosno gradonačelnica Rijeke, i do danas je ostala jedina žena koja je u Rijeci obnašala tu funkciju. Njezin mandat obilježen je ulaganjima u promet, turizam i industriju. Jedna je od utemeljiteljica i profesorica Ekonomskog fakulteta u Rijeci (1961.) te pokretačica Ekonomskog instituta u Rijeci i njegova prva direktorica (1964.–1969.). Sudjelovala je u utemeljenju Sveučilišta u Rijeci (1973.), kao i u osnivanju Pravnog fakulteta u Rijeci i Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki koji je vodila od 1984. do 1990. godine. Objavila je mnogobrojne radove s područja ekonomike turizma i knjigu „Turizam i regionalni razvoj“ (1980).

Rijeka je tijekom mandata Nede Andrić postala prvi grad u bivšoj zemlji koji je učenicima osnovnih škola dijelio besplatne udžbenike, a 1972. godine puštena je u promet i prva dionica autoceste (od Orehovice do Kikovice) u Jugoslaviji.

Knjiga „Neda Andrić i njezin grad: Uspon Rijeke šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća“ objavljena je pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci.

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER