„Povratak“ Zakona o obnovi prirode uz nepokolebljivu podršku javnosti

#RestoreNature: Samo šest posto ispitanih u Nizozemskoj, Finskoj, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj i Švedskoj ne slaže se s usvajanjem Zakona o obnovi prirode

U ponedjeljak 17. lipnja predviđena je rasprava i moguće glasanje o Zakonu o obnovi prirode (Nature Restoration Law) na predstojećem sastanku Vijeća za okoliš, prema odluci belgijskog predsjedništva Vijeća EU-a. Nevladine organizacije u koaliciji #RestoreNature pozivaju države članice koje se protive da konačno prihvate dugo očekivani zakonski propis.

„Budući da su stavovi nekoliko zemalja i dalje nejasni, neizvjesno je hoće li Uredba o obnovi prirode imati potrebnu kvalificiranu većinu da bude usvojena 17. lipnja. Uredba visi o koncu od ožujka kada je Mađarska povukla svoje prijašnje odobrenje i time je izgubljena kvalificirana većina. Međutim, posljednjih je mjeseci bilo više inicijativa za prikupljanje potpore za odgođeni zakon, ponajviše u Austriji, Poljskoj i Belgiji“, izvijestili su iz Udruge Biom.

Kako smo došli ovdje?

Zakon o obnovi degradiranih europskih staništa doživio je do sada neobičan put. Nakon napetog glasovanja u Europskom parlamentu u srpnju prošle godine, sporazum o tom zakonskom rješenju postignut je u trijalogu relativno brzo između Vijeća, Parlamenta i Komisije u studenom prošle godine, a odobren od strane Europskog parlamenta u veljači ove godine.

Posljednja prepreka bila je dobivanje formalnog odobrenja država članica EU-a, koje se očekivalo u ožujku, ali je Mađarska u posljednjem trenutku povukla svoje odobrenje. Unatoč brojnim apelima i peticijama da se usvoji, Švedska, Poljska, Finska, Nizozemska, Belgija, Austrija i Italija nisu dale potporu. To je od tada ostavilo zakon na mrtvoj točki.

Ministri zaštite okoliša, tvrtke, gradovi i znanstvenici pozivaju na usvajanje zakona

Zakon o obnovi prirode već je uživao veliku podršku građana, znanstvenika, tvrtki, aktivista i mnogih drugih. U svjetlu neočekivanog kašnjenja, više dionika ponovno je potvrdilo svoju potporu, s tvrtkama koje su poslale posebno pismo belgijskom predsjedništvu, znanstvenicima, kao i europskim gradovima i regijama, pozivajući države članice da usvoje zakon.

U jedinstvenom potezu, 11 ministara okoliša poslalo je snažno pismo svojim kolegama pozivajući ih da podrže zakon na predstojećem sastanku Vijeća za okoliš.

Zemlje koje se protive su u sukobu s javnim mnijenjem

Rezultati nedavne ankete otkrili su da 75 posto nizozemskih, finskih, mađarskih, talijanskih, poljskih i švedskih građana podržava zakon, dok im njihove vlade i dalje uskraćuju dobrobiti obnove prirode. Najveću potporu ima Italija s 85 posto građana, zatim Mađarska s 83 posto i Poljska s 72 posto. Samo šest posto ispitanih ne slaže se s usvajanjem zakona.

Nekoliko mjeseci ranije, slična su istraživanja provedena u Austriji i Belgiji, dvjema zemljama koje su bile suzdržane pri prethodnom glasovanju. U Austriji 77 posto stanovništva želi da se priroda dosljedno štiti i obnavlja. U Belgiji više od 84 posto ljudi vjeruje da bi njihove vlade trebale učiniti više kako bi obnovilo najmanje 30 posto prirode u lošem stanju na kopnu i moru do 2030.

U koaliciji #RestoreNature, koju čine BirdLife Europe, ClientEarth, EEB i WWF EU, kažu: „Građani su se izjasnili i žele vidjeti prirodu obnovljenu i uspješnu u svojim zemljama. Ali nekoliko je vlada i dalje kratkovidno, očito ignoriraju svoje birače i blokiraju najvažniji zakonski propis posvećen prirodi u EU-u od 1990-ih, unatoč tome što su počinjeni brojni kompromisi u predloženom rješenju, kako bi se odgovorilo na njihove brige. Pozivamo te države članice da preispitaju svoje protivljenje i pridruže se većini zemalja EU koje podržavaju donošenje Zakona o obnovi prirode.“

„U međuvremenu, Europa je svjedok još razornijih poplava koje se šire u južnoj Njemačkoj i dijelovima Austrije. Donošenje zakona i ulaganje u obnovu prirode rješenje je za zaštitu građana i sprječavanje daljnjih ekstremnih vremenskih nepogoda”, zaključuju u koaliciji #RestoreNature.

 

VEZANE VIJESTI

Projekt „Drava LIFE“: Novi život za Dravu

Bili smo dio male ekipe novinara koja je imala jedinstvenu priliku zaploviti Dravom s članovima tima Drava LIFE projekta kroz dvije županije, Međimursku i Koprivničko-križevačku, uz granicu Hrvatske i Mađarske. Krenuli smo iz Donje Dubrave u Međimurju, a nakon kratkog osvježenja našu četverosatnu vožnju čamcem puni dojmova završili smo u blizini Repaša u Općini Molve u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Zakon o obnovi prirode podržava 75 % građana u državama koje je ne podržavaju

Države članice EU-a koje ne podupiru Zakon o obnovi prirode (Nature Restoration Law) u suprotnosti su s javnim mnijenjem. Ovo je rezultat ankete provedene u Nizozemskoj, Finskoj, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj i Švedskoj, koja pokazuje da je tri od četiri građana za novi zakon, dok raste pritisak na države članice EU-a da ga konačno usvoje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER