Klimatski prihvatljivom električnom strujom opskrbljuje se polovica njemačkih kućanstva

U Njemačkoj je 2023. godine 52 posto potreba za električnom energijom bilo pokriveno obnovljivim izvorima energije

Prema podacima njemačke Savezne udruge za upravljanje energijom i vodama (Bundesverband der Energie und Wasserwirtschaft - BDEW), svaki drugi kilovatsat električne energije koji se potroši u njemačkim kućanstvima proizveden je na klimatski prihvatljiv način. U prosječnom kućanstvu, otprilike polovicu električnih uređaja već u potpunosti napaja obnovljiva energija, što je dovoljno za osvjetljenje, hlađenje i zamrzavanje hrane, pranje i sušenje rublja, pranje posuđa i kuhanje.

Udio obnovljivih izvora energije u opskrbi električnom energijom u Njemačkoj bi do 2030. godine trebao iznositi do 80 posto. S električnom energijom i toplinom iz vjetra, Sunca i drugih obnovljivih izvora energije, njemačka opskrba energijom postaje prihvatljiva za klimu.

„Za razliku od ugljena ili plina, obnovljivi izvori su gotovo neiscrpni. Njihovo korištenje uzrokuje daleko manje ili nikakve emisije stakleničkih plinova koji su štetni za klimu. Budući da se obnovljivi izvori energije – primjerice, iz vjetra i sunca, mogu generirati izravno u zemlji, Njemačku čine neovisnijom o uvozu fosilnih goriva, kao što su nafta ili plin“, objašnjavaju u Saveznom ministarstvu gospodarstva i zaštite klime (Bundesministerium für Wirtschaft und Klimaschutz - BMWK).

U Njemačkoj je 2023. bila rekordna godina za obnovljivu električnu energiju: gotovo 52 posto potreba za električnom energijom pokriveno je energijom Sunca i vjetra te hidroenergijom – više nego ikad prije.

Potrebna preinaka napajanja

Za sigurnu i pristupačnu opskrbu električnom energijom ključna je energetska tranzicija. To podrazumijeva napuštanje proizvodnje energije iz fosilnih goriva – ugljena, nafte i plina, odnosno neobnovljivih izvora ograničenih zaliha, te razvoj suvremenog, fleksibilnog sustava s obnovljivim energijama prihvatljivim za klimu i to s mnoštvom manjih proizvođača, uključujući sustave vlastite potrošnje i energetske zajednice.

„Vjetar i Sunce već danas igraju presudnu ulogu u Njemačkoj“, ističu u Saveznom ministarstvu gospodarstva i zaštite klime (BMWK).

Klimatska prihvatljivost, sigurna opskrba i energetska neovisnost

Zalihe ugljena, plina i nafte na našem planetu su sve manje. Njihova uporaba stvara emisije koje imaju golem negativan utjecaj na globalnu klimu. Kako bi se globalno zatopljenje ograničilo na najviše 1,5 stupnjeva Celzijevih, ne smiju se koristiti sve rezerve fosilnih goriva koje su još u zemlji.

„Cilj je stoga jasan. Potrebno je ubrzati širenje i primjenu obnovljivih izvora energije te time postići sigurnost opskrbe i energetsku neovisnost. Pritom također pomaže i štedljivo korištenje električne energije“, zaključuju u Saveznom ministarstvu gospodarstva i zaštite klime (BMWK).

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Njemačka u svibnju 2024. ostvarila rekordnih 9,3 TWh „solarne struje“

U svibnju 2024. u Njemačkoj je proizvedeno više električne struje iz solarne energije nego ikad prije u jednom mjesecu. S 9,3 TWh solarne energije premašena je dosadašnja najviša mjesečna proizvodnja od 9,1 TWh iz lipnja 2023. i to unatoč manjem broju sunčanih sati, objavila je Savezna agencija za zaštitu okoliša (Umweltbundesamt).

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER