U prvoj polovici godine u Njemačkoj više električne energije iz obnovljivih izvora

Udio električne energije iz obnovljivih izvora energije u bruto potrošnji u Njemačkoj porastao na 57 posto

Savezno ministarstvo gospodarstva i zaštite klime (BMWK) izvijestilo je o polugodišnjim podacima Savezne mrežne agencije (Bundesnetzagentur) i Savezne agencije za zaštitu okoliša (Umweltbundesamt).

Obnovljivi izvori energije preuzimaju glavnu ulogu u proizvodnji električne energije u Njemačkoj te su u prvoj polovici godine pokrivali oko 57 posto bruto potrošnje električne energije. Sa 146,6 TWh proizvedeno je oko devet posto više električne energije iz obnovljivih izvora nego u prvoj polovici 2023. (135 TWh).

Vjetroviti zimski mjeseci i dodatne vjetroturbine doveli su do povećanja proizvodnje energije vjetra za ukupno 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Unatoč manjem broju sunčanih sati, proizvodnja električne energije iz fotonaponskih sustava povećala se za 13 posto, priopćilo je Savezno ministarstvo gospodarstva i zaštite klime (Bundesministerium für Wirtschaft und Klimaschutz - BMWK).

Većina električne energije iz obnovljivih izvora u prvoj polovici 2024. godine proizvedena je iz energije vjetra – ukupno gotovo 75 TWh, od čega je gotovo 61 TWh proizvedeno u kopnenim, a gotovo 14 TWh u priobalnim vjetroelektranama.

Drugi najvažniji izvori električne energije bili su fotonaponski sustavi s gotovo 36 TWh, zatim biomasa (oko 22 TWh), hidroenergija (oko 11 TWh), biogeni udio otpada (oko 2,5 TWh) i geotermalna energija (oko 0,1 TWh).

>>> Pročitajte još >>> Klimatski prihvatljivom električnom strujom opskrbljuje se polovica njemačkih kućanstva

Nastavlja se pozitivan trend rasta solarne energije iz prošle godine

U prvoj polovici godine u rad je pušteno više od 515 000 sustava, uključujući mnoge balkonske FN sustave, instalirane snage od preko 7500 MW. U odnosu na ukupnu proizvodnju na kraju 2023., dodano je još 10 posto solarne proizvodnje, što znači da je krajem lipnja Njemačka raspolagala s preko 90 GW instaliranog kapaciteta. Cilj solarne ekspanzije za 2024. (88 GW) postignut je već u svibnju.

„Napredujemo i s dozvolama za kopnene vjetroelektrane. U prvoj polovici godine vlasti su izdale dozvole za gotovo 5600 MW što je gotovo 70 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. S odobrenjima, postavljamo kurs za dinamično širenje kopnenih vjetroelektrana u budućnosti. Napredujemo i s priobalnim vjetroelektranama: do kraja lipnja pušteno je u rad oko 377 MW snage u Baltičkom i Sjevernom moru.“ – ističu u BMWK-u.

Napredak je itekako vidljiv, ali ima još puno toga za napraviti jer bi do 2030. udio obnovljivih izvora u bruto potrošnji električne energije trebao biti 80 posto.

„Kako bismo postigli zadane klimatske i energetske ciljeve, moramo dosljedno širiti primjenu obnovljivih izvora energije. Dana 24. srpnja, na prijedlog BMWK-a, Saveznog ministarstva okoliša i Saveznog ministarstva stanovanja, urbanizma i graditeljstva (BMWSB), vlada je pokrenula važne mjere za daljnje pojednostavljenje i ubrzavanje odobrenja za kopnene vjetroelektrane i solarne energije“, priopćilo je Savezno ministarstvo gospodarstva i zaštite klime.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Njemačka u svibnju 2024. ostvarila rekordnih 9,3 TWh „solarne struje“

U svibnju 2024. u Njemačkoj je proizvedeno više električne struje iz solarne energije nego ikad prije u jednom mjesecu. S 9,3 TWh solarne energije premašena je dosadašnja najviša mjesečna proizvodnja od 9,1 TWh iz lipnja 2023. i to unatoč manjem broju sunčanih sati, objavila je Savezna agencija za zaštitu okoliša (Umweltbundesamt).

Klimatski prihvatljivom električnom strujom opskrbljuje se polovica njemačkih kućanstva

Prema podacima njemačke Savezne udruge za upravljanje energijom i vodama (Bundesverband der Energie und Wasserwirtschaft - BDEW), svaki drugi kilovatsat električne energije koji se potroši u njemačkim kućanstvima proizveden je na klimatski prihvatljiv način. U prosječnom kućanstvu, otprilike polovicu električnih uređaja već u potpunosti napaja obnovljiva energija, što je dovoljno za osvjetljenje, hlađenje i zamrzavanje hrane, pranje i sušenje rublja, pranje posuđa i kuhanje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER