Bečki međunarodni centar novim muralom šalje poruku mira

Australski umjetnik Fintan Magee naslikao je najveći mural u austrijskoj metropoli

Na jednom od tornjeva Bečkog međunarodnog centra (Vienna International Centre - VIC), u kojem se nalazi bečko sjedište Ujedinjenih naroda, osvanuo je najveći mural u austrijskoj prijestolnici pa je tim povodom 28. lipnja 2024. godine održana svečana ceremonija.

Fintan Magee, poznati australski ulični umjetnik na ovom je projektu radio gotovo tri tjedna, a podršku su mu pružili i australska umjetnica Sophi Odling te austrijski umjetnik Axel Schindler. Impresivno umjetničko djelo prostire se na gotovo tisuću četvornih metara, a prikazuje ženu s golubicom. Alegorija je to krhkosti odnosno teškog puta koji vodi do osiguravanja i održavanja mira. Umjetnik je svojim djelom htio poslati poruku mira punu nade, kao i podsjetiti na to da na tom polju uvijek valja raditi, a upravo je održavanje mira zadatak ustanove na čijem je tornju smješten mural „Žena s golubicom – oblikujmo našu zajedničku budućnost“. Osim toga, mural je simbol postizanja jednog od 17 ciljeva održivog razvoja, posebice 16. cilja koji podrazumijeva mir, pravdu i snagu institucija. Umjetnički projekt prigodno obilježava i 45 godina postojanja Bečkog međunarodnog centra (Vienna International Centre - VIC) koji je otvoren 1979. godine.

  • Mural je nastao u suradnji s Festivalom ulične umjetnosti Calle Libre © UNIS Vienna

Namjera ovog golemog uličnog umjetničkog djela također je istaknuti rad UN-a u Beču kada je riječ o postizanju ciljeva održivog razvoja te potaknuti ljude da se uključe i pomognu. Pored toga, ono predstavlja UN-ovu težnju za mirom i pravdom, a motiv žene naglašava važnu ulogu žena u osiguravanju bolje budućnosti. Istovremeno, mural najavljuje nadolazeću konferenciju Summit of the Future koja se krajem rujna održava u New Yorku.

U Bečkom međunarodnom centru nalazi se više od desetak organizacija, ureda i agencija UN-a koje se bave temama kao što su nuklearna sigurnost, kontrola droga, borba protiv organiziranog kriminala i terorizma, održivi razvoj, međunarodno trgovačko pravo i miroljubivo korištenje svemira.

  • Taktilne informacijske ploče omogućuju slijepim i slabovidnim osoba da dožive važnost umjetničkog djela © UNIS Vienna

Projekt je podržao i Festival ulične umjetnosti Calle Libre, a direktor festivala Jakob Kattner izjavio je kako će ovaj mural znatno utjecati na građane još dugi niz godina. Mural se, naime, nalazi na tornju visine 50 metara i širine 20 metara u blizini glavnog ulaza u Bečki međunarodni centar te će ga svakodnevno viđati deseci tisuća ljudi. U blizini murala nalaze se i taktilne informacijske ploče koje umjetničko djelo čine dostupnim slijepim te slabovidnim osobama.

City of Vienna | International Offices – Zagreb / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Zašto u Beču nema gladnih pčela?

VEZANE VIJESTI

Zračna luka Paris-Charles de Gaulle slavi 50 godina povijesti i inovacija

50. obljetnica Zračne luke Paris-Charles de Gaulle (CDG) slavi se u godini u kojoj je glavni grad Francuske domaćin XXXIII. Ljetnih olimpijskih igara, koje su od velike važnosti i za najveću francusku i drugu najveću europsku zračnu luku. Najvažnija zračna luka Grupe ADP (Aéroports de Paris) prošle je godine opslužila 67,4 milijuna putnika i čvrsto je usmjerena na budućnost.

Ponuda Bečke gospodarske agencije privlači međunarodne startupove

Beč već dugi niz godina zauzima centralno mjesto na globalnoj startup sceni. Bečka gospodarska agencija stoga međunarodnim startupovima nudi program u okviru kojeg poduzetnici upoznaju prednosti austrijske prijestolnice kao gospodarskog središta te ih potiče na otvaranje svojih tvrtki u Beču.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER