Rijeka: Radovi na izgradnji kompleksa Zapadna Žabica napreduju prema planu

Trenutačno je u tijeku izvođenje 343 pilota, dubine od 10 do 30 metara

Nakon radova na uklanjanju postojećih objekata, započeli su i radovi na izgradnji kompleksa Zapadna Žabica, koji uključuju temeljenje objekta, osiguranje privremene građevinske jame i široki iskop, a potom i izvedbu konstrukcije.

Trenutačno se izvode radovi na prvoj fazi izgradnje, odnosno geotehnički dio radova i zemljani radovi. Radovi uključuju izvođenje 343 pilota, dubine od 10 do 30 metara. Od ukupno 4,5 km pilota do sada je izvedeno oko dva kilometra, odnosno 170 komada pilota. Također, radovi prve faze uključuju i izvedbu mlazno-injektiranih stupnjaka za privremeno osiguranje građevne jame i brtvljenje te izvedbu širokog iskopa. Kraj prve faze radova planira se za rujan.

Radove izvodi zajednica ponuditelja Texo Molior d.o.o. i Karst d.o.o., dok projekt potpisuje arhitektonski studio 3LHD, a geotehnički dio Geotech d.o.o.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović obišao je danas gradilište kompleksa Zapadna Žabica s Ljiljanom Buljan, pročelnicom Upravnog odjela za urbanizam, prostorno uređenje i graditeljstvo te Majom Malnar, pročelnicom Upravnog odjela za komunalni sustav i promet. Radovi na izgradnji novog autobusnog terminala, javne garaže te trgovačkih i poslovnih prostora odvijaju se prema planu.

Osim izgradnje autobusnog kolodvora, gradi se i javna garaže te trgovački i poslovni prostori

„Izgradnja kolodvora bilo je jedno od mojih predizbornih obećanja i sa zadovoljstvom mogu reći da se sve odvija prema definiranim rokovima. U tijeku je izvedba pilota te sve se odvija predviđenom dinamikom i Rijeka će konačno dobiti novi autobusni kolodvor što je posebno važno u kontekstu činjenice da ovaj projekt obuhvaća i puno više od samog autobusnog terminala.“ – kazao je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

U sklopu kompleksa Zapadna Žabica, uz novi autobusni kolodvor s 14 perona, gradi se i javna garaža s oko 900 parkirnih mjesta te trgovački i poslovni prostori.

„Grad Rijeka će zajedno s investitorom u projekt Zapadna Žabica izgraditi nastavak Ulice Riva, važne ne samo kao pristup novom kompleksu, već i kao vezu Ulice Riva na nedavno otvorenu cestu D403 oko čega sam u stalnom kontaktu i s Hrvatskim cestama, Hrvatskim željeznicama, Lučkom upravom i resornim ministarstvom.“ – dodao je gradonačelnik Filipović.

Podsjetimo, Grad Rijeka, Rijeka plus i tvrtka „Best in Parking – razvoj“ u rujnu 2022. sklopili su Ugovor o kupoprodaji nekretnina radi izgradnje višenamjenske građevine Kompleksa Žabica. Potpisom ugovora, započele su teći obveze kupca, koji je u predviđenim rokovima dopunio postojeću dokumentaciju, budući da je od njezine izrade prije desetak godina došlo do izmjene propisa, ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu i u prosincu 2023. godine započeo s izgradnjom kompleksa. Rok za izgradnju Kompleksa Žabica je dvije godine od dana pravomoćnosti građevinske dozvole.

U sklopu navedenih prometnih rješenja odnosno izgradnjom spoja Ulice Riva na cestu D 403 otvorit će se i pristup dijelu kompleksa Metropolis koji se sada nalazi duboko u lučkom području. Riječ je starim lučkim skladištima koja više nisu u funkciji zbog promjene tehnologije skladištenja lučkog tereta. Također, radi se i o iznimno atraktivnom prostoru koji, prema važećoj prostorno planskoj dokumentaciji, ima multifunkcionalnu namjenu, ističu u Gradu Rijeci.

Nakon preseljenja autobusnog kolodvora na novu lokaciju, slijedi uređenje Trga Žabica i omogućavanje promjene odvijanja prometa u užem centru Rijeke.

 

VEZANE VIJESTI

U subotu počinju radovi na izgradnji kompleksa Zapadna Žabica

U sklopu Kompleksa Zapadna Žabica predviđena je izgradnja novog autobusnog terminala s najmanje 14 perona, javne garaže s najmanje 800 mjesta te trgovačkih i poslovnih prostora na površini od najviše 8 000 četvornih metara bruto. Počet će se s rušenjem postojeća dva skladišta, a završetak projekta predviđa se za dvije godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER