U subotu počinju radovi na izgradnji kompleksa Zapadna Žabica

Zapadna Žabica je jedan od najvećih riječkih infrastrukturnih projekata koji će u potpunosti promijeniti izgled ovog dijela grada i pridonijeti njegovom razvoju

U sklopu Kompleksa Zapadna Žabica predviđena je izgradnja novog autobusnog terminala s najmanje 14 perona, javne garaže s najmanje 800 mjesta te trgovačkih i poslovnih prostora na površini od najviše 8 000 četvornih metara bruto. Počet će se s rušenjem postojeća dva skladišta, a završetak projekta predviđa se za dvije godine.

Potpisom ugovora o kupoprodaji nekretnina između Grada Rijeke, Rijeka plusa i tvrtke Best in Parking, sklopljenog u rujnu 2022. godine, započele su teći obveze kupca da u roku od 14 mjeseci od dana sklapanja ugovora ishodi pravomoćnu građevinsku dozvolu te počne s izgradnjom Kompleksa Zapadna Žabica i izgradi ga u roku od dvije godine od dana pravomoćnosti građevinske dozvole.

Predviđena izgradnja autobusnog terminala, javne garaže te trgovačkih i poslovnih prostora

„Drago što mogu najaviti da ove subote 2. prosinca počinju radovi na izgradnji kompleksa Zapadna Žabica, odnosno novog autobusnog kolodvora koji građani Rijeke, vjerujem, s nestrpljenjem očekuju. Izgradnja kolodvora bilo je i jedno od mojih predizbornih obećanja i sa zadovoljstvom mogu reći da sve se sve odvija prema definiranim rokovima i dogovorima.“ – kazao je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Istaknuo je kako se priprema za izgradnju kompleksa odvija u korektnoj suradnji s investitorom, koji je u predviđenom roku ishodio građevinsku dozvolu za ovaj izuzetno složen zahvat te kako vjeruje da će investicija biti realizirana u zadanim rokovima.

  • Riječki gradonačelnik Marko Filipović / Foto: Grad Rijeka

Realizacijom projekta Zapadna Žabica Rijeka neće dobiti samo suvremeni autobusni kolodvor i garažu, već i veće otvaranje prema moru te omogućavanje novih sadržaja na prostoru između zgrade Lučke uprave i Rive Boduli, s obzirom da će se otvaranjem garaže ukinuti parkiralište Putnička obala. Također, Grad Rijeka će zajedno s kupcem nekretnina na Zapadnoj Žabici izgraditi nastavak Ulice Riva, kao važan pristup novom kompleksu, ali i vezu Ulice Riva na nedavno otvorenu cestu D403. U sklopu navedenih prometnih rješenja otvorit će se i pristup dijelu kompleksa Metropolis koji se sada nalazi duboko u lučkom području. Također, nakon preseljenja autobusnog kolodvora na novu lokaciju, slijedi uređenje Trga Žabica i omogućavanje promjene odvijanja prometa u užem dijelu grada.

„Iskoristit ću priliku da građane još jednom zamolim za strpljenje jer kao i svaki veliki projekt, i ovaj će u nekim svojim fazama utjecati na svakodnevicu građana“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Naglasio je kako će ova investicija, čija se vrijednost procjenjuje na 70 milijuna eura, ne samo angažirati građevinski sektor s pratećim djelatnostima, već se njome ujedno nastavlja niz javnih i privatnih investicija u Rijeci koje će uvelike pridonijeti razvoju grada.

Ugovor za izvođača izgradnje u fazi pregovaranja

Predstavnik tvrtke Best In Parking Ibrica Zulfikarpašić najavio je kako najprije kreću radovi rušenja postojeća dva skladišta. „Za početak će to biti radovi koji se neće toliko vidjeti s ulice jer neće biti teške mehanizacije, budući da skidamo pokrov postojeća dva skladišta, a onda idemo dalje – usporedno s rušenjem će ići pilotiranje, a potom izgradnja. Shvaćamo važnost projekta za grad Rijeku, svjesni smo da će uzrokovati određene probleme u prometu, ali nadamo se da će svi građani imati razumijevanje, jer kad radovi završen, radit će se, vjerujem, o projektu koji će biti na ponos svih nas“, kazao je Ibrica Zulfikarpašić.

Naglašeno je kako je ugovor za izvođača izgradnje cjelokupnog objekta u fazi pregovaranja te da će se sklopiti s renomiranom hrvatskom tvrtkom nakon što je arhitektonski ured 3LHD odradio vrhunski posao.

„Što se tiče rokova, oni se uvijek čine prekratkima, ali vjerujem da ćemo ih moći ispoštovati. Naime, neke radove ćemo raditi paralelno, jer ćemo srušiti dio, a onda već početi pilotirati u dijelu koji je srušen. Kako kažemo mi građevinari – rok je ambiciozan, ali izvediv. Mislim da smo u ovo vrijeme razgovora, pregovora, projektiranja i ishođenja dozvola dobro upoznali s terenom, posebice infrastrukturom.“ – rekao je Zulfikarpašić.

Pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Rijeke Ljiljana Buljan rezimirala je postupak pripreme dokumentacije koja je prethodila početku izvođenja radova. „Osim samog projekta autobusnog terminala, bilo je potrebno izraditi i projektnu dokumentaciju vezanu uz pripadajuće prometne tokove i komunalnu infrastrukturu. U tom smislu je izdana dozvola koja obuhvaća produžetak ulice Riva, uređenje unutarnjeg trga u samom kompleksu, uređenje vanjskog Trga Žabica i prelaganje kolosijeka u neposrednoj blizini obuhvata. Radovi predviđaju etapno izvođenje prema dinamici izvođenja radova, s obzirom na to da postojeći kolodvor mora biti u funkciji dok se ne izgradi novi. Paralelno se rade i izvedbeni projekti, gdje je obuhvaćena druga faza – produženje Ulice Riva koja podrazumijeva i privremeni priključak na postojeće prometne tokove i trg Žabicu.“ – izjavila je pročelnica Ljiljana Buljan.

  • Slijeva nadesno: Željko Smojver, Ibrica Zulfikarpašić, Marko Filipović i Ljiljana Buljan / Foto: Grad Rijeka

Zbog početka radova prestaje s radom parkiralište na Žabici

„Prostor parkirališta na Žabici koristio je izrazito mali broj stanara, svega desetak, a oni će ubuduće moći koristiti zonu zapad s ukupno 811 parkirališnih mjesta, od kojih su najznačajnija Trg Kralja Tomislava, područje Potok, Cambierijeva i Ciottina ulica. Svi ostali korisnici moći će koristiti ostalih 6 000 parkirališnih mjesta kojima Rijeka plus upravlja u ovom momentu.“ – kazao je Željko Smojver, direktor tvrtke Rijeka plus, podsjetivši kako do izdavanja uporabne dozvole garaže u Kompleksu Zapadna Žabica nastavlja s radom parkiralište Putnička obala.

Ugovorom je definirano da će nakon prestanka postojanja Putničke obale kao javnog parkirališta, investitor u Kompleksu Žabica osigurati 150 parkirnih kartica za parkiranje stanara. Smojver je također podsjetio kako su u tijeku razvojni projekti Rijeka plusa u dijelu osiguravanja dodatnih parkirališnih mjesta u gradu, poput izgradnje garaže Potpinjol, za koju se izrađuje projektna dokumentacija. Također, Rijeka plus je zajedno s Lukom Rijeka dobio koncesiju za područje Export drva, odnosno parkirališta Delta 2, na kojem se koja osigurava dodatni broj od 600 parkirališnih mjesta, a koje bi trebalo početi s radom u prvom polugodištu sljedeće godine.

Grad Rijeka / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Rijeka: Potpisan Sporazum o izgradnji novog Dječjeg vrtića Fiume

U ponedjeljak je potpisan sporazum između Grada Rijeke, Zajednice Talijana Rijeka i Unione Italiana o izgradnji novog Dječjeg vrtića Fiume na Krnjevu, čime će se vrtićki kapaciteti riječkih dječjih vrtića povećati za više od 80 mjesta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER