Beo Čista Energija počela s proizvodnjom energije iz otpada u Vinči

Električna i toplinska energija proizvodit će se spaljivanjem do 340 000 tona otpada godišnje

Postrojenje za proizvodnju električne i toplinske energije u Centru za gospodarenje otpadom u Vinči, snage 103 MW, službeno je počelo s radom 1. srpnja, priopćili su iz tvrtke Beo Čista Energija koja upravlja projektom sanacije starog i izgradnje novog odlagališta u Vinči, 16 km jugoistočno od Beograda.

Prvo spaljivanje otpada u novom postrojenju za proizvodnju energije iz otpada izvršeno je u veljači 2023. godine, čime je počela posljednja faza njegovog probnog rada, izvijestio je portal Balkan Green Energy News.

Tvrtku Beo Čista Energija d.o.o. osnovali su japanska kompanija Itochu, francuska Veolia Grupa i paneuropski fond Marguerite sa sjedištem u Luksemburgu. U priopćenju tvrtke navodi se kako je 1. srpnja 2024. godine počela s pružanjem punog opsega usluga u skladu s Ugovorom o javno-privatnom partnerstvu s Gradom Beogradom u području gospodarenja otpadom.

Zajedno s Tajništvom za zaštitu okoliša Grada Beograda te uz podršku Međunarodne financijske korporacije (IFC), Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Austrijske razvojne banke (Oesterreichische Entwicklungsbank AG - OeEB), tvrtka Beo Čista Energija je u sklopu Centra za gospodarenje otpadom u Vinči izgradila više novih postrojenja s ciljem pružanja usluga gospodarenja otpadom, njegovog zbrinjavanja, ponovne upotrebe i odlaganja.

Među njima je i postrojenje za proizvodnju energije iz otpada u kojem će se spaljivanjem do 340 000 tona komunalnog otpada godišnje (43,6 t/sat) proizvoditi zelena električna i toplinska energija. U priopćenju tvrtke Beo Čista Energija navodi se kako će postrojenje osigurati električnu energiju za pet posto i toplinsku energiju za deset posto beogradskih kućanstava.

Timovi Veolia Grupe od 1. srpnja upravljaju svim postrojenjima i njihovim održavanjem

U tvrtki tvrde da će se spaljivanjem otpada značajno smanjiti količina otpada koja se odlaže na odlagalištu, što će zajedno s prikupljanjem i pročišćavanjem procjedne vode s odlagališta, kao i ponovnom upotrebom recikliranog građevinskog otpada, pridonijeti značajnom poboljšanju zaštite okoliša u Beogradu i smanjenju emisija stakleničkih plinova za 210.000 tona ekvivalenta ugljikovog dioksida godišnje.

Od 1. srpnja 2024. stručni timovi kompanije Veolia zaduženi su za upravljanje svim postrojenjima i njihovo održavanje, u skladu s 25-godišnjim ugovorom o upravljanju i održavanju.

U priopćenju se navodi izjava Ivane Vilotijević, v.d. zamjenice načelnika Gradske uprave i voditeljice Tajništva za zaštitu životne sredine, prema kojoj je „Beograd postao ravnopravan s drugim europskim gradovima koji odgovorno gospodare otpadom i štite svoj okoliš.“

Vladimir Milovanović, Aleksandar Obradović i Katsuhiko Hoshikawa, generalni direktori tvrtke Beo Čista Energija, izjavili su da su se tijekom realizacije ovog značajnog projekta suočili s mnogim izazovima. „Sada s ponosom pružamo usluge gospodarenja otpadom u Beogradu na način kojim se ostvaruju brojne ekološke koristi, što glavni grad Srbije s najsuvremenijim postrojenjima izdvaja od ostalih gradova u regiji.“

 

VEZANE VIJESTI

Zašto bečke energane igraju važnu ulogu u kružnom gospodarstvu?

Najstarija energana u austrijskoj prijestolnici ove godine slavi 60. obljetnicu otvorenja. Beč danas raspolaže s ukupno četiri energane koje godišnje obrađuju više od milijun tona otpada, priopćili su iz Međunarodnog ureda Grada Beča u Zagrebu (City of Vienna | International Offices).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER