Kvalitetan popravak proizvoda jača berlinsku Zero Waste strategiju

Uprava za zaštitu okoliša, Berliner Stadtreinigung (BSR), Obrtnička komora i Zaklada Anstiftung predstavili novu platformu za popravak proizvoda „repami.de“

Pokvaren usisavač, slomljena noga stola ili poderotina na omiljenim trapericama… Prečesto bacamo stvari koje se još uvijek mogu popraviti. Nova njemačka internetska platforma građanima Berlina nudi popis profesionalnih tvrtki, obrtnika i inicijativa i otkriva gdje jednostavno mogu popraviti računala, bicikle, odjeću i mnoge druge predmete.

Uprava za zaštitu okoliša, Berliner Stadtreinigung (BSR), berlinska Obrtnička komora i Zaklada Anstiftung zajedno su pokrenuli novu platformu za popravak proizvoda repami.de, koju su prošlog tjedna predstavile senatorica za okoliš Ute Bonde, čelnica berlinske tvrtke za gospodarenje otpadom BSR Stephanie Otto, predsjednica berlinske Obrtničke komore Carola Zarth i Linn Quante iz neprofitne zaklade Anstiftung.

Na internetskoj platformi repami.de Berlinčanke i Berlinci mogu pronaći jednostavan pristup komercijalnim tvrtkama, obrtnicima i inicijativama za popravak proizvoda. Pod motom „Popravak umjesto bacanja” („Reparieren statt Wegwerfen“) tako se omogućuje produženje životnog vijeka svakodnevnih kućanskih predmeta. Sudionici projekta Berliner Stadtreinigung (BSR), Berlinska obrtnička komora i Zaklada Anstiftung, u suradnji s udrugom za zaštitu okoliša i prirode BUND Berlin (Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland), daju važan doprinos sprječavanju nastanka otpada i očuvanju vrijednih resursa. Mrežu za kvalitetne popravke „repami“ financira savezna pokrajina Berlin.

Internetskom platformom repami.de u Berlinu je prvi put predstavljena mreža velikog dijela servisnih poduzeća i raznih inicijativa za popravke, kao i njihove ponude. To znači da građani Berlina sada mogu lako doći do informacija o mogućnostima popravka proizvoda i odlučiti žele li koristiti usluge komercijalne tvrtke ili će radije sami popravljati svoje svakodnevne kućanske predmete uz pomoć inicijativa. Komercijalne servisne tvrtke, obrtnici i inicijative u glavnom gradu Njemačke trenutačno obave oko 1,4 milijuna popravaka godišnje, a taj broj namjerava se dodatno povećati uz pomoć nove internetske platforme.

„Kada je neki predmet neispravan, ljudi se često prebrzo odluče baciti ga i zamijeniti novim proizvodom. S jedne strane, to je bacanje novca, a s druge strane time se uzrokuje stvaranje još više otpada. Zato mi je veliko zadovoljstvo što zajedno sa sudionicima projekta predstavljam digitalnu platformu 'repami'. Na platformi se može pronaći opsežan pregled berlinskih servisnih tvrtki i inicijativa s njihovim ponudama i mogućnostima, kao i mnogo korisnih informacija na temu popravaka proizvoda. Dakle, umjesto bacanja neispravnih proizvoda, dajte ih na popravak.” – rekla je na predstavljanju platforme repami.de Ute Bonde, berlinska senatorica za mobilnost, promet, zaštitu klime i okoliš.

„Kao partner prve njemačke Zero Waste agencije, s platformom 'repami' dajemo značajan doprinos razvoju kružnog gospodarstva i očuvanju vrijednih resursa. Ako svoje električne uređaje, namještaj, odjeću i razne druge predmete duže koristimo zahvaljujući kvalitetnim popravcima, možemo uštedjeti velike količine sirovina i energije. S 'repami' Berlincima želimo olakšati korištenje ovog golemog potencijala i zajedno napraviti važan pomak od kulture bacanja prema ponovnoj upotrebi i održivosti.” – kazala je Stephanie Otto, predsjednica Uprave Berliner Stadtreinigung (BSR).

Platforma repami.de razvijena je u sklopu projekta „Netzwerk Qualitätsreparatur“ koji podupire pokrajina Berlin, a čiji je cilj provedba lokalnih mjera za promicanje popravka svakodnevnih kućanskih predmeta. Pokretanje platforme predstavlja važan korak u nacionalnoj strategiji nultog otpada jer se kontinuiranom upotrebom popravljenih proizvoda sprječava nastanak otpada, čuvaju resursi i smanjuju emisije CO2. Istodobno je u obzir uzeta i nova direktiva EU-a o pravu na popravak, koja ima za cilj smanjiti nastanak otpada te potaknuti usluge popravka tako da on bude jednostavniji i cjenovno pristupačan. Također, njome se osigurava da proizvođači potrošačima pruže pravodobne i troškovno učinkovite usluge popravka te da ih informiraju o njihovom pravu na popravak. Direktiva je također namijenjena promicanju europskog kružnog gospodarstva i ciljeva održive potrošnje u skladu s Europskim zelenim planom.

Osim BSR-a, koji je odgovoran za provedbu cjelokupnog projekta, u mrežu kvalitetnih popravaka „repami“ uključeni su berlinska Obrtnička komora i Zaklada Anstiftung. Obrtnička komora postavlja standard kvalitete za servisne tvrtke koje se uključuju u mrežu, dok Zaklada Anstiftung kao neprofitna organizacija posebno promiče razvoj „uradi sam“ vještina te je uključena u volonterski rad na popravcima proizvoda u suradnji s BUND Berlin.

U nadolazećim mjesecima razvijat će se daljnji inovativni koncepti promicanja popravaka i provedba različitih mjera te osmišljavanje kampanja i aktivnosti umrežavanja. Cilj je u mrežu privući što više kvalificiranih članova i dodatno povećati svijest javnosti o važnosti popravaka proizvoda.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlinska robna kuća NochMall postavlja nove standarde u održivoj kupovini

NochMall je prva robna kuća rabljene robe u Berlinu, ali i puno više od toga. Ovdje se na više od 2 000 četvornih metara ne prodaju samo namještaj, odjeća, kućanski uređaji i razne potrepštine za kućanstvo, igračke, knjige i još mnogo toga – čak oko 30 000 artikala koji čekaju drugi život u novom domu, već se organiziraju brojne radionice, a Berlinčani educiraju o kružnom gospodarstvu i sprječavanju nastanka otpada.

U Berlinu osnovana prva Zero Waste agencija u Njemačkoj

Berlinska senatorica za mobilnost, promet, zaštitu klime i okoliš dr. Manja Schreiner i Stephanie Otto, predsjednica uprave tvrtke za gospodarenje otpadom Berliner Stadtreinigung (BSR), otvorile su 18. srpnja prvu njemačku Zero Waste agenciju čije je osnivanje predviđeno berlinskim Planom gospodarenja otpadom do 2030.

Europski parlament prihvatio pravila o jednostavnijim uslugama popravka

Direktiva o pravu na popravak važan je korak u nastojanjima Europske unije da produlji životni vijek proizvoda, smanji otpad i potakne održivije kružno gospodarstvo. Njome se dopunjuju druga nova pravila EU-a o ekološkom dizajnu i jačanju položaja potrošača u zelenoj tranziciji.

Odabir popravka umjesto zamjene!

Europski parlament će usvojiti svoje pregovaračko stajalište o novim pravilima EU-a koja promiču pravo na popravak i održivije korištenje robe široke potrošnje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER