U Berlinu osnovana prva Zero Waste agencija u Njemačkoj

Jedan od prioritetnih projekata berlinskog Senata

Berlinska senatorica za mobilnost, promet, zaštitu klime i okoliš dr. Manja Schreiner i Stephanie Otto, predsjednica uprave tvrtke za gospodarenje otpadom Berliner Stadtreinigung (BSR), otvorile su 18. srpnja prvu njemačku Zero Waste agenciju čije je osnivanje predviđeno berlinskim Planom gospodarenja otpadom do 2030.

Nova agencija Berliner Zero-Waste-Agentur poslovat će u sklopu komunalne tvrtke Berliner Stadtreinigung (BSR), a njeno osnivanje predviđeno je berlinskim Planom gospodarenja otpadom do 2030. Berlinska Zero Waste agencija provodit će koncept „nula otpada“, poticati inicijative i promicati uvođenje načela kružnog gospodarstva te će se baviti razvojem strategija za smanjenje nastanka otpada i daljnjim širenjem Zero Waste mreže kao središnjeg cilja svog djelovanja. Agencija će se zalagati za smanjenje nastanka otpada, poticati održivu potrošnju i ponovnu upotrebu, recikliranje te s ciljem ostvarenja dugoročno pozitivnih učinaka podizati svijest o važnosti očuvanja resursa i zaštite klime.

Najbolji otpad je onaj koji nije nastao

„Početak rada naše nove agencije nije samo važan korak na putu prema smanjenju nastanka otpada, ponovnoj upotrebi i recikliranju, već njenim osnivanjem provodimo jedan od prioritetnih projekata berlinskog Senata. Kao platforma za Berlinčane, ova agencija namijenjena je pružanju važnog poticaja i razvoju novih kreativnih ideja, savjetovanju trgovine i malih poduzeća te povezivanju postojećih ponuda za sve zainteresirane. Prvi smo u Njemačkoj i Europi koji to nudimo.” – izjavila je dr. Manja Schreiner, senatorica za mobilnost, promet, zaštitu klime i okoliš.

„Jako sam zadovoljna što možemo razvijati holistički pristup te implementirati recikliranje i upravljanje resursima kao partner države. Agencija predstavlja važan i inovativan korak u tom pogledu. Kao sjedište i kontaktnu točku Zero Waste agencije, namjerno smo odabrali Impact Hub Berlin kao središte naše cirkularne zajednice. Održivost je naš imperativ, zahvaljujemo svima uključenima na povjerenju koje su nam ukazali i radujemo se zajedničkom postavljanju novih standarda u suradnji sa svim relevantnim dionicima.“ – kazala je Stephanie Otto, predsjednica Uprave Berliner Stadtreinigung (BSR).

Voditeljica agencije Meike Al-Habash, stručnjakinja s dugogodišnjim iskustvom u području kružnog gospodarstva, inovacija i upravljanja dionicima, istaknula je kako je Berlin pravo mjesto za osnivanje prve njemačke Zero Waste agencije i izrazila uvjerenje da će agencija uspješno provoditi svoje zadaće.

S više od 6 000 zaposlenih, Berliner Stadtreinigung (BSR) je najveća njemačka tvrtka za gospodarenje otpadom. Tvrtka se bavi prikupljanjem reciklabilnog, organskog, glomaznog i miješanog komunalnog otpada te čišćenjem javnih površina, dok u zimskim mjesecima obavlja i poslove zimske službe. Osim toga, BSR upravlja berlinskim postrojenjem za proizvodnju energije iz otpada, dvama bioplinskim postrojenjima i raspolaže s 14 centara za recikliranje. Kao pouzdan partner pokrajine Berlin, BSR posluje prema načelu „Zajedno činimo Berlin boljim, zelenijim i čistijim“.

 

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlinska robna kuća NochMall postavlja nove standarde u održivoj kupovini

NochMall je prva robna kuća rabljene robe u Berlinu, ali i puno više od toga. Ovdje se na više od 2 000 četvornih metara ne prodaju samo namještaj, odjeća, kućanski uređaji i razne potrepštine za kućanstvo, igračke, knjige i još mnogo toga – čak oko 30 000 artikala koji čekaju drugi život u novom domu, već se organiziraju brojne radionice, a Berlinčani educiraju o kružnom gospodarstvu i sprječavanju nastanka otpada.

Berlin pokrenuo kampanju za poticanje upotrebe višekratne ambalaže

Tegla za cvijeće kao zdjela za obrok od povrća, kutija za alat za pakiranje sušija ili vaza za cvijeće za posluživanje voćnih napitaka? Ovim neobičnim motivima na oko 250 jumbo plakata postavljenih diljem Berlina, senatorica za mobilnost, promet, zaštitu klime i okoliš dr. Manja Schreiner želi podići svijest o važnosti upotrebe višekratne ambalaže.

Europski tjedan za smanjenje otpada 2021.

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) ove se godine održava od 20.-28. studenog s ciljem promicanja aktivnosti podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i otpadom. Na sudjelovanje se potiče širok krug sudionika – od lokalne samouprave, preko privatnih tvrtki i organizacija civilnog društva, do svakog pojedinca.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER