Pariz 2024.: Ceremoniju otvaranja gledalo je povijesnih 24,4 milijuna TV gledatelja

Izravni prijenos spektakularne ceremonije otvaranja gledalo je 23,2, a reprizu dodatnih 1,2 milijuna gledatelja

Ceremonija otvaranja Igara u Parizu 2024. već je ušla u povijest Olimpijskih igara kao prva koja se održala u srcu grada domaćina. Kako je izravni prijenos, uz reprizno prikazivanje, u Francuskoj pratilo više od 24 milijuna gledatelja, riječ je i o najgledanijem prijenosu u povijesti francuske televizije, objavila je u subotu France Télévisions.

Prema istraživanju tvrtke Harris Interactive, više od 85 posto Francuza ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara na rijeci Seini ocijenilo je „uspješnom“, a njome je zadovoljno gotovo 96 posto ispitanika, izvijestio je 28. srpnja Organizacijski odbor Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Pariz 2024.

Posve očekivano ceremonija otvaranja Olimpijskih igara imala je velik uspjeh i kod televizijskih gledatelja. Uključujući reprizno prikazivanje koje je gledalo 1,2 milijuna gledatelja, ceremonija je s više od 24,4 milijuna gledatelja imala „povijesnu“ gledanost, priopćila je u subotu France Télévisions.

„Ova će ceremonija zauvijek obilježiti povijest francuske televizije“, izjavio je Stéphane Sitbon-Gomez, drugi čovjek nacionalne televizije i direktor programa na France Télévisions.

Prema podacima Médiamétrie, izravni prijenos na France 2 u petak 26. srpnja tijekom četiri sata ceremonije pratilo je u prosjeku 23,2 milijuna gledatelja.

  • © Paris 2024 / Florian Hulleu - A.G. Photographe

Dosadašnju rekordnu gledanost izravnog prijenosa na francuskoj televiziji imalo je finale Svjetskog nogometnog prvenstva kada je u prosincu 2022. Argentina pobijedila Francusku, a privuklo je 24,08 milijuna gledatelja na TF1. Dodavanjem reprize, ceremonija otvaranja Olimpijskih igara stoga je najgledaniji program na francuskoj TV.

Prema Stéphaneu Sitbon-Gomezu, najveća gledanost ceremonije otvaranja postignuta je tijekom nastupa pjevačice Aye Nakamure (31,4 milijuna gledatelja), paljenje olimpijskog kotla pratilo je 29,5 milijuna, a nastup Céline Dion i njezino izvođenje „Himne ljubavi“ („L'hymne à l'amour“) 29 milijuna gledatelja.

„Ovako velik broj gledatelja potvrđuje uspjeh ceremonije i zadovoljstvo francuskih televizijskih gledatelja“, kazao je Stéphane Sitbon-Gomez.

  • © Paris 2024 / Florian Hulleu

Tijekom prvog tjedna natjecanja, gledanost je također bila velika i to „s više od 50 posto prosječnog udjela publike“ za sve programe francuske nacionalne televizije. „Od početka Igara, 90 posto Francuza gledalo je programe France Télévisions kako bi pratili Igre. To je uistinu nečuveno“, zaključio je Stéphane Sitbon-Gomez, prema kojem je ostvarena gledanost „iznad svih očekivanja.“

Prema njegovim riječima, prijenos dodjele zlatnih medalje koje su u petak osvojili plivač Léon Marchand i džudaš Teddy Riner dosegle su vrhunac s 14,5, odnosno devet milijuna gledatelja.

Prema Međunarodnom olimpijskom odboru, Warner Bros Discovery, koji prenosi Igre u Europi i na svojim streaming platformama Max i Discovery+, objavio je da je ukupan broj gledatelja streaminga za Pariz 2024. već premašio one iz Tokija 2020. nakon samo dva dana praćenja. Putem platformi Max i Discovery+, Igre u Parizu 2024. već su ostvarile gotovo jednu milijardu minuta streaminga ili više od sedam puta u odnosu na isto razdoblje Igara u Tokiju 2020. što čini već 75 posto ukupnih minuta tih Igara. U SAD-u su NBC i Peacock s 28,6 milijuna gledatelja zabilježili najgledaniju ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara od Londona 2012., dok je ukupna minutaža do kraja vikenda otvaranja premašila 1,1 milijardu putem Telemundo, Universo i Peacock streaminga i društvenih mreža, što predstavlja povećanje od 65 posto u usporedbi s istim razdobljem Igara u Tokiju 2020. Očekuje se kako će se tijekom Igara u Parizu 2024. ostvariti dosad najveća gledanost Olimpijskih igara, koje će pratiti milijarde ljudi diljem svijeta.

 

  • Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Francuzi su Paradom šampiona posljednji put širom otvorili Igre i proslavili njihov golem uspjeh

U subotu 14. rujna na Elizejskim poljanama održana je Parada šampiona kojom je proslavljen golem uspjeh Igara u Parizu 2024., kao i fantastična postignuća francuskih olimpijaca i paraolimpijaca. Na prvoj paradi održanoj u čast francuskih sportašica i sportaša, osvajačice i osvajači olimpijskih i paraolimpijskih medalja odlikovani su pred članovima svojih obitelji i desecima tisuća oduševljenih gledatelja.

Izazvao je mnoge suze radosnice i Francuze ispunio ponosom

Dosad neviđen olimpijski kotao – golemi vatreni prsten okrunjen velikim balonom na vrući zrak, jedan je od najupečatljivijih prizora Olimpijskih igara u Parizu. U srcu grada, u pariškom vrtu Jardin des Tuileries, olimpijski kotao nastavlja privlačiti posjetitelje na veliko iznenađenje njegovog tvorca Mathieua Lehanneura.

Pariz 2024.: Olimpijski kotao dostupan javnosti tijekom Igara

Olimpijski kotao s plamenim prstenom i velikim balonom na vrući zrak djelo je timova EDF-a i francuskog dizajnera Mathieua Lehanneura, ujedno i autora dizajna olimpijske baklje, a moći će se posjetiti tijekom dana prije nego što se u sumrak ponovno ne podigne u zrak kako bi osvijetlio pariško nebo.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER