Toranj Sveučilišne bolnice AKH Beč dobiva fotonaponsku fasadu

Jedan od prvih fasadnih fotonaponskih sustava na visokoj zgradi u Austriji sigurno neće biti posljednji

Fasade visokih zgrada imaju veliku prednost jer bočno instalirani fotonaponski sustavi proizvode električnu energiju u ranim i večernjim satima, dok konvencionalni sustavi imaju vrhunac u podne. U ponedjeljak su počeli radovi na postavljanju FN sustava na poslovnom tornju Opće bolnice Beč na čijem će se južnom pročelju do rujna instalirati ukupno 90 solarnih modula.

Obnovljena poslovna zgrada na zajedničkoj lokaciji Sveučilišne bolnice AKH Beč i Medicinskog sveučilišta u Beču (MedUni Wien) u devetom bečkom okrugu Alsergrund ubuduće će proizvoditi električnu energiju iz solarne energije. S tim ciljem, Wien Energie je na južnom pročelju poslovnog tornja u ponedjeljak počeo postavljati 90 solarnih modula koji teže oko 12 tona. Očekuje se da će sustav biti spreman za nešto više od mjesec dana, a električna energija tada će se moći koristiti izravno na gradilištu.

U ponedjeljak je održana i prezentacija projekta u nazočnosti bečkog gradskog vijećnika za zdravstvo Petera Hackera i gradskog vijećnika za financije, gospodarstvo, rad, međunarodne poslove i Wiener Stadtwerke Petera Hankea, kao i direktora AKH Beč Herwiga Wetzlingera, generalnog direktora Wiener Stadtwerke Petera Weinelta i direktora Wien Energie Karla Grubera.

  • U ponedjeljak 5. kolovoza počela je montaža fotonaponskog sustava na poslovnom tornju Opće bolnice Beč. © Universitätsklinikum AKH Wien | APA-Fotoservice | Martin Hörmandinger

Vertikalni fotonaponski sustav proizvodit će 25.000 kWh zelene električne energije i smanjiti emisiju CO2 za 15 tona godišnje

Inovativna konstrukcija sa solarnim modulima na južnom pročelju poslovne zgrade s 19 katova, koja je zbog svog dizajna pročelja nazvana „Barcode 1“, namijenjena je za proizvodnju oko 25.000 kWh zelene električne energije godišnje. Time će se postići smanjenje emisije CO2 za 15 tona, što je otprilike jednako 70 vožnji automobilom od Beča do Bregenza i natrag. Električna energija koristit će se izravno za napajanje tornja u kojem se nalaze uredi Sveučilišne bolnice AKH Beč (Universitätsklinikum AKH Wien) i uprave Bečkog zdravstvenog saveza (Wiener Gesundheitsverbund). To je tek drugi projekt u kojem se fotonaponski sustav postavlja na pročelje visoke zgrade, a kako bi se 12 tona teški solarni moduli mogli vertikalno postaviti, pri obnovi tornja ugrađena je posebna podkonstrukcija.

  • Slijeva nadesno: generalni direktor Wiener Stadtwerke Peter Weinelt, gradski vijećnik za financije, gospodarstvo, rad, međunarodnu politiku i Wiener Stadtwerke Peter Hanke, direktor AKH Beč Herwig Wetzlinger, gradski vijećnik za zdravstvo Peter Hacker i direktor Wien Energie Karl Gruber © Universitätsklinikum AKH Wien | APA-Fotoservice | Martin Hörmandinger

„Danas najavljujemo daljnji korak prema tome da postanemo model klimatskog grada i postavljamo još jedan fotonaponski sustav. U budućnosti će fasade također proizvoditi solarnu energiju, kao ovdje na poslovnoj zgradi na lokaciji Opće bolnice u Beču. Zdravlje i zaštita klime idu zajedno, a zdrav okoliš temelj je svakog zdravog života.” –  kazao je bečki gradski vijećnik za zdravstvo Peter Hacker.

„Wien Energie će u projekte obnovljivih izvora energije do 2029. uložiti 2,6 milijardi eura. Fotonaponski sustav na južnom pročelju poslovne zgrade Opće bolnice u Beču pokazuje da koristimo i inovativne pristupe. Na taj način visoka zgrada postaje proizvođač solarne energije i smanjuje emisiju CO2.” – izjavio je gradski vijećnik za financije i gospodarstvo Peter Hanke.

Direktor Sveučilišne bolnice AKH Beč, Herwig Wetzlinger, poručio je kako je fotonaponski sustav na novoj poslovnoj zgradi još je jedan važan korak u provedbi programa zaštite klime i održivosti u Sveučilišnoj bolnici AKH Beč. „Opća bolnica u Beču smanjuje potrošnju energije i resursa, primjerice, LED rasvjetom, toplinskom izolacijom, ovlaživanjem zraka, povratom topline i vlage, kao i ekološkom proizvodnjom energije kao što su fotonaponski sustav i toplinske pumpe. Ovaj projekt je važan za modernizaciju cijelog kompleksa, a s početkom instalacije solarnih panela, napravljen je važan korak prema korištenju fotonaponske tehnologije u Općoj bolnici Beč zajedno s tvrtkom Wien Energie. Daljnji projekti već su u planu.”

  • Na južnom pročelju tornja Opće bolnice Beč instalirat će se ukupno 90 solarnih modula. © Universitätsklinikum AKH Wien | APA-Fotoservice | Martin Hörmandinger

„Za uspješnu energetsku tranziciju moramo iskoristiti svako prikladno područje za širenje primjene održive proizvodnje energije. Solarna energija u Beču ima posebno velik potencijal, a ovaj fotonaponski sustav također nas dovodi korak bliže prema postizanju naših klimatskih ciljeva.” – kazao je Peter Weinelt, generalni direktor bečkog gradskog koncerna Wiener Stadtwerke.

„Fotonaponski sustav na poslovnoj zgradi bit će vidljiv simbol zaštite klime. Tijekom razvoja projekta posebnu smo pozornost posvetili zaštiti okoliša pa stoga postavljamo 90 fotonaponskih modula mat i tamne boje kako bi štitili od blještanja.” – istaknuo je Karl Gruber, direktor Wien Energie.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novi mjerni uređaj bečkih znanstvenika smanjuje rizik operacije

Novi medicinski uređaj, koji su razvili znanstvenici s Tehničkog te Medicinskog sveučilišta u Beču, pomoću različitih senzora može na potpuno neinvazivan način odrediti vrijednosti koje pružaju informacije o mogućim komplikacijama. Izum je već zaštićen patentom, a trenutačno se planiraju prva klinička istraživanja.

Pametni cvijet proizvodi struju za Bečke terme

Solarni paneli na krovu Bečkih termi trebali bi uštedjeti i do 400 tona CO₂ godišnje te proizvesti 820.000 kilovatsati zelene električne energije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER