Višekratne plastične čaše s Coca-Colom iz plastičnih boca za jednokratnu upotrebu!

Sponzor Igara u Parizu proziva se zbog „održive“ prakse upotrebe jednokratne plastike na olimpijskim borilištima

Coca-Cola, službeni sponzor Olimpijskih igara u Parizu 2024., koristi jednokratnu plastiku na više lokacija olimpijskih natjecanja u Parizu. Upozorenja stižu s više strana, a u Coca-Coli kažu da su uzrok „tehnička i logistička ograničenja”.

Na Roland-Garrosu, u dvorani Bercy ili Areni Paris Nord u Villepinteu ponavljaju se isti prizori: jednokratne plastične boce Fante, Spritea ili Coca-Cole kao jedine koje se smiju prodavati na terenima Igara u Parizu 2024., a pića se toče u povratne čaše od dva eura, izvijestio je pariški dnevnik Le Parisien.

Boce se odmah bacaju u vreće za sortiranje otpada u sklopu prodajnih mjesta, no od kraja lipnja brojne organizacije i udruge za zaštitu okoliša, poput mreže France Nature Environnement (FNE), kritizirale su „neopravdano onečišćenje plastikom“ ove multinacionalke, jednog od najvećih proizvođača plastičnog otpada na svijetu, dodijelivši mu usput „zlatnu medalju za greenwashing“.

„Čak ako su boce sortirane i namijenjene za recikliranje, one imaju utjecaj na planet, kako zbog proizvodnje (korištenjem prljavih fosila), tako i transporta te energije potrošene za recikliranje, dok bi korištenje aparata za točenje pića, kao primjerice u restoranima brze prehrane, zahtijevalo korištenje puno manje materijala i energije“, ističu udruge.

Tehnička i logistička ograničenja

Zamjenik gradonačelnice Pariza, Pierre Rabadan, prije nekoliko je tjedana uvjeravao da će Olimpijske igre u Parizu 2024. biti najodrživije u povijesti. Organizacijski odbor također glasno i jasno izražava ambiciju zelenijih i odgovornijih igara zahvaljujući smanjenju plastičnog otiska. „Zašto se onda povratne plastične čaše pune pićima iz jednokratnih boca, a ne iz aparata za točenje“, pitao je bivši zastupnik francuske Narodne skupštine Philippe Bolo (Mouvement démocrate - MoDem), autor nekoliko parlamentarnih izvještaja o onečišćenju plastikom.

Američki gigant u petak je u priopćenju za javnost objasnio da je potrebno pronaći „najbolje uvjete za osiguranje sigurnosti i kvalitete proizvoda“, ali i „prilagoditi se svakoj lokaciji i njezinim tehničkim i logističkim ograničenjima“, navodeći među njima opskrbu vodom i električnom energijom te „raspoložive površine” ili „skladišni prostor“.

„Aparate za točenje pića postavili smo u najkraćem mogućem roku, no na privremenim lokacijama ponekad nema priključka na vodovodnu mrežu ili je rukovanje staklenim bocama jako otežano, a na kraju se može dogoditi i da jednostavno nema mjesta u skladištu ili hladnjacima pa je stoga nemoguće postaviti aparate“, objasnili su organizatori Igara.

6,2 milijuna boca od „reciklirane“ plastike

Coca-Cola uvjerava da će gotovo 10 milijuna pića ili „više od polovice“ svih onih koja se poslužuju publici, biti „bez plastike za jednokratnu upotrebu“. Grupacija također osigurava da se oko 6,2 milijuna pića poslužuje uglavnom u bocama od „reciklirane PET plastike“.

Organizatori Igara tvrde da se plastične boce nakon posluživanja pića „razvrstavaju i zbijaju kako bi se reciklirale“. „Postavljeno je sedam stotina aparata za točenje pića“, uvjeravala je u utorak tijekom brifinga za medije Georgina Grenon, direktorica ekološke izvrsnosti Igara Pariz 2024. Također, istaknula je kako je uvjerena u postizanje cilja od „50-postotnog smanjenja plastike za jednokratnu upotrebu" u usporedbi s igrama u Londonu 2012. i to zahvaljujući aparatima za točenje pića i staklenim bocama.

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

U Coca-Coli tvrde da ljudi i dalje žele plastične boce

Coca-Colina šefica za ekološku održivost svojim izjavama na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu vjerojatno nije nikoga previše iznenadila. Posve je jasno da zastupa stajalište multinacionalnog giganta čije se poslovanje zasniva na rastu prodaje i ostvarivanju profita, a ne na brizi za očuvanje okoliša. Pravi odgovor na njene tvrdnje mogu ponuditi potrošači ili barem njihov ekološki osviješteniji dio, a pojedine organizacije za zaštitu okoliša već pozivaju na bojkot Coca-Colinih brendova.

Više od 150 volontera čistilo jezera kod Velike Gorice

Akcijom čišćenja oko jezera Novo Čiče ekološki projekt „Od izvora do mora“ ušao je u završnu fazu. Ovim projektom Coca-Cola, Konzum i Jutarnji list promiču zaštitu vodnog bogatstva Hrvatske te potiče na primjereno odlaganje ambalažnog otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER