Pokrenuta proizvodnja protupožarnih zrakoplova RescEU

12 novih protupožarnih zrakoplova u stalnoj floti rescEU

Proizvodnja dvanaest amfibijskih protupožarnih zrakoplova koji će činiti stalnu rescEU flotu pokrenuta je nakon sporazuma koje su brojne države članice EU-a potpisale s kanadskom vladinom ugovornom agencijom Canadian Commercial Corporation.

RescEU zrakoplove financirat će Europska komisija kao odgovor EU-a na krizu u borbi protiv šumskih požara, a moći će se brzo rasporediti u slučaju da se određena država članica EU-a suoči s jakim požarima koji zahtijevaju dodatnu podršku. To je u skladu s dugoročnom strategijom EU-a za uspostavu stalne rescEU protupožarne flote čiji su domaćini Hrvatska, Francuska, Grčka, Italija, Portugal i Španjolska.

Također, države članice EU-a izravno kupuju deset dodatnih protupožarnih zrakoplova kako bi ojačale svoje nacionalne flote.

„Ovo je povijesni trenutak u europskoj civilnoj zaštiti u ovo doba klimatske krize. Kako sezone šumskih požara postaju sve duže, smrtonosnije i nepredvidljivije, neumorno radimo na jačanju kapaciteta EU-a za odgovor na požare. Današnja objava dokazuje da je Europa predana jačanju i produbljivanju tih napora. Želim zahvaliti svim državama članicama s kojima smo radili na ubrzanju kupnje prijeko potrebnih protupožarnih zrakoplova. Zahvaljujući našoj suradnji, na pravom smo putu prema vremenskom planu koji je postavila Europska komisija za nabavu nove, stalne flote zrakoplova i helikoptera za gašenje požara.” –  poručio je povjerenik za upravljanje krizama, Janez Lenarčič, pozdravljajući uspjeh ovog koordiniranog napora Komisije i država članica EU-a.

Predviđena isporuka prve serije novih aviona očekuje se krajem 2027.

Šumski požari nedavno su postali paneuropski problem, a očekuje se da će se rizik od požara dodatno povećati zbog klimatskih promjena.

Mehanizam civilne zaštite EU-a koordinira paneuropsku pomoć i osigurava da sve države članice EU-a i države sudionice Mehanizma dobiju pravovremene informacije u vrijeme kriza i izvanrednih situacija.

Od 2019. Mehanizam civilne zaštite EU-a postupno je pojačan flotom rescEU, europskom rezervom koja uključuje protupožarne zrakoplove i helikoptere, a u stopostotnom iznosu financira EU.

Sredstva EU-a omogućit će nabavu ukupno 12 novih protupožarnih zrakoplova koji će biti raspoređeni u šest država članica EU-a – u Hrvatskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Portugalu i Španjolskoj, te određenog broja helikoptera. Oni će postati „stalna flota rescEU”. Očekuje se da će prvi zrakoplovi biti isporučeni 2027., dok se prva serija helikoptera očekuje 2026. godine.

 

VEZANE VIJESTI

EU poduzima mjere za nabavu životno važne medicinske opreme

EU će financirati nabavu medicinske opreme vrijedne 50 milijuna EUR-a, a uvodi se zajednička nabava testova, zaštitnih maski i respiratornih uređaja. Od početka pandemije koronavirusa iz cijelog je svijeta kućama vraćeno više od 1.800 građana EU-a, priopćeno je danas iz Europskog parlamenta.

rescEU | Isporučene dodatne pošiljke zaštitnih maski FFP2

Nakon prošlotjedne isporuke Italiji, dodatne pošiljke zaštitnih maski FFP2 isporučene su Španjolskoj, Italiji i Hrvatskoj u okviru sustava rescEU. Radi se o prvoj zajedničkoj europskoj pričuvi medicinske opreme, uspostavljenoj prošlog mjeseca kako bi se pomoglo zemljama pogođenima pandemijom koronavirusa, objavila je Europska komisija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER