Bečki Dunavski otok i dalje održavaju prirodne „kosilice“

Ove godine posebnu pozornost privukao je najmlađi član stada – janje Flocki s karakterističnim crnim mrljama na ušima, njušci i nogama

Ispaša ovaca na Dunavskom otoku doprinosi povećanju bioraznolikosti, a ovakvo je rješenje ekološki prihvatljivije u odnosu na kosilice jer ovce ne emitiraju štetne plinove i ne proizvode toliko buke.

I ovog su proljeća za održavanje travnatih površina na sjevernom dijelu bečkog Dunavskog otoka ovce angažirane kao prirodne kosilice. Sedamdesetak životinja tako je dosad „pokosilo“ oko šest hektara livada. Ova mjera, koju organizira Grad Beč i njegov Magistratski odjel Bečkih voda (MA 45) doprinosi zaštiti klime u gradskom ekosustavu i potiče bioraznolikost: ovce ne pasu cvjetove i izbjegavaju biljke poput bodljastog strička koji je važan za rijetke divlje pčele. Osim toga, ovce mogu doseći teško dostupne površine, a ispašom se onemogućuje razvoj brzorastućim biljkama čime tanke vlati niskih trava lakše dobivaju svjetlo i bujaju brže. Tako nastaje šarolika livadska ponuda za različite kukce.

  • Janje Flocki najmlađi je član stada © Kablhof

Stado svakodnevno posjećuju pastiri koji se brinu da ovce imaju dovoljno vode – hrane imaju u izobilju. Životinje ostaju tjedan dana na ograđenoj površini, zatim se premještaju na drugu. Dunavski otok jedno je od omiljenih rekreacijskih zona stanovnika Beča pa posjetitelji rado obiđu i stado. Ove je godine posebnu pozornost privukao najmlađi član stada – janje rase Kerry Hill s karakterističnim crnim mrljama na ušima, njušci i nogama. Ime Flocki dobilo je putem online glasanja.

Projekt ispaše ovaca na Dunavskom otoku započeo je 2019. godine, a provodi se u sklopu europskog projekta LIFE DICCA. Njegov je cilj očuvanje biološke raznolikosti i smanjenje ugljikovog dioksida uz što manje troškove održavanja otoka.

Također, na bečkoj deponiji otpada Rautenweg još se od 1990-ih o održavanju raslinja brine stado autohtonih austrijskih Pinzgauer koza. Sličan primjer primjenjuje se i u Parizu, gdje se ovce već godinama koriste za održavanje urbanih zelenih površina, zatim u Arheološkom parku Pompeji, kao i u Bruxellesu u čijoj zračnoj luci stado ovaca također održava travnate površine.

City of Vienna | International Offices – Zagreb / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ovce stare bovške pasmine završile sa sezonskim radom na Dunavskom otoku

Od svibnja do listopada ove godine zelene površine na popularnom Dunavskom otoku ponovno je umjesto kosilica održavalo stado ovaca stare bovške pasmine (Krainer Steinschaf). Ovčice su bile jako vrijedne te su ove sezone „pokosile“ površinu veličine 20 nogometnih igrališta!

Omiljenu bečku rekreacijsku zonu „kosit” će ovce

Na bečkoj deponiji otpada Rautenweg na održavanju raslinja još od 1993. godine „radi“ stado autohtonih austrijskih Pinzgauer koza, koje se između ostaloga hrane i prikupljenim božićnim drvcima. No, uskoro će im se na drugom kraju grada pridružiti i ovce koje će biti „zaposlene“ na bečkom Dunavskom otoku te zadužene za održavanje travnjaka.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER