Tvrtka Green Capital spaja solarnu energiju i pčelarstvo

Misija vodeće tvrtke za obnovljivu energiju u Poljskoj je promovirati čistu energiju i pridonijeti stvaranju gospodarstva s nultim emisijama temeljenog na obnovljivim izvorima

Tvrtka Green Capital u Poljskoj se pozicionirala kao ključni igrač u sektoru obnovljive energije, a specijalizirana je za projekte energije vjetra, solarne energije i skladištenja energije.

Green Capital u suradnji s lokalnim partnerima djeluje na razvoju projekata obnovljivih izvora energije ukupnog kapaciteta od gotovo 17 gigavata (GW), uključujući vjetroelektrane snage tri, fotonaponska postrojenja snage šest i postrojenja za skladištenje energije ukupnog kapaciteta osam gigavata.

 

Green Capital, vodeća tvrtka za obnovljivu energiju u Poljskoj, počela je s postavljanjem košnica u sklopu nekoliko svojih solarnih elektrana, navodeći kako je riječ o praktičnom načinu za podršku lokalnim ekosustavima.

„Naša inicijativa pokazuje da moderne tehnologije i tradicionalne metode proizvodnje mogu koegzistirati na način koji ne samo štiti, već i obogaćuje bioraznolikost”, stoji u priopćenju tvrtke.

Košnice s pčelama postavljene uz solarni sustav tvrtke Green Capital u Gałwunyju u Poljskoj već su dale 200 kg meda otkako su postavljene krajem lipnja. Med se ne prodaje, već se dijeli zaposlenicima. Sličan model implementiran je i na solarnoj farmi u blizini Kętrzyna, u suradnji s lokalnom pčelarskom zadrugom.

„Pčele, kao ključni oprašivači, igraju temeljnu ulogu u održavanju zdravlja biljaka i poboljšanju kvalitete tla”, kažu u tvrtki Green Capital. „Njihova prisutnost na našim solarnim farmama ne samo da obogaćuje lokalni ekosustav, već također pruža korist od proizvodnje prirodnog i zdravog meda. Nadalje, solarna farma nudi idealno okruženje za pčele.”

 

Razvoj projekata ukupnog kapaciteta 36.900 MW do 2040.

Dok Poljska nastavlja napredovati prema ostvarenju svojih ciljeva na području obnovljive energije, Green Capital ima za cilj igrati značajnu ulogu u poboljšanju energetske sigurnosti zemlje i podržavanju održivije budućnosti. Tvrtka planira stoga pokrenuti nove projekte energije vjetra i solarne energije s kapacitetom od 3,3 GW te povećati kapacitet skladištenja energije do 2032. godine.

Svoju djelatnost u sektoru obnovljivih izvora energije Green Capital započeo je 2008. godine projektiranjem i izgradnjom vjetroelektrana, sudjelujući u razvoju oko 400 MW vjetroturbina. Prvu solarnu farmu tvrtka je izgradila 2015. godine, a s kapacitetom većim od jednog megavata 2019. dosegnula je četiri posto tržišnog udjela u velikim fotonaponskim sustavima. Green Capital prošao je kroz nekoliko faza razvoja da bi se konačno specijalizirao za velike fotonaponske elektrane, vjetroelektrane i skladišta energije, a svoju aktivnost proširio je i na drugim tržištima Europe, Afrike i Južne Amerike.

Tvrtka trenutačno razvija ukupni kapacitet od preko 36.900 MW, koji obuhvaća raznovrstan portfelj projekata u različitim fazama razvoja, od konceptualizacije do skorog završetka, te u Poljskoj ima udio projekata s izdanim uvjetima priključka od oko 4,1posto. Dodatno, portfelj tvrtke uključuje 300 MW projekata spremnih za izgradnju i 35 MW vlastitih, već izgrađenih postrojenja obnovljivih izvora energije.

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

Njemačka u svibnju 2024. ostvarila rekordnih 9,3 TWh „solarne struje“

U svibnju 2024. u Njemačkoj je proizvedeno više električne struje iz solarne energije nego ikad prije u jednom mjesecu. S 9,3 TWh solarne energije premašena je dosadašnja najviša mjesečna proizvodnja od 9,1 TWh iz lipnja 2023. i to unatoč manjem broju sunčanih sati, objavila je Savezna agencija za zaštitu okoliša (Umweltbundesamt).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER