Grad Beč kreće u veliku ofenzivu solarne energije na obrazovnim zgradama

Proširenje fotonaponskih sustava glavni grad Austrije približava cilju postizanja klimatske neutralnosti do 2040., a u tome će važnu ulogu imati i bečke škole

S ofenzivom solarne energije Beč ubrzava energetsku tranziciju i poduzima velike korake prema klimatskoj neutralnosti do 2040. godine. Od 2021. do kraja 2023. godine proizvodnja električne energije iz solarne energije u Beču već se više nego utrostručila, a sada će se za proširenje fotonaponskih sustava osigurati još veća financijska sredstva te osigurati bolje ponude financiranja.

Grad Beč postavio je vrlo ambiciozan cilj klimatske neutralnosti do 2040. godine, a uz povećanu potrebu za obnovljivom električnom energijom to zahtijeva sveobuhvatno restrukturiranje gradskog energetskog sustava. Stoga je ključno proširiti korištenje fotonaponskih sustava, s obzirom na to da su drugi izvori energije poput vode ili vjetra dostupni samo u ograničenoj mjeri. Bečka gradska uprava postavila je konkretne ciljeve za proširenje fotonaponskih sustava i pokrenula solarnu ofenzivu. Proizvodnja električne energije u fotonaponskim sustavima tako bi se trebala povećati na 250 MWp do 2025., odnosno na 800 MWp do 2030. godine. To znači da će se opskrba solarnom energijom osigurati za otprilike četvrtinu bečkih kućanstava ili oko 230 000 njih.

Grad Beč u tom pogledu preuzima pionirsku ulogu, a kako je mogućnost instalacije fotonaponskih sustava ispitana za sve površine zgrada u gradskom vlasništvu, do kraja 2025. godine trebali bi se ugraditi svugdje gdje god je to tehnički izvedivo i ekonomski isplativo. Trenutačno je fotonaponskim sustavima opremljeno ukupno 46 bečkih škola, a do kraja godine njihov broj povećat će se za još deset.

„Ambicija izgradnje fotonaponskih sustava gdje god je to tehnički moguće na obrazovnim zgradama u Beču do 2025. naglašava naš ozbiljan pristup u nastojanju da klimatsku neutralnost postignemo do 2040. godine.“ – kazao je Christoph Wiederkehr (NEOS), bečki dogradonačelnik i gradski vijećnik zadužen za obrazovanje, mlade, integraciju i transparentnost.

„Ofenziva solarne energije u Beču dostiže još jednu prekretnicu opremanjem naših obrazovnih zgrada fotonaponskim sustavima. Ispostavilo se da je Beč grad pionir i po pitanju održivosti kada je riječ o obrazovnim institucijama. Energija proizvedena na krovovima naših škola ide izravno u mrežu i daje važan doprinos postizanju naših klimatskih ciljeva. Time pokazujemo da obrazovanje i ekološka odgovornost idu ruku pod ruku.” – izjavio je bečki gradski vijećnik za klimu i okoliš Jürgen Czernohorszky.

  • Jürgen Czernohorszky, gradski vijećnik za klimu i okoliš i Christoph Wiederkehr, bečki dogradonačelnik i gradski vijećnik zadužen za obrazovanje, mlade, integraciju i transparentnost © Stadt Wien | Christian Fürthner

„Zgrade prilagođene klimi su novi standard za obrazovne zgrade u Beču, a s našom ofenzivom solarne energije škole se pretvaraju u solarne elektrane. Na taj se način energetska tranzicija može doživjeti u vlastitom okruženju i integrirati u nastavu naših učenika kao važan doprinos obrazovanju i zaštiti klime.“ – poručio je Stefan Gara, glasnogovornik NEOS-a za energiju i klimu.

Pametna rješenja na školama

Energetski koncept za svaku obrazovnu zgradu ima za cilj omogućiti visoko učinkovitu, alternativnu i tijekom cijele godine optimiziranu opskrbu iz obnovljivih izvora. Troškovi životnog ciklusa fotonaponskih sustava trebaju biti što je moguće niži, dok bi energetski sustav trebao biti dugoročno ekonomičan i ekološki prihvatljiv.

Kako bi lokacija obrazovne zgrade funkcionirala energetski što učinkovitije, vodi se računa o tome da učinkoviti sustavi rasvjete i optimizirano korištenje dnevnog svjetla smanjuju potrošnju električne energije. Također, mjere oporabe i korištenja otpadne topline smanjuju količinu potrebne energije iz obnovljivih izvora energije, a kada je u pitanju ventilacija, cilj je postići visok stupanj povrata topline. Važno je uzeti u obzir i ponašanje korisnika ovisno o godišnjem dobu te razmotriti mogućnost hibridne ventilacije kako bi se stvorio energetski učinkovit koncept ventilacije.

Sve obrazovne zgrade bit će opremljene fotonaponskim sustavima za proizvodnju solarne energije u skladu sa zahtjevima bečkog građevinskog zakona, a korištenje FN sustava treba zadovoljiti energetske potrebe zgrada. Osim toga, fotonaponski sustav bit će integriran u energetski nadzor svake obrazovne zgrade.

Kako bi se korisnicima zgrada omogućio ugodan okoliš tijekom cijele godine, pri planiranju će se voditi računa o sprječavanju ljetnog pregrijavanja i to pomoću odgovarajućih ekoloških mjera. Između ostalih, mjere se odnose na sadnju bilja i drveća te uređenje zelenih krovova i vertikalnih vrtova.

Podsjetimo, trenutačnih 11 318 bečkih fotonaponskih sustava (od toga 282 na zgradama javne namjene u vlasništvu Grada Beča) ukupne snage 214,14 MWp osigurava dovoljno električne energije za opskrbu 61 182 bečkih kućanstava. Zahvaljujući tome, emisija CO2 na godišnjoj razini smanjuje se za 48 609 tona.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Wiener Stadthalle dobila novi fotonaponski sustav na krovu dvorane F

Wiener Stadthalle, tvrtka koja posluje u sklopu Bečkog holdinga, proširuje proizvodnju zelene električne energije završetkom instalacije novog fotonaponskog sustava na krovu dvorane F. Novih 925 fotonaponskih modula prekriva površinu od 1806 četvornih metara pa će se na krovu najveće bečke višenamjenske dvorane od ove jeseni proizvoditi još više solarne energije.

Beč otvara tridesetu solarnu elektranu u vlasništvu građana!

U austrijskoj prijestolnici otvara se 30. solarna elektrana u vlasništvu građana pa se tim povodom u prodaju puštaju solarni paketi koje mogu kupiti stanovnici Beča. Investicijama se doprinosi zaštiti okoliša, a kupci dobivaju bonove za plaćanje računa struje ili unajmljivanje javnih bicikla.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER