Sve dobre stvari dolaze odozgo: „pojačivač“ za klimatski prihvatljivu solarnu energiju

Grad Beč je ostvario izvrsne rezultate u prvoj godini velike kampanje širenja primjene solarne energije

Bečka fotonaponska 'ofenziva' snažan je poticaj za energetsku tranziciju austrijskog glavnog grada, a tijekom sljedećih nekoliko godina proizvodnja solarne energije trebala bi se povećati pet puta. Tako će se u Beču do 2030. godine proizvesti čak 16 puta više 'zelene' električne energije nego 2020.

Grad Beč je u svibnju 2021. pokrenuo veliku bečku fotonaponsku 'ofenzivu' – dosad najveći program širenja solarne energije u austrijskom glavnom gradu. Cilj je povećati proizvodnju solarne energije pet puta do 2025. godine čime bi se do 2030. trebalo proizvesti čak 16 puta više električne energije nego 2020. godine.

„Energetska tranzicija izuzetno je važna za ostvarenje našeg cilja klimatski neutralnog grada do 2040. godine. Već smo pustili u rad brojne nove fotonaponske sustave, uključujući i trenutno najveći fotonaponski sustav u Austriji. Utrostručili smo financiranje i osigurali nova sredstva za postavljanje fotonaponskih sustava na zelenim krovovima”, kazao je Jürgen Czernohorszky, član bečkog Gradskog vijeća zadužen za okoliš i zaštitu klime.

  • Grad Beč je u svibnju 2021. pokrenuo veliku bečku fotonaponsku 'ofenzivu' – dosad najveći program širenja solarne energije u austrijskom glavnom gradu. Do 2025. godišnje se namjerava postaviti onoliko fotonaponskih sustava koliko ih je bilo instalirano u posljednjih 15 godina. Time će se u roku od pet godina njihova ukupna snaga povećati sa sadašnjih 50 MWp na 250 MWp, a do 2030. trebali bi dosegnuti snagu od nevjerojatnih 800 MWp. © Stadt Wien

Snažan rast instalirane snage FN sustava

U razdoblju od siječnja do listopada 2021. fotonaponski sustavi snage 50 MWp povećani su za 44 posto, odnosno na više od 72 MWp. Pritom je veliku ulogu imalo financiranje iz fonda Grada Beča za zelenu energiju jer je 2021. godine s gotovo 2,4 milijuna eura financirana izgradnja čak 87 fotonaponskih sustava snage oko 14,5 MWp. Osim toga, s 330.000 eura financirano je i 178 PV sustava za pohranu energije.

Važnu ulogu odigrale su i bečke tvrtke u kojima je subvencionirano 77 FN sustava, i to zahvaljujući dobrim uvjetima koje Grad Beč nudi velikim komercijalnim pogonima. Iako se u većini ostalih austrijskih saveznih država ne provode veliki OIE projekti zbog nepostojanja pravilnika novog austrijskog Zakona o proširenju primjene energije iz obnovljivih izvora (Erneuerbaren-Ausbau-Gesetz - EAG), Grad Beč podržava brojne tvrtke s velikim sustavima.

  • Većina fotonaponskih sustava u Beču instalirana je na krovovima zgrada © David Bohmann

Suradnja Grada Beča i tvrtke Wien Energie

Sljedeći važan korak uslijedit će na nadolazećoj sjednici Klimatskog vijeća 12. siječnja na kojoj će Grad Beč i Wien Energie potpisati sporazum o suradnji do 2025. prema kojem će zajedno graditi i upravljati fotonaponskim sustavima na javnim zgradama i zgradama komunalnih poduzeća. Cilj suradnje je postizanje ambicioznog cilja povećanja proizvodnje solarne energije i to čak pet puta do 2025. godine. U tu svrhu koristit će se krovovi javnih zgrada u gradskom vlasništvu, škola, kupališta i komunalnih poduzeća.

„Moderni grad ima ogromne potencijale zahvaljujući svojim krovovima i izgrađenim površinama. Beč je austrijski predvodnik u primjeni solarne energije i nastavit će poticati širenje fotonaponskih sustava”, kazala je bečka dogradonačelnica i članica Gradskog vijeća za stambena pitanja Kathrin Gaál.

„S tvrtkom Wien Energie, najvećim austrijskim solarnim operaterom, naš grad ima snažnog i iskusnog partnera za realizaciju naših ambicioznih ciljeva u području obnovljivih izvora energije", naglasio je Peter Hanke, gradski vijećnik zadužen za financije i gospodarstvo te gradski koncern Wiener Stadtwerke.

U prvoj „Quick-Start“ fazi nadležni odjeli Grada Beča prijavili su već oko 270 potencijalnih površina, od kojih se njih 50 može koristiti za planiranje projekata u sljedećih nekoliko mjeseci.

  • Članice bečkog Gradskog vijeća Kathrin Gaál i Ulli Sima na predstavljanju novog plana bečke stanogradnje i ozelenjavanja stambenih zgrada u prosincu 2021. © PID / Christian Fürthner

Kreativno korištenje gradskih krovova

Pročelnik gradskog odjela za energetsko planiranje Bernd Vogl ističe visoku tehničku stručnost gradskih službi. „Nama je posebno važno poticati suradnju energetike, privatnih tvrtki i gradske uprave. Iz tog razloga za našu fotonaponsku 'ofenzivu' nastojimo pridobiti što više tvrtki i omogućiti im posebno atraktivne i inovativne projekte. Prošlog ljeta smo objavili solarni priručnik za kreativno korištenje izgrađenih prostora, odnosno krovova i pročelja zgrada za ozelenjavanje i instalaciju fotonaponskih sustava, kojim smo brojnim zainteresiranim tvrtkama i vlasnicima kuća ukazali na mogućnost njihovog kombiniranja”, kazao je Vogl.

Prvi korak u tom smjeru bio je početak financiranja fotonaponskih sustava na zelenim krovovima, čiji je cilj poticanje pametne i kombinirane uporabe gradskih krovova. Grad Beč u tu svrhu osigurava sredstva kroz svoj fond za zelenu energiju, koji je u lipnju 2021. povećan za dva milijuna eura. To znači da je u 2021. godini na raspolaganju bio tri puta veći proračun nego prethodnih godina.

Očekivanja u 2022. godini

U Gradu Beču trenutno se intenzivno radi na konceptu „Centra za obnovljive izvore energije” koji će s radom početi već ove godine. Prvotno planiran isključivo kao kontaktna točka za energetske zajednice, novi centar će ipak postati središnja savjetodavna točka za sva pitanja vezana uz obnovljive izvore energije - bez obzira radi li se o energiji vjetra, vode ili sunca. Osim toga, u tijeku je izrada nove linije financiranja fotonaponskih sustava na natkrivenim otvorenim prostorima, koja bi također trebala krenuti tijekom 2022. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER