Wiener Linien slavi svoju milijuntu godišnju kartu za javni prijevoz!

S preko milijun korisnika godišnjih karata bečki javni prijevoz postavio je novi rekord

Godišnju kartu za javni prijevoz ove godine posjeduje više od milijun Bečanki i Bečana. Unatoč visokoj inflaciji, godišnja karta bečkog javnog prijevoznika Wiener Linie već 12 godina dostupna je po istoj cijeni, a visokom kvalitetom usluge zadovoljni su i građani i posjetitelji Beča.

Već 42 godine svakodnevni život u austrijskom glavnom gradu nezamisliv je bez Wiener Linien godišnje pretplatne karte jer od 1. siječnja 1982. Bečani s njom mogu koristiti cijelu mrežu gradskog javnog prijevoza. Nakon sniženja cijene na 365 eura 2012. godine, Wiener Linien je 2024. na još jednoj važnoj prekretnici: ove godine broj korisnika godišnje pretplatne karte Wiener Linien ili KlimaTicket službeno je prešao jedan milijun.

Stvarno nema mjesta čuđenju: za samo 365 eura ili jedan euro dnevno to je jedna od najjeftinijih godišnjih pretplata za javni prijevoz u cijeloj Europi, a nije poskupjela punih 12 godina!

„Godišnja karta Wiener Linien nije samo simbol održive i pristupačne mobilnosti, već i jedinstvena usluga za građane Beča. Cijenu održavamo stabilnom više od 12 godina i nastavit ćemo to činiti najmanje do 2026. godine.“ – kazao je ponosno bečki gradonačelnik Michael Ludwig.

„S godišnjom kartom za 365 eura naš javni prijevoz činimo ekološki prihvatljivim, povoljnim i isplativim, a u isto vrijeme dajemo odlučujući doprinos tranziciji mobilnosti.“ – dodao je gradski vijećnik Peter Hanke.

  • Slijeva nadesno: Alexandra Reinagl, direktorica bečkog poduzeća Wiener Linien, Monika Fischer, korisnica godišnje pretplatne karte od 1982. godine, gradonačelnik Beča Michael Ludwig, Monika Unterholzner, zamjenica generalnog direktora bečkog gradskog koncerna Wiener Stadtwerke, nova pretplatnica Viktoria Schaarschmidt i Peter Hanke, gradski vijećnik za financije, gospodarstvo, rad, međunarodne poslove i Wiener Stadtwerke © David Bohmann

Ovu godišnju kartu ne koriste samo Bečani, već i gotovo 32 000 stanovnika Donje Austrije i Gradišća, kao i oko 1500 osoba iz drugih austrijskih saveznih država te čak oko 1200 osoba koje žive izvan Austrije. Najbrojniji bečki korisnici godišnje karte su stanovnici 22. okruga Donaustadt, a slijede ih stanovnici Favoritena (10.) i Floridsdorfa (21.).

„Preko milijun godišnjih karata velika je prekretnica na putu do klimatski prihvatljivog grada i dobar dokaz našeg lakog pristupa gustoj mreži javnog prijevoza. To pokazuje da model funkcionira i da ga mogu koristiti mnogi drugi gradovi.” – naglasila je Monika Unterholzner, zamjenica generalnog direktora bečkog gradskog koncerna Wiener Stadtwerke.

„U Beču možete koristiti jednu od najboljih mreža javnog prijevoza na svijetu. Upravo je to ono što jedan grad čini vrijednim življenja. Ne morate se oslanjati na osobni automobil, umjesto toga koristite javni prijevoz.” – istaknula je direktorica bečkog poduzeća Wiener Linien Alexandra Reinagl.

>>> Pročitajte još >>> Javni prijevoz u Austriji postaje još privlačniji s besplatnom KlimaTicket kartom za 18-godišnjake

  • Nova jednokratna i jednogodišnja besplatna klimatska karta za sve 18-godišnjake uvedena je 1. srpnja 2024., a treba se iskoristiti prije navršene 21. godine © Ekovjesnik

Povoljan javni prijevoz više od četiri desetljeća

Godišnja karta najjeftiniji je način putovanja za korisnike javnog prijevoza i to već više od 40 godina. Kada je uvedena 1982. godine, karta je stajala 3200 šilinga. Njezina cijena zadnji je put korigirana 2012. godine, odnosno smanjena s 449 na 365 eura te je unatoč naglom povećanju inflacije ostala nepromijenjena već 12 godina.

Godišnja karta javnog prijevoza u Beču jedna je od najjeftinijih u Europi. Primjerice, godišnja karta u Berlinu stoji 588 eura, a u Amsterdamu preko 1000 eura.

Digitalna godišnja karta i WienMobil nude nove prednosti

Digitalna godišnja karta novost je u ponudi bečkog javnog prijevoza od prošle godine i predstavlja daljnji korak u zaštiti klime i održivosti. Uz digitalnu godišnju kartu, stalni kupci ne samo da se odriču plastične kartice, već prelaze i na bržu i ugodniju elektroničku komunikaciju bez čekanja na prodajnim mjestima poduzeća Wiener Linien.

Nekoliko tjedana nakon uvođenja digitalne godišnje karte, uslijedilo je pokretanje WienMobil aplikacije koja korisnicima godišnjih karata nudi brojne ponude u području umjetnosti i kulture, hrane i pića, sporta, slobodnog vremena, maloprodaje i mobilnosti. Tvrtke koje sudjeluju u ovom programu posebnih ponuda posebnu pozornost pridaju aktivnostima kojima se pod sloganom „Doživite Beč“ („Wien erleben“) dodatno jača brend Beča. Ponude variraju ovisno o sezoni, a korisnicima su na raspolaganju i brojni kratkoročni popusti i bonovi.

Ove subote obilježava se Dan javnog prijevoza: U subotu 21. rujna u bečkom Resselparku, koji se nalazi ispred Muzeja grada Beča (Wien Museum) te u neposrednoj blizini crkve sv. Karla Boromjeskog (Karlskirche), od 10 do 19 sati održava se participativni i zabavni program za cijelu obitelj. Dan javnog prijevoza (Öffi-Tag) održava se u sklopu Europskog tjedna mobilnosti i prilika je za upoznavanje s poduzećem Wiener Linien, njegovim uslugama te uživanje u razigranoj i glazbenoj zabavi za sve dobne skupine.

 

  • Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečani ipak ne žele mirise u vlakovima metroa

Tvrtka Wiener Linien je tijekom srpnja istraživala mišljenje Bečanki i Bečana o uvođenju mirisnog osvježenja u vlakovima podzemne željeznice u kojem je sudjelovalo gotovo 37.000 putnika i korisnika bečkog metroa. Broj građana koji su se izjašnjavali za zadržavanje mirisa u vlakovima bio je dugo vremena gotovo izjednačen s brojem protivnika ove ideje, no naposljetku je ipak odlučila većina.

98 posto Bečana zadovoljno javnim gradskim prijevozom

Najnovije istraživanje javnog mijenja pokazalo je da su stanovnici Beča izrazito zadovoljni javnim gradskim prijevozom. Čak 98 posto ispitanika ocijenilo je ponudu bečkog javnog prijevoza pozitivnom ocjenom, čime se nastavlja pozitivan trend koji se još od 2010. kreće iznad 96 posto.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER