Kreće obnova slavonskobrodske „Vesne“

Nekadašnji simbol Slavonskog Broda desetljećima je zapušten

Nakon godina neizvjesnosti i pravnih sporova, čini se da Robna kuća „Vesna“ konačno kreće prema obnovi i novoj budućnosti, izvijestio je slavonskobrodski 035portal.hr.

Vlasnik Miroslav Lipovac pokazao je unutrašnjost nekadašnje robne kuće te novinare slavonskobrodskog 035portala.hr upoznao s trenutačnim radovima i planovima za ovaj objekt.

Trenutačno se na zgradi vrše popravci s ciljem vraćanja izvornog izgleda fasade, koja je desetljećima bila zapuštena i oronula. Robna kuća „Vesna“ izgrađena je 1971. godine prema projektu zagrebačkog arhitekta Milivoja Peterčića te je u to vrijeme bila jedna od najsuvremenijih građevina i simbol urbanističkih smjernica i transformacije središta Slavonskog Broda.

Nakon desetljeća uspješnog poslovanja, „Vesna“ je počela propadati, a posljednjih deset godina njezini prazni izlozi i oštećena fasada predstavljaju simbol urušavanja urbane baštine. Statika zgrade je narušena, a fasada je pretrpjela znatna oštećenja zbog višegodišnjeg zanemarivanja i loše izolacije. Prema riječima vlasnika, Miroslava Lipovca, zakazan je prvi sastanak s potencijalnim investitorima, nakon čega bi se moglo znati više o budućnosti ovog zdanja u središtu Slavonskog Broda. 

„Pismo namjere već je upućeno Gradu Slavonskom Brodu, kojem smo dali prioritet svjesni značaja ovog objekta, ali i njegove potencijalne buduće namjene koja bi bila od koristi svim građanima Slavonskog Broda“, kazao je Miroslav Lipovac za 035portal.hr. „Najveći razlog zbog kojeg je 'Vesna' u posljednje dvije godine u ovakvom stanju, otkad sam dobio vlasništvo, je taj što je onemogućen pristup kolnom ulazu objekta, što je potencijalni problem investitorima koji bi trebali na neki način dostaviti robu, odnosno pristupiti objektu“, dodao je Lipovac.

Naime, „Vesna“ se nalazi u pješačkoj zoni te je vlasnik u postupku traženja dozvole za ulaz sa zapadne strane objekta, odnosno iz smjera Tvrđave. Međutim, problem je i pješački prolaz kroz „Vesnu“ koji je zbog nekulture pojedinaca pretvoren u javni WC. Miroslav Lipovac stekao je vlasništvo nad „Vesnom“ nakon dugogodišnjeg sudskog spora s tvrtkom PAN-Trgopromet d.d. u stečaju te ističe da je spreman učiniti sve kako bi „Vesna“ ponovno postala ponos Slavonskog Broda.

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER