Pronađite „Sve za dom“ na Sajmu razmjene udruge Sunce na Šperunu

Dok školarci u rujnu biraju nove bilježnice i olovke, studenti se suočavaju s pitanjem gdje i kako će živjeti. Ove godine, udruga Sunce pomaže im u pronalaženju odgovora na pitanje „kako“ – na održiv način

Dana 1. listopada, od 18 do 20 sati, održava se tematski Sajam razmjene „Sve za dom“ i to prvi put na otvorenom - na Trgu Šperun ispred Kluba Zona. Ovo je prilika ne samo za studente, već za sve koji žele doprinijeti održivoj zajednici i opremiti svoj životni prostor bez dodatnih troškova i štetnog utjecaja na okoliš.

Sajam razmjene u organizaciji Sunca organizira se jednom mjesečno, svakog prvog utorka u mjesecu, a  ovo je prvi put da se Sajam razmjene održava i na otvorenom, na Trgu Šperun. Nekoliko sajmova održano je i na drugim mjestima, poput Trogira, OŠ Skalice i DV Kadujica.

  • Klub Zona / Udruga Sunce

Zašto je Sajam razmjene važan?

Sajmovi razmjene, kao što je ovaj, igraju ključnu ulogu u promociji održivog načina života. Na prvom mjestu, potiču recikliranje i smanjenje otpada. Umjesto da se predmeti koji više ne služe jednoj osobi bacaju, oni dobivaju novu svrhu i produžuju svoj životni vijek kod nekog drugog. Ovaj koncept izravno doprinosi smanjenju količine otpada koja svakodnevno završava na odlagalištima. Usto, svaki put kada kupujemo nešto novo, uključujemo se u proces proizvodnje koji često troši ogromne količine resursa – vode, energije i sirovina. Razmjenom već postojećih predmeta, smanjujemo potražnju za novim proizvodima, čime doprinosimo smanjenju emisija stakleničkih plinova i drugih oblika zagađenja.

Konzumerizam u modernom društvu često vodi do impulzivnih kupovina i nagomilavanja predmeta koji ubrzo postanu višak. Sajam razmjene nudi alternativu, omogućujući ljudima da se oslobode onoga što im više ne treba, a zauzvrat pronađu korisne stvari koje im mogu olakšati svakodnevni život. Tako osnažuje zajednicu i potiče ljude na razmišljanje o vlastitim potrošačkim navikama.

Zašto sudjelovati?

Za studente, Sajam je prilika da besplatno pronađu predmete koji su im potrebni za uređenje svog doma, poput kuhinjskih potrepština, polica, ukrasa ili knjiga. Ali ovo nije samo prilika za uštedu – već i doprinos širem cilju zaštite okoliša i promoviranja održivih životnih praksi.

Donošenjem svojih predmeta na razmjenu, sudionici također razvijaju svijest o odgovornom ponašanju prema resursima i postaju dio svjetskog pokreta za smanjenje otpada. Male akcije poput ove mogu imati veliki učinak, pogotovo kad postanu redovita praksa. Svaki predmet koji pronađe novi dom na Sajmu razmjene jedan je korak bliže svijetu u kojem resurse koristimo pažljivije i odgovornije.

Osim što promiče ekološku osviještenost, sajam razmjene ima i snažan društveni aspekt. Takvi događaji okupljaju ljude različitih pozadina i interesa, koji zajedno stvaraju osjećaj zajedništva. To je prilika za upoznavanje, razmjenu ideja i iskustava, te izgradnju društvene mreže koja dijeli iste vrijednosti. Na Sajmu, sudionici mogu sudjelovati u stvaranju kružnog gospodarstva, gdje se umjesto kupovine i bacanja fokusiramo na razmjenu i ponovno korištenje.

  • Sajam razmjene / Udruga Sunce

Pravila su jednostavna, a sudjelovanje lako. Dovoljno je donijeti do pet dobro očuvanih predmeta za dom, zamijeniti ih za bonove na info-pultu Sunca, a zatim iskoristiti bonove za druge predmete koji su dostupni na sajmu. Nije potrebna registracija, sve što trebate je doći i pridružiti se, a odgovore na sva dodatna pitanja možete pronaći ovdje.

„Pridružite nam se u stvaranju boljeg, održivijeg svijeta – korak po korak, stvar po stvar“, poručuju iz Udruge Sunce.

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER